Ga het niet googelen, raadpleeg een betrouwbare bron...
Interessante en betrouwbare websites en apps
Scroll opzij indien tabel niet volledig zichtbaar is op je scherm
Websites met link | Uitleg |
---|---|
Thuisarts | Een betrouwbare website opgemaakt door huisartsen voor patiënten. |
Gezondheid en wetenschap |
Medische informatie die voldoende werd gecontroleerd door een team van artsen. |
Moet ik naar de dokter? | Voor je belt naar de dokter, misschien eerst op deze website kijken. |
Reisvaccinaties | De vaccinaties die je nodig hebt op vakantie. |
Apotheek van wacht | Hier vind je de apotheek van wacht. Hieronder kan je de app 'Apotheek.be' downloaden. |
Gezonde levensstijl | Betrouwbare informatie over een gezonde levensstijl. |
Gezonde voeding | Nederlandse website met betrouwbare en duidelijk informatie over voeding |
De bewegingsdriehoek | Betrouwbare informatie over bewegen |
Geluksdriehoek | Een zelfhulpwebsite om mentaal in evenwicht te blijven. |
Gebruik van puffers | Filmpjes over het gebruik van puffers. |
De drugslijn | Voor alle vragen over alcohol en drugs. |
Rookstop |
Alle informatie om te stoppen met roken. |
Slachtofferzorg |
Informeren en ondersteunen van slachtoffers op juridisch, praktisch en emotioneel vlak. |
Veel gestelde vragen en beweringen uit onze praktijk
Voor mannen onder de leeftijd van 40 jaar en voor vrouwen onder de leeftijd van 50 jaar is een individuele bloedanalyse bij mensen zonder klachten meestal zinloos. Je kan heel uitgebreid bloed trekken en het bloed kan perfect normaal zijn. Het geeft dan een valselijk gevoel van geruststelling, indien je er een ongezonde levensstijl op na houdt. En anderzijds, indien er een afwijking wordt gevonden, die zelden ernstig is maakt het je onterecht ongerust. Ook kunnen afwijkingen gevonden worden, die later helemaal geen afwijkingen blijken te zijn, maar waar dan wel verdere onderzoeken voor worden gedaan en kom je soms in een medische mallemolen terecht. Vele aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot een gestoorde labotest. De kans dat je indien je geen klachten hebt met een bloedonderzoek een ernstige aandoening opspoort is dus zeer klein. Vanaf de leeftijd van 40 jaar voor mannen en 50 jaar voor vrouwen, zijn we wel geïnteresseerd in trends in het bloed. We gaan dan specifiek de suiker, de cholesterol en de nieren opvolgen, omdat we weten dat bij het ouder worden dit risico kan geven op ziektes.
Maak je je zorgen over je gezondheid? Maak dan een afspraak met jouw huisarts. Jouw huisarts kan best beoordelen of bepaalde onderzoeken nodig zijn.
Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Zelfs indien je klachten hebt of een ongezonde levensstijl, kan je bloed er nog volstrekt normaal uitzien. Het bloed is namelijk zeer goed instaat om te compenseren. Jammer genoeg geven vele aandoeningen pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon of een persoon met een ongezonde levensstijl kan dus een normaal bloedonderzoek hebben. Indien er klachten of een specifieke ongerustheid is, raden we aan om dit met één van de artsen te bespreken. De artsen kunnen dan nagaan of er verder onderzoek nodig is en welk onderzoek (bloedtrekken, beeldvorming, doorverwijzing specialist) dan het beste is.
Bloedtrekken bij personen zonder klachten, raden we aan bij mannen vanaf de leeftijd van 40 jaar en bij vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Bij het ouder worden, treden er vaker problemen op met de suiker, cholesterol en nieren zonder dat we er iets van merken. Daarom is het nuttig om deze parameters op te volgen, zodat we op tijd kunnen zien of je best je levensstijl probeert aan te passen indien mogelijk of om te zien of medicatie nodig is. Je kan hiervoor een afspraak maken bij onze verpleegkundige. Ze zal dan niet alleen het bloed nakijken, maar ook de bloeddruk en je gewicht. Ze bespreekt met jou je levensstijl: beweegt u voldoende? Hoe zit het met alcoholgebruik? Ze bevraagt ook of er specifieke medische problemen in de familie zitten, waar we rekening mee moeten houden enz.
Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Moest dat inderdaad zo zijn, dan deelden de ziekenfondsen vast en zeker gratis bonnen uit, voor een jaarlijkse bloedname. De meeste kankers geven jammer genoeg pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan een normaal bloedonderzoek hebben. "Ja maar dokter, hoe zit dat dan met de tumormarkers? " is een vraag die we ook vaak horen. Er bestaan inderdaad markers die in het bloed worden nagekeken, maar die zijn enkel nuttig bij de opvolging van kanker, nadat de diagnose gesteld is. Zo heeft men een idee of de kanker goed onder controle is. Daarom worden ze tumormarker genoemd, maar ze kunnen ook soms stijgen door andere banale aandoeningen waar we niet in geïnteresseerd zijn. Indien er nog geen diagnose van kanker is gesteld, heeft het opsporen van deze 'tumor'marker niet veel waarde, omdat deze marker ook omwille van vele andere redenen gestegen kan zijn. Dus eerst bloed trekken en nadien op zoek gaan naar een kanker die uiteindelijk niet gevonden wordt, omdat er geen is, levert alleen maar ongerustheid op en onnodige medische kosten. Het ziekenfonds betaalt ook enkel tumormarkers terug bij kankerpatiënten voor de opvolging van de ziekte.
Een 'check-up' kan heel veel of juist weinig inhouden. In onze praktijk houdt een check-up in dat er veel meer wordt nagekeken, dan bloedtrekken alleen. Aan de hand van een vragenlijst, probeert de verpleegkundige in kaart te brengen of er gezondheidsrisico’s zijn. De verpleegkundige controleert jouw bloeddruk en gewicht. Er wordt nagegaan hoeveel je aan beweging doet. Drink je regelmatig alcohol? Zit er darmkanker in de familie? Zijn er problemen met hart en bloedvaten in de familie? Wanneer was de laatste vaccinatie tegen tetanus? Zijn er preventieve screeningsonderzoeken (nog) niet gebeurd… En nog meer. Er wordt ook bloed getrokken. De resultaten van het bloed én de volledige check-up geven dan een goed beeld voor jou en voor de arts om je gezondheidsrisico’s in te schatten en zo nodig op tijd aan te pakken. Eens alles in kaart is gebracht, kan bekeken worden hoe frequent de check-up dient herhaald te worden. Bloedtrekken is bijvoorbeeld niet voor iedereen jaarlijks nodig. We raden aan om voor vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar eens een check-up te laten doen en voor mannen best al vanaf de leeftijd van 40 jaar. Een afspraak bij onze verpleegkundige maakt u hier.
Ja en nee, het hangt er vanaf wat je wil weten en wat er allemaal wordt onderzocht. Wil je weten of je een ziekte hebt zoals kanker bijvoorbeeld, dan is een 'check-up' niet nuttig. Een check-up is altijd slechts een momentopname, de volgende dag al kan een check-up er totaal anders uitzien. Het geeft dus geen garanties en zeker niet voor een jaar. Er zijn voorstanders en tegenstanders van medische check-up. Het volgende artikel geeft dit zeer mooi weer: www.plusonline.nl/diagnostiek/hoe-zinvol-is-een-check-up. Het lijkt er meer een meer op dat we medische check-ups voor het vinden van een ziekte toch in vraag moeten stellen, vooral indien er geen klachten zijn. Let op, onze praktijk vindt check-up zeker niet zinloos. Wij kiezen voor check-ups die de huidige wetenschap volgen en die ook de focus leggen op gezonde levensstijl. Dus een check-up kan dan zeker nuttig zijn om te kijken of je gezond bezig bent.
Indien je telefonisch een afspraak maakt om bloed te laten trekken, dan kan het secretariaat je meteen laten weten of je nuchter moet zijn of niet. Indien je het niet meer goed weet, kan je hen dus altijd contacteren. Nuchter betekent dat je 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken (behalve een klein slokje water voor je medicatie). Voor de niet nuchtere bloednames, wacht best 2 à 3 uur na een vetrijke maaltijd. (link)
Je mag je medicatie steeds innemen, ook al gebeurt de bloedname nuchter. Je arts zegt het expliciet wanneer je een bepaald medicament niet mag innemen, bijvoorbeeld bepaalde medicatie voor de suiker. Bloeddrukmedicatie mag je altijd innemen. Het is belangrijk dat je je medicatie hebt ingenomen bij een check-up, zodat we kunnen weten of de medicatie goed zijn werk doet.
Neen. Indien je omwille van een ongeval bijvoorbeeld plots veel bloed nodig hebt, zal er nooit iemand op zoek gaan naar een bloedgroepkaartje in jouw portemonnee bijvoorbeeld. Dat is verloren tijd en ze kunnen ook niet controleren of dat kaartje wel van jou is. Als het allemaal heel snel moet gebeuren, dan krijg je bloed (O negatief) dat zonder problemen gegeven kan worden. Wanneer er tijd genoeg is, wordt altijd het bloed van donor en ontvanger eerst in het laboratorium getest alvorens men een transfusie toedient. Wens je zwanger te worden of ben je zwanger, dan is het interessant om je bloedgroep te laten bepalen. Zo anticipeer je op mogelijkse problemen tijdens jouw zwangerschap of volgende zwangerschappen.
Na een bloeddonatie wordt er enkel gecontroleerd of het bloed geschikt is voor de ontvanger. Ze kijken jouw bloed na op infecties zoals hepatitis B- en C-virus, hiv en Syfilis. Daarnaast ondergaan alle bloedgiften natuurlijk een bloedgroepbepaling. Om de kwaliteit van het bloed na te gaan, gebeurt er ook een telling van de verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en ijzer). Er wordt dus enkel gecheckt of het bloed wel geschikt is als donorbloed (dit wil zeggen: voldoende rode en witte bloedcellen, ijzer en geen infecties). Ze controleren daar zeker niet of je suikerziekte zou hebben of de cholesterol wel in orde is. Je wordt altijd verwittigd indien je bloed niet geschikt was. Dat doen ze vooral omdat je niet opnieuw bloed gaat komen geven. Maar tegelijkertijd kunnen ze natuurlijk meedelen waarom het niet zo geschikt is. Bijvoorbeeld een persoon die van nature eerder een laag ijzergehalte heeft, kan geweigerd worden bij een volgende bloeddonatie. Zijn bloed is dan wel oké, maar niet geschikt om de doneren.
Vertel een kind rustig wat er gaat gebeuren. Jouw kind is minder angstig als je eerlijk vertelt wat hij/zij kan verwachten. Jouw kind mag best weten dat de prik pijn zal doen. Deze pijn gaat gelukkig snel over en hij/zij mag best even huilen. Jouw kind voelt minder pijn als het ontspannen is. Breng gerust een tutje, knuffel of prentenboek mee om hem of haar af te leiden. Vertel gerust een verhaaltje.
Neem alvast een kijkje op de website van het tropisch instituut. Daar vind je alle informatie per land. Indien vaccinatie tegen gele koorts nodig is, kan dat alleen in het tropisch instituut gebeuren. Informatie over je reisapotheek, vind je ook hier.
- Tetanus raden we bij iedereen aan, deze dient herhaald te worden iedere 10 jaar. Deze ligt gratis klaar op MCO en kan gezet worden door onze verpleegkundige.
- Hepatitis A vaccinatie wordt afhankelijk van je bestemming aangeraden.
- Buiktyfus raden we minder en minder aan. Het breekt pas uit na 1 à 2 weken, meestal zijn de mensen dan al terug thuis in veiligere oorden. Bij een verblijf langer dan 2 weken, kan het wel interessant zijn, maar hoeft niet per sé.
- Andere vaccinaties zijn meestal niet nodig.
Om te weten of je nog in orde bent met je eigen vaccinatie, kan je dat terugvinden via mijngezondheid.be bij het item: mijn vaccinaties.
Heb je vragen, dan kan je ons contacteren. De noodzakelijke voorschriften kunnen na telefonisch overleg of via mail: dokter@mcoost.be klaargemaakt worden. De vaccins worden door onze verpleegkundige gegeven.
Indien een vaccin tegen gele koorts noodzakelijk is, dan moet je een afspraak maken in het Tropisch Instituut. Dit vaccin wordt niet in een huisartsenpraktijk gezet.
Algemene informatie over gezondheid op reis gaan, vind je op de volgende website van de overheid.
Een betrouwbare check-list voor je reisapotheek, is terug te vinden op de website van het tropisch instituut
Alle medicatie is vrij van voorschrift, behalve antibiotica. Deze is soms nodig bij diarree. (zie noodbehandelingsschema's bij diarree).
lees ook bij veel gestelde vragen: vragen in verband met vaccinaties voor op reis.
Er zijn jammer genoeg niet veel kankers, waar we op tijd bij kunnen zijn.
De Vlaamse overheid organiseert en financiert 3 bevolkingsonderzoeken, die kanker opsporen (baarmoederhalskanker, borstkanker en dikkedarmkanker).
- Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker loopt bij vrouwen van 25j t.e.m. 64j.
- Bevolkingsonderzoek borstkanker loopt bij vrouwen van 50j t.e.m. 69j.
- Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker loopt bij mensen van 50j t.e.m. 74j.
Het is belangrijk te weten dat elke vorm van screeningsonderzoek ook nadelen kan hebben (bijvoorbeeld: onnodige ongerustheid, pijn bij het onderzoek, lange wachttijd bij vervolgonderzoek, gevaarlijke röntgenstralen). Meer informatie over de bevolkingsonderzoeken vind je hier. Of bespreek de voor en nadelen met je huisarts.
Hoesten is een veel voorkomende klacht. Gelukkig gaat hoesten meestal vanzelf over. Wanneer duurt het hoesten te lang? Gemiddeld gaat het hoesten over na 1 tot 3 weken, zelfs zonder behandeling. Vooral kinderen kunnen vaak hoesten.
Voor meer informatie over hoesten bij kinderen, lees je best de volgende info:
Velen mensen hebben een verkeerde gedachte over de werking van hoestflessen. Hoesten is een normale reflex om de luchtwegen proper te houden. Hoestflessen werken vooral op het onderdrukken van het hoesten. Hoestflessen en slijmoplossende siropen worden veel verkocht maar helpen eigenlijk niet zoveel. Ze helpen niet tegen hoest of slijm en zeker niet om de hoestklachten sneller te laten genezen. Daarom worden hoestflessen ook niet meer aanbevolen aan kinderen onder de 6 jaar. Indien u het aangenaam vindt om de hoest te verzachten, kan u een hoestfles gaan halen bij de apotheek. De “straffere” hoestflessen, zijn de hoestflessen met ook meer kans op nevenwerkingen. Indien u blijft hoesten en uw hoestfles is op, wil dit dan ook niet zeggen dat u een verkeerde hoestfles hebt. Voor meer informatie over hoesten: www.thuisarts.nl/hoesten/ik-heb-last-van-hoesten-volwassene
Een keelontsteking geneest in principe vanzelf en kan tot 7 à 10 dagen duren. Bij de apotheek zijn alle middeltjes voor de keel vrij van voorschrift. Er bestaan zuigtabletten, keelsprays en keelsiropen. Wat deze middeltjes vooral doen is de keelpijn verzachten. Er bestaan geen studies die de verschillende producten voor de keel vergelijken om te kunnen nagaan welk product nu het beste zou werken. Er bestaat trouwens niet veel bewijs of het de keelontsteking sneller doet genezen, dan te zuigen op een snoepje. Er bestaan wel keeltabletjes waar een ontstekingsremmer inzit. Net zoals de andere ontstekingsremmers (NSAID- bv brufen) is dat niet zo goed voor de maag. Indien je snel last hebt van de maag, raden we dan ook af om deze zuigtabletjes in te nemen. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/keelpijn/ik-heb-keelpijn
Vroeger dachten we dat indien de slijmen groen waren, dat we sowieso antibiotica nodig hebben om te genezen. Wel, deze theorie klopt al een tijdje niet meer. Daarom baseren we ons op andere klachten om al dan niet over te gaan op een antibioticakuur.
We maken ons zeker niet ongerust indien de hoest langer blijft duren. Gemiddeld kan hoesten 1 of 2 weken duren, soms kan het zelfs tot 6 weken duren. Het is niet omdat een hoest langer duurt, dat we ons ongeruster maken of denken dat het niet meer over een virusinfectie gaat. Het coronavirus kan bijvoorbeeld gedurende vele weken nog klachten van hoesten geven. Een antibioticakuur starten enkel omdat de hoest lang duurt, heeft geen bewezen nut.
Ook het hebben van groene slijmen, bewijst niet dat het om bacteriën gaat. Vroeger dachten we dat er een verband was tussen bacteriën en de groene kleur van de slijmen. Nu blijkt dat ook bij virussen de slijmen een groene kleur hebben.
Hoesten kan vooral gevaarlijk worden indien:
- Je naast het hoesten, je ook ernstig ziek begint te voelen
- Je een andere aandoening erbij hebt, zoals diabetes, COPD of een verminderde afweer
- Je een tweede koortsfase krijgt nadat je enkele dagen koortsvrij was
- Je kind futloos wordt en je het niet vertrouwt
- Je baby jonger dan drie maanden is en veel hoest
Neem dan best contact met ons op.
Een verkoudheid kan 1 tot 2 weken duren. Een antibioticakuur duurt meestal maar 1 week. Indien u met 1 doosje niet genezen zou zijn, moeten we ons eerder afvragen of we wel de correcte behandeling hebben opgestart, dan dat we de behandeling moeten verlengen.
De termen ontsteking en infectie worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Ze kunnen wel samen voorkomen en ze kunnen ook dezelfde klachten veroorzaken: nl. pijn, roodheid, zwelling, warmte, functieverlies, koorts, moeheid en ziekgevoel. Een infectie wordt echter altijd veroorzaakt door een vreemd organisme (bacterie, virus, schimmel,). Een ontsteking is een beschermingsreactie van ons lichaam op beschadiging van bepaalde lichaamsweefsels. Het is dus een onaangename (pijnlijke), maar noodzakelijke en normale reactie van een gezond lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen en de schade te beperken en te herstellen. Meer info: www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23063
Oorpijn is een zeer lastige klacht, vooral omdat het zoveel pijn kan doen. Gelukkig gaat het heel vaak gewoon vanzelf over, zeker indien er geen koorts is. U doet niet veel verkeerd door eerst gewoon met pijnstilling te starten. Zelfs als de oorpijn met koorts gepaard gaat, wachten we tenminste 2 a 3 dagen vooraleer antibiotica op te starten. Vaak lukt het om de infectie zelf te overwinnen. Onderzoek wijst uit dat u dan ook minder kans hebt om snel terug ziek te worden.
De buikgriep en de gewone griep zijn 2 totaal verschillende infecties. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat de beide ziektes zich makkelijk onder de mensen verspreiden.
De gewone griep komt meestal meer 1 keer per jaar in het winterseizoen voor. Je hebt dan koorts en voelt je van kop tot teen niet lekker. Daarnaast heb je ook wel wat klachten van de luchtwegen (verkouden, hoesten). Tegen dit virus kan je je elk jaar laten vaccineren.
De buikgriep is een totaal ander virus en eigenlijk helemaal geen griepvirus. De naam is dus niet goed gekozen en eerder verwarrend. We spreken beter over een maagdarmontsteking. De klachten kunnen hier variëren, maar minstens de maag en of de darmen zijn erbij betrokken. Bijvoorbeeld: misselijkheid, overgeven, diarree en of krampen. Het kan ook koorts en spierpijn geven. Deze infectie kan het hele jaar door de ronde doen en hiervoor kan je je niet vaccineren. Het gaat hier meestal ook om een virus. Tot vandaag zijn er nog geen medicijnen die dit soort virus sneller doet genezen. Ook is er weinig bewijs over het gebruik van probiotica. Vaak denkt men verkeerdelijk dat de buikgriep hierdoor genezen is, vermits het een aandoening is die gemiddeld binnen de 2 dagen eigenlijk vanzelf geneest. Het is altijd wel belangrijk voldoende te blijven drinken. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/buikgriep
Het is niet gemakkelijk om het onderscheid te voelen tussen deze verschillende virussen. De enige manier om te weten of het corona is of niet, is testen. Dit kan door een zelftest, een sneltest bij de apotheek of een PCR-test.
De virussen naast elkaar:
|
GRIEP influenza |
CORONA SARS-cov 2 |
Ander verkoudheidsvirus |
Snotteren |
Soms |
Soms |
Vaak |
Keelpijn |
Zelden |
Soms |
Vaak |
Hoofdpijn |
Soms |
Soms |
Vaak |
Spierpijn |
Vaak |
Soms |
Soms |
Koorts |
Vaak |
Soms |
Zelden |
Verlies van geur |
Zelden |
Soms |
Soms |
Verlies van smaak |
Zelden |
Soms |
Zelden |
Hoesten |
Soms |
Soms |
Soms |
Zoals je merkt, is het op basis van klachten alleen, onmogelijk om te weten over welk virus het gaat. Vroeger was dat niet belangrijk, omdat gelukkig de meeste virussen vanzelf genezen. Nu in de coronaperiode is het anders. Je kan van het coronavirus heel ziek worden. Ook het griepvirus kan sommige mensen heel ziek maken. Soms kan je er aan sterven.
Is er een behandeling voor al deze virussen? Neen, voor geen enkel virus bestaat er een medicijn waarvan voldoende bewezen is dat je er sneller van geneest.
Tegen bacteriën kan wel antibiotica gegeven worden, dit is gelukkig maar zelden nodig.
Indien je klachten van een verkoudheid of griep hebt, is het belangrijk dat je je laat testen op corona. Je kan hiervoor een vragenlijst invullen om te weten of je je moet laten testen. Je hoeft niet met ons contact op te nemen. Een medicijn voorschrijven om sneller van eender welk virus te genezen, kunnen we jammer genoeg niet. De apotheker kan je wel medicatie geven om deze periode comfortabeler door te komen.
Meer info ivm verkoudheid (thuisarts.nl): link
Meer info ivm buikgriepvirus: link
Het is belangrijk het verschil te weten tussen nekpijn en nekstijfheid. Bij hersenvliesontsteking is het namelijk de nekstijfheid die opvalt. Hiermee wordt bedoeld dat u niet meer uw kin op uw borst kan leggen. Wanneer u uw kin nog op de borst kan leggen en het doet pijn, spreken we over nekpijn en geen nekstijfheid.
Jazeker, hiervoor gebruiken we vloeibare stikstof. Omdat dit voor de jonge kinderen soms toch wel wat pijnlijk kan zijn, raden we aan om 1 uur op voorhand een verdovende zalf aan te brengen. Je kan hiervoor een voorschriftje aanvragen via dokter@mcoost.be
Indien u het vermoeden heeft dat u zwanger zou kunnen zijn omdat uw menstruatie niet wil komen, u heeft last van misselijkheid of spanning in de borsten, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Dit kan eenvoudig getest worden via urine en is zeer betrouwbaar. Een zwangerschapstest kan je bij de apotheek kopen, maar ook bij een drogist. Ze zijn allemaal betrouwbaar.
Zwangerschapstest positief
Indien de zwangerschapstest positief blijkt te zijn, maak dan zo snel mogelijk met onze verpleegkundige een afspraak (bij een gewenste zwangerschap). Indien het om een ongewenste zwangerschap gaat, neem dan contact op met één van de artsen. Tijdens de consultatie kan het verdere verloop besproken worden en komt u te weten wanneer u best een afspraak maakt bij de gynaecoloog. Meer informatie in verband met zwangerschap: www.thuisarts.nl/zwangerschap/ik-ben-zwanger-0 en onbedoelde zwangerschap: www.thuisarts.nl/onbedoeld-zwanger
Zwangerschapstest negatief
Indien de zwangerschapstest negatief is, kan het zijn dat u ofwel niet zwanger bent of dat u de test te vroeg gedaan hebt. Herhaal de test na één week. Indien de test nog steeds niet afwijkend is en u heeft nog steeds het gevoel dat u zwanger zou kunnen zijn, maak dan een afspraak bij ons.
Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs over het nut van een jaarlijks gynaecologisch onderzoek. Jammer genoeg zit deze gedachte een beetje ingeburgerd in onze Vlaamse cultuur. Er bestaat wel bewijs dat een uitstrijkje laten afnemen elke drie jaar nuttig is in het voorkomen van baarmoederhalskanker. Dit geldt ook voor de vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus. Een uitstrijkje kan u laten afnemen bij een gynaecoloog, maar kan zeker ook bij ons op de praktijk gebeuren. Bij een afwijkend uitstrijkje en bij gynaecologische problemen die niet eenvoudig bij de huisarts kunnen behandeld worden, verwijzen we steeds door naar een gynaecoloog.
Vanaf de leeftijd van 25 jaar is het verstandig om een uitstrijkje te laten afnemen. Alle vrouwen, ook diegene die gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus, hebben een zeker risico op het krijgen van baarmoederhalskanker. Gelukkig ontwikkelt deze kanker zich zeer traag en is het zeker niet nodig om jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen. De mutualiteit betaalt dit overbodig onderzoek daarom ook niet meer jaarlijks terug. Het zorgt ook vaak voor onnodige ongerustheid. Indien u geen baarmoederhals meer hebt, omwille van een operatie, hoeft u geen uitstrijkje meer te laten nemen. Meer informatie kan u vinden op: www.youtube.com/watch?v=b2gOwNOPtiE&app=desktop
Het is belangrijk een uitstrijkje te nemen op de momenten waarop de cellen ter hoogte van de baarmoederhals zo min mogelijk geprikkeld zijn. Om zoveel mogelijk ongerustheid te voorkomen, is het verstandig om het afnemen van een uitstrijkje uit te stellen tot wanneer:
- U jonger bent dan 25 jaar of ouder bent dan 65 jaar.
- U zwanger bent, net bevallen bent of borstvoeding geeft. U wacht dan best 6 maanden.
- U een vaginale infectie vermoedt, dan is het verstandiger om deze eerst te behandelen.
Bent u één pil vergeten in te nemen, geen paniek, neem zo snel mogelijk de vergeten pil in. Bent u meer dan 1 pil vergeten in te nemen, surf naar www.thuisarts.nl/anticonceptiepil/ik-ben-pil-vergeten en volg de instructies. Het risico op een zwangerschap is groter in het begin van de pilstrip dan op het einde van een pilstrip. Is er een risico dat u ongewenst zwanger zou kunnen zijn, dan kan u bij de apotheek terecht voor een morning after pil: www.thuisarts.nl/morningafterpil
Vele vrouwen hebben de verkeerde gedachte dat het noodzakelijk is om elke maand een bloeding te hebben. Bij het innemen van anticonceptie, is het de bedoeling dat uw eigen hormonen juist zo laag mogelijk staan, om zeker niet zwanger te kunnen worden, ook in de week van de bloeding. Het feit dat u een bloeding krijgt in uw stopweek, bewijst dus zeker niet dat uw eigen hormonen nog werken. Tijdens de stopweek krijgt uw baarmoeder alleen maar het signaal om zich proper te maken. Moet dit dan maandelijks gebeuren? Niet echt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap wordt de baarmoeder gedurende negen maanden niet proper gemaakt. Dat is dus geen probleem. Belangrijk is wel te weten dat een baarmoeder zich niet gaat proper maken, indien er een zwangerschap aanwezig is in de baarmoeder. Sommige vrouwen vinden het daardoor geruststellend om maandelijks een bloeding te laten doorkomen, vooral bij vrouwen die hun anticonceptie wel eens kunnen vergeten in te nemen. Onderzoek toont aan dat er geen risico’s verbonden zijn aan het doornemen van een pil. Meer informatie over het doornemen van de pil vindt u op www.thuisarts.nl/menstruatie-uitstellen/ik-wil-mijn-menstruatie-uitstellen
Voor meer informatie hierover verwijzen we graag door naar de volgende website: www.thuisarts.nl/anticonceptie/ik-heb-onbeschermd-seks-gehad. Indien u nog met vragen zit, dan kan u zeker bij ons een afspraak maken. Ook hier vinden we het belangrijk dat u ons in vertrouwen kunt nemen en hebben wij ons medisch beroepsgheheim, ook indien u nog minderjarig bent.
De enige manier om te weten of u volledig “geschorst” bent, is het moment wanneer u 1 jaar lang geen menstruatie hebt gehad. Officieel noemen we dan de laatste menstruatie (1 jaar geleden) de menopauze en bent u nu postmenopauzaal (de periode na de menopauze). De onregelmatige menstruatie gedurende enkele jaren ervoor en de eerste jaren na de menopauze, wordt de overgang genoemd. Jammer genoeg verlopen bij vele vrouwen die jaren niet altijd zonder klachten. Voor de menopauze schommelt het vrouwelijk hormoon dan niet meer maandelijks in het bloed. De hormonen liggen echter nog niet stil en vertonen gelijkaardige schommelingen in het bloed, maar in een trager tempo. Pas wanneer u 1 jaar uw menstruatie niet meer hebt gekregen, wordt het ook duidelijk in het bloed. Dus bloed laten controleren zolang u nog onregelmatige menstruaties hebt, heeft geen zin. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/overgang/ik-ben-in-overgang#wat-kunt-u-zelf-doen-bij-klachten-in-de-overgang
Wanneer uw kind op zijn hoofd is gevallen of een zware klop tegen zijn hoofd heeft gekregen, is het belangrijk om hem de eerste 24 uur goed in de gaten te houden. Wanneer neemt u best meteen contact op met ons: indien uw kind enkele minuten bewusteloos is geweest, indien hij 2 keer of meer heeft moeten overgeven, indien de hoofdpijn erger wordt ondanks pijnmedicatie, indien uw kind zich duidelijk anders gedraagt. Wanneer de eerste 24 uur zijn gepasseerd, kan u er zeker van zijn dat uw kind er niets aan heeft overgehouden. De eerste 24 uur is het belangrijk dat uw kind niet langer dan 2 uur aan een stuk slaapt en dat u uw kind dus regelmatig even wakker maakt. Voor meer informatie www.thuisarts.nl/val-of-klap-op-hoofd
Het is niet gemakkelijk om exact te weten wanneer u nu best contact opneemt met uw huisarts als u zich ziek voelt. “Kom ik beter te vroeg dan te laat?” Is een goede vraag. Het antwoord is niet zo vanzelfsprekend. Wel kunnen we zeggen dat nooit iemand juist op tijd kan komen op de praktijk. Ofwel komt u te vroeg, maar is de kans ook kleiner om afwijkingen te vinden bij het lichamelijk onderzoek. Indien er niets of nog niets gevonden wordt, heeft het ook geen nut om medicatie op te starten voor iets wat er nog niet is of nooit zal komen. Ofwel komt u te laat en kunnen we aan de hand van de onderzoeken een gerichte behandeling opstarten. Als u ongerust bent, is het altijd belangrijk om met ons contact op te nemen. Dit kan eventueel ook tijdens een beluurtje. Deze redenering geldt natuurlijk niet voor de specifieke preventieve onderzoeken naar bepaalde kankers. Hier is het juist de bedoeling om de kanker vóór te zijn en dus te komen vooraleer er klachten zijn.
Meer info: FAQ - Ik wil meedoen aan de preventieve onderzoeken in verband met kankerscreening.
We voorzien 10 minuten per consultatie. Het kan wel eens gebeuren dat een consultatie uitloopt, maar we vinden het dan vooral niet zo prettig voor de andere patiënten die na u moeten komen en langer moeten wachten. Vermoed u dat u meer tijd nodig hebt dan 10 minuten, dan hebben we liever dat u een dubbele afspraak boekt. Voor kleine chirurgische ingrepen, voorzien we altijd een dubbele afspraak. Bij pre-operatieve onderzoeken waarbij zowel bloed moet worden afgenomen als een ECG nodig is, hebben we liever ook een dubbele afspraak. Ook indien u met 2 personen komt of meer dan 1 klacht hebt, raden we aan om een dubbele afspraak te boeken. Indien u behoefte hebt aan een goed gesprek, kan u zeker bij ons terecht. We nemen graag onze tijd hiervoor. Dus ook hier best een dubbele afspraak maken.
Deze vraag krijgen we regelmatig tijdens de consultatie. We hopen maar al te vaak dat dankzij het innemen van een pilletje, we ons wat beter gaan voelen. Ook krijgen we vaak deze vraag van mama’s of papa’s over hun kinderen die niet zo graag groenten en fruit eten. We hebben het eens nagevraagd bij Paul Eggers, de vader van Tom, of hij in zijn carrière ooit een vitamine C tekort is tegen gekomen. We mogen concluderen dat sinds 1970 tot vandaag we nog nooit iemand in onze praktijk hebben gezien met een vitamine C tekort. Ons antwoord op de vitaminevraag, koppelen we dan ook meteen terug aan een al dan niet gezond eetpatroon. En dat is ook belangrijk voor de kinderen, om het goede voorbeeld te geven en dus niet te compenseren met vitamine supplementen. En gelukkig komen tekorten niet al te snel voor, dus moet je je er niet al te ongerust in maken. Het is ook bewezen dat inname van vitamine C tijdens de wintermaanden, u zeker niet gaat helpen om minder ziek te worden. Indien je vitamines slikt, hou er wel rekening mee, dat je het teveel aan vitamine gaat uitplassen en je je nieren dus harder laat werken om iets weg te werken dat je eigenlijk niet nodig hebt. Personen die geopereerd zijn aan hun maag of darmen, personen die een specifiek dieet volgen (vegetariërs) of personen die bepaalde medicijnen innemen die de opname van bepaalde vitamine kunnen verhinderen, zijn zeker wel gebaat met het innemen van vitamines. Indien je hierover vragen hebt, neem je best contact op met ons. Een interessant artikel hierover, vind je hier: www.radio2.be/de-inspecteur/vitamine-en-mineraalsupplementen-zijn-weggegooid-geld
Over vitamine D en zijn hype kan u op het internet veel terugvinden. Maar tot nu toe echter nog altijd weinig harde bewijzen. Enkele jaren geleden zagen we zowel bij patiënten met suikerziekte, als bij zwangeren, bij personen met hiv en daarna ook bij personen met depressieve klachten allemaal vitamine D-tekorten. De enige gemeenschappelijke deler dat deze groepen hebben, is dat ze regelmatig bloed moeten laten controleren, of voor de groep depressieve personen die hopen dat bij de analyse wel eens iets gevonden zou kunnen worden dat met een eenvoudig pilletje op te lossen valt. Een onderzoek in Europa heeft kunnen aantonen dat 70 tot 100% van de personen die ontslagen worden uit het ziekenhuis een vitamine D tekort zouden hebben. De kans is dus zeer groot indien u uw bloed laat testen, dat u ook een te laag vitamine D gehalte gaat hebben. Bij ernstig vitamine D tekorten verwachten we aandoeningen terug te zien die al lang niet meer bestaan, zoals rachitis of de Engelse ziekte. Maar gelukkig zien we zulke aandoeningen zeker niet terug verschijnen, dus waarschijnlijk zal het allemaal zo een vaart niet lopen. De verkoop van vitamine D is de laatste 5 jaar explosief toegenomen. Het is ook nog altijd onduidelijk wat eigenlijk de normaalwaarden van vitamine D mogen zijn. Vitamine D is een specifiek vitamine dat u niet uitplast, als u er teveel van inneemt. U kan hier dus een overdosis van innemen. Dus op eigen houtje starten met vitamine D supplementen raden we zeker af. Enkele specifieke doelgroepen zouden wel baat hebben bij vitamine D supplementen, voor meer informatie: www.thuisarts.nl/vitamine-d
Ik wil graag een slaappil, want ik slaap de laatste tijd niet goed. Dit gaat mijn probleem oplossen.
Een slaapprobleem is een zeer lastige klacht, maar heeft praktisch altijd een onderliggende oorzaak. Slaappillen lossen dus nooit slaapproblemen op. Het behoort tot de groep van de kalmeermiddelen waaraan u kan verslaafd worden. Onderzoek wijst uit, indien u dagelijks slaapmedicatie inneemt, uw natuurlijke slaap gaat verdwijnen waardoor u niet meer zonder slaapmedicatie kan. In uitzonderlijke gevallen zoals bij een overlijden of plotse acute stress kan het soms nuttig zijn om kortdurend met slaapmedicatie te starten. Indien u hierover vragen hebt, bespreken we dit graag tijdens een consultatie. betrouwbare info in verband met slapen, vind je hier
Klik op de link van uw ziekenfonds voor meer informatie over terugbetaling bij de diëtist.
- CM
- Solidaris
- HELAN
- VNZ
- HZIV
- Liberale mutualiteit
- HR railcare: geen informatie op de website, informatie telefonisch verkregen op 28/06/2023: terugbetaling van €20 per sessie met een maximum van 6 per jaar.
Voor diabetespatiënten bestaat vaak een andere regeling. meer info volgt.
Om te vermageren bestaan er vele verschillende manieren. Uiteindelijk is de enige manier die werkt: minder calorieën innemen dan u verbruikt tot u op uw gewicht bent. Daarna komt dan nog het moeilijkste om op gewicht te blijven door uw aangepast eetpatroon te behouden. Indien u veel gewicht moet verliezen, kan het soms frustrerend zijn dat het zeer lang kan duren om aan uw streefgewicht te geraken, waardoor u sneller opgeeft. Een proteïnedieet kan dit probleem oplossen. Proteïnen (of eiwitten ) hebben we nodig om onze spieren goed te laten werken. Daarnaast hebben we ook koolhydraten (de suikers) en ook vetten nodig om ons lichaam te laten functioneren, maar hier is het minder erg indien we hiervan te weinig innemen. Om te vermageren en zeker om snel te vermageren kan het interessant zijn om zo weinig mogelijk koolhydraten en vetten te eten, met behoud van voldoende eiwitten zodat uw eigen lichaam alle suikers kan opgebruiken en sneller over gaat tot vetverbranding. Als u nog voldoende eiwitten blijft innemen, verliest u zo min mogelijk in spiermassa. Er bestaan verschillende soorten proteïne diëten, waarbij u in de beginfase best alleen producten eet die enkel eiwitten bevatten. Deze producten zijn moeilijk te vinden in de gewone supermarkt en moet u dan ook vaak bestellen bij de firma’s die proteïne diëten promoten. Een voorbeeld van zo’n firma is Pronokal, soms wordt het ook het Bart De Wever dieet genoemd. Hij is een mooi voorbeeld van wat u kan bereiken met een proteïnedieet. Pronokal werkt hiervoor samen met huisartsen om mensen te helpen vermageren. Heb uw interesse om hiermee te starten, meer informatie vindt u op www.pronokal.com/ben of maak vrijblijvend een afspraak bij Dr Hoste.
Neen, dat is niet hetzelfde. Bewegen-op-verwijzing coaches zijn coaches die door de gemeente zijn geselecteerd om de burgers zeer laagdrempelig aan het bewegen te krijgen. Deze coaches zijn helemaal op de hoogte wat er letterlijk beweegt in de gemeente. Op deze manier kan de coach samen met jou aan de slag gaan om een beweegplan op maat te maken. Je bewegen gebeurt dus niet op het moment dat je de coach ziet, maar het is de bedoeling dat je zelf met het voorgestelde plan aan de slag gaat. Meer bewegen kan bijvoorbeeld betekenen om meer de trap te nemen in plaats van de lift. Of meer met de fiets te gaan dan de wagen te nemen. Het kan ook betekenen toch opnieuw die stap te zetten naar een sportclub of een start to run starten in de gemeente. Of het kan zelfs betekenen dat je voorgesteld wordt aan een wandel- of looppartner, die net naar hetzelfde op zoek is.
Een psychiater en een psycholoog zijn niet hetzelfde. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Na 6 jaren studie heeft hij/zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater is dus een medische professional die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van psychische aandoeningen. Ze zijn opgeleid als arts en kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen van psychische aandoeningen te behandelen. Psychiaters gebruiken vaak een combinatie van medicatie en therapie om hun patiënten te helpen. Een psychiater is als arts meestal verbonden met een psychiatrisch ziekenhuis.
Een psycholoog is een professional die gespecialiseerd is in het begrijpen van het menselijk gedrag en de mentale processen. Ze zijn opgeleid in de psychologie en kunnen psychotherapie geven om hun patiënten te helpen bij het aanpakken van emotionele en psychische problemen.
Een heel belangrijk verschil is de kostprijs voor de patiënt. Een consultatie bij de psychiater is duur, maar krijg je sowieso terugbetaald via je ziekenfonds. De terugbetalingsregeling via het ziekenfonds is nog niet van toepassing voor de psycholoog. Hierdoor kan het vrij kostelijk zijn om een gesprek bij een psycholoog te volgen. In onze regio varieert een gesprek van 1 uur tussen de 60 en 70 euro. Sommige ziekenfondsen betalen hier iets van terug, hiervoor kan je best eens polsen bij je eigen ziekenfonds.
Meer info: het team - Psycholoog
Terug naar veelgestelde vragen
Niet elke psycholoog is in Vlaanderen een eerstelijnspsycholoog. Een eerstelijnspycholoog is een recente titel die psychologen kunnen behalen na een specifieke opleiding. Dit betekent dat ze werken in een huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum en zorg verlenen aan patiënten die door de huisarts zijn doorverwezen. Dit noemen we eerstelijnsgezondheidszorg.. Eerstelijnspsychologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van milde tot matige psychische problemen, zoals angst, depressie, stress en slaapproblemen.
Meer specifiek is een eerstelijnspsycholoog een erkend psycholoog, waarvan de behandeling grotendeels door het RIZIV wordt terug betaald. Om toe te kunnen treden tot de conventie van eerstelijnspsychologen dient een psycholoog zijn kandidatuur te stellen voor een aantal uren per week. Jammer genoeg is het budget dat het RIZIV voorziet alles behalve toereikend om elke psychologische consultatie terug te kunnen betalen. (Naar schatting zou met het huidige budget 10% van alle psychologische consultaties terug betaald kunnen worden). Mede door dit beperkte budget zijn niet alle psychologen geconventioneerd en zeker niet voor al hun prestaties.
Vanwege dit beperkte budget zijn er eveneens een aantal richtlijnen (prioritaire doelgroepen) waaraan voldaan moet zijn om als eerstelijnspsycholoog terugbetaalde hulp te mogen bieden. Omdat de vraag groter is dan het aanbod, zal de psycholoog in praktijk zelf vaak bepaalde keuzes moeten maken, gebaseerd op deze richtlijnen.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten hulpverlening als eerstelijnspsycholoog:
(1) Eerstelijns psychologische zorg is bedoeld voor lichte en matige problematiek op het gebied van onder andere angst, depressie, verslaving, … er worden er tot 8 sessies vergoed door het ziekenfonds.
(2) De gespecialiseerde psychologische zorg is bedoeld voor specifieke en/of intensieve zorg gericht op onderliggende psychische problemen... er worden tot 20 sessies vergoed door het ziekenfonds.
meer info:
link naar website
youtube film met uitleg over psychologische hulp in de eerste lijn
Een psycholoog is een persoon die zich professioneel gespecialiseerd heeft in de gedragingen, gevoelens, gedachten en de algehele geestelijke gezondheid van de mens. Een psycholoog is opgeleid om diagnoses te kunnen stellen bij psychische aandoeningen zoals depressie, angst, posttraumatische stressstoornis, enz.., nodig om je hierbij zo goed mogelijk te kunnen helpen.
Een personal coach kan zich ook richten op het begrijpen van menselijk gedrag, gedachten en emoties. De focus kan daarbij eerder liggen op het helpen van mensen bij het identificeren en bereiken van persoonlijke doelen op verschillende gebieden van het leven, zoals carrière, relaties, gezondheid en welbevinden.
Veel goede psychologen zijn werkzaam als coach en veel goede coaches zijn goed psychologisch onderlegd. Zolang er geen sprake is van psychische problematiek, zijn er een aantal redenen te verzinnen, waarvoor psycholoog of coach je allebei verder kunnen helpen. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je behandelaar en het gevoel hebt dat je geholpen wordt.
Op volgende websites wordt er dieper op de verschillen in gegaan:
- https://www.sica.be/watishetverschil/
- https://samennaarresultaat.nl/coach-of-psycholoog/
- https://www.psyned.nl/wat-is-een-psycholoog/#:~:text=Een%20psycholoog%20is%20een%20persoon,Universitair%20opgeleid%20in%20de%20Psychologie.
Het Enneagram is een persoonlijkheidsmodel dat bestaat uit negen verschillende persoonlijkheidstypen. Elk type wordt gekenmerkt door bepaalde eigenschappen, overtuigingen en gedragingen die bepalend zijn voor de manier waarop mensen zichzelf zien en zich verhouden tot anderen en de wereld om hen heen. Door inzicht te krijgen in je eigen enneagramtype en dat van anderen, kun je beter begrijpen waarom mensen bepaalde keuzes maken, wat je drijfveren zijn en hoe je effectiever met anderen kunt communiceren. Het Enneagram wordt veel gebruikt in coaching, counseling en persoonlijke ontwikkeling. Betrouwbare informatie over Enneagram, kan hier vinden.
Een diabeteseducator is een verpleegkundige of diëtist die zich heeft gespecialiseerd in het coachen of begeleiden van de diabetespatiënt (én zijn omgeving). Het doel is met de diabetespatiënt een traject uit te werken met aandacht voor goede zelfzorg in de behandeling van zijn diabetes, het belang van de medicatie bij te brengen en te komen tot een betere kwaliteit van leven mét diabetes.
Zo leert een diabeteseducator de patiënt omgaan met zijn bloedsuikerwaarden om tot een goede regeling te komen. De patiënt weet welke factoren de bloedsuikerwaarden beïnvloeden en hoe deze bijgestuurd kunnen worden. Ook bijzondere situaties zoals reizen, vasten, ziekte en sporten worden besproken zodat bij acute problemen correct en tijdig wordt ingegrepen.
Ook leert een diabeteseducator de patiënt op een goede manier de bloedsuikerwaarden te meten, de werking van de voorgeschreven medicatie te begrijpen en een correcte manier van inspuiten ingeval er op insuline wordt overgegaan.
Verder zet een diabeteseducator in op preventie om problemen op lange termijn zoveel mogelijk te voorkomen en indien deze zich toch voordoen er zo snel mogelijk bij te zijn om de schade te beperken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op correct opvolging door andere hulpverleners zoals de huisarts, specialisten, diëtist, podoloog, … Gezonde voeding , voldoende beweging en rookstop zijn onderwerpen die, op maat van de patiënt en zijn omgeving, aan bod komen tijdens de educatiesessies.
Maatschappelijke onderwerpen zoals verzekeringen, rijbewijs en financiële gevolgen komen ook ter sprake.
Tenslotte biedt de educator een luisterend oor voor de specifieke noden van de diabetespatiënt en zorgt deze voor een permanente opvolging.
We trachten in Medisch Centrum Oost diabetes patiënten (voornamelijk diabetes type II) zo volledig mogelijk op te volgen gedurende een gans jaar, dit gespreid over minstens 2 tot 4 consultaties per jaar. Onze verpleegkundige zal bij iedere consultatie dat u komt voor een bloedafname, ook extra zaken nakijken. Zo kunnen we uw gezondheid beter opvolgen en gestructureerd de nodige zaken gespreid voor u mee opvolgen en in orde brengen.
Diabeet consult 1
Er gebeurt een groot bloedonderzoek (cholesterol, nierfunctie, leverfunctie, hemoglobine en suiker worden nagekeken). De urine wordt aan de hand van een urinestaal gecontroleerd.
De verpleegkundige zal met u een reeks vragen overlopen over uw huidige gezondheidstoestand en familiale voorgeschiedenis (gewicht, lengte, hoge bloeddruk in de familie, kanker,…).
Diabeet consult 2
Er gebeurt een klein bloedonderzoek, dit wil zeggen dat enkel de suiker wordt gecontroleerd. De verpleegkundige kijkt tijdens dit consult ook de voeten na. Is de doorbloeding nog oké? Doormiddel van een fijn pennetje zal er getest worden of je zenuwbanen ter hoogte van de voeten nog goed zijn.
Samen met u overlopen we uw medicatieschema.
Diabeet consult 3
Er gebeurt een klein bloedonderzoek, dit wil zeggen dat enkel de suiker wordt gecontroleerd. Deze keer overloopt de verpleegkundige met u uw afsprakenplanning bij de bij de oogarts, endocrinoloog en eventueel cardioloog. Ze kijkt na of u correct wordt opgevolgd. Ook overloopt ze of uw rijbewijs nog in orde is en wanneer deze mogelijks vernieuwd dient te worden. Wist je trouwens dat elke diabetes patiënt wettelijk gezien een aangepast rijbewijs nodig heeft met een welbepaalde geldigheidsduur? Meer informatie in verband met het rijbewijs, lees je op de website van de diabetesliga.
Diabeet consult 4: eind van het jaar
Er gebeurt een klein bloedonderzoek, dit wil zeggen dat enkel de suiker wordt gecontroleerd. Vanaf oktober starten we met de griepvaccinatie.
Sinds oktober 2017 kan je aan je vaste apotheek vragen om je huisapotheker te worden. Dit kost je niets, je moet hiervoor enkel een document bij de apotheek ondertekenen. De huisapotheker zorgt er dan voor dat je een correct medicatieschema hebt en kan nagaan of alle medicatie die je inneemt wel goed samen gaat. Hij is ook de perfecte contactpersoon voor informatie over jouw medicatie.
De dokter verzamelt alle belangrijke gegevens over uw gezondheid in het globaal medisch dossier; zo wordt de zorg, die u nodig heeft, optimaal gecoördineerd. Indien u zich in de praktijk hebt ingeschreven, zijn wij automatisch uw GMD houdende arts.
Een zorgtraject is een soort van samenwerkingsovereenkomst tussen 3 partijen: de patiënt, de specialist en de huisarts. Ze komen samen overeen om een chronische aandoening zo adequaat mogelijk op te volgen. Op dit ogenblik bestaat er een zorgtraject met betrekking tot diabetes type 2 en met betrekking tot nierinsufficientie. Voor meer info: www.zorgtraject.be/NL/index.asp
Een wilsverklaring is een document waarin je je wil/wens kan verklaren wanneer je het zelf niet meer kan vertellen. Je hebt twee soorten wilsverklaringen. De negatieve wilsverklaring zegt iets over wat je zeker NIET wilt op het moment dat je in een situatie verkeert waarbij je niet meer bewust iets kan zeggen. Bv. geen antibiotica of sondevoeding om het leven niet onnodig te rekken. Bij een wilsverklaring euthanasie is er expliciet de vraag om actief in te grijpen, bv. de machines stilleggen. Dit kan wettelijk gezien enkel bij comateuze personen. Op de website van LEIF vind je alle informatie en de nodige documenten. www.leif.be/voorafgaande-zorgplanning/voorafgaande-zorgplanning/. Het is belangrijk om onderscheid te maken met de “actieve” euthanasie. Dit is een totaal andere procedure die kan worden toegepast wanneer iemand zich in een ondraaglijk fysisch en/of psychisch lijden bevindt en dit ook nog zelf kenbaar kan maken en er op dat moment om vraagt.
Een therapeutische relatie is een relatie die de patiënt kan aangaan met elke zorgverlener naar keuze. Door een therapeutische relatie aan te gaan, geef je toestemming aan de gezondheidsverlener om uw gezondheidsgegevens te consulteren en met andere zorgverleners te delen. Het is aan te raden een therapeutische relatie te hebben met uw huisarts, zodat uw huisarts u beter kan opvolgen.
Een therapeutische relatie kan worden aangemaakt door het inlezen van uw identiteitskaart, KIDs-ID of IS+ kaart. Dit kan gebeuren tijdens een consultatie. U kan ook zelf een therapeutische relatie creëren via de volgende link: www.mijngezondheid.be
Sumehr staat voor Summarized Electronic Health Record.
Het is een elektronische samenvatting van je medisch dossier met de minimale gegevens die een arts nodig heeft om je gezondheidstoestand snel in te schatten. Zo kan een arts die je medische voorgeschiedenis niet kent, je vlug de juiste zorg geven. In principe kan elke arts een sumehr opmaken. In de praktijk is de huisarts die je globaal medisch dossier beheert het best geplaatst om een sumehr te maken op basis van je medisch dossier.
Een sumehr kan volgende gegevens bevatten:
- basisgegevens zoals geboortedatum;
- gegevens van een contactpersoon in geval van noodsituaties;
- risicofactoren (allergieën, reacties op medicatie, sociale risicofactoren, ...);
- medische voorgeschiedenis;
- actuele problemen;
- medicatie die je inneemt;
- je vaccinaties.
Sumehrs worden vooral gedeeld tussen artsen. Andere zorgverleners, zoals apothekers of thuisverpleegkundigen, kunnen je Sumehr niet inkijken.
Via MyHealthViewer kun je de meest recente Sumehr inzien die voor jou werd opgeladen door je arts. We raden ten zeerste aan om deze Sumerh zelf ook te bekijken en ons te informeren indien er belangrijke items ontbreken of indien er items niet zouden kloppen.
Medisch Centrum Oost, de mutualiteit en de patiënt gaan een contract met elkaar aan. Er is een rechtstreekse afrekening tussen de mutualiteit van de patiënt en Medisch Centrum Oost. U hoeft geen consultatie te betalen. U hoeft geen documenten naar de mutualiteit te brengen. U engageert zich om enkel Medisch Centrum Oost als huisarts te raadplegen. Let op: Consulten bij andere huisartsen worden NIET terugbetaald door de mutualiteit!
Het centrum ontvangt iedere maand, voor elke patiënt die zich ingeschreven heeft, een vaste vergoeding van het ziekenfonds waarbij de patiënt aangesloten is. Dankzij deze vaste inkomsten hebben wij financiële zekerheid en kunnen wij werken aan optimale zorgen voor u, onze patiënt.
Ja. Alle mutualiteiten kennen dit systeem en zijn verplicht hieraan deel te nemen.
Neen, zowel de inschrijving als de consultaties zijn volledig gratis. Door u bij Medisch Centrum Oost in te schrijven, verklaart u automatisch aan de mutualiteit dat onze praktijk uw medisch dossier beheert.
Voor sommige technische prestaties of het gebruik van verbandmateriaal of medicatie kan een kleine vergoeding worden gevraagd. Indien gewenst kan u hier een rekeningafschrift van krijgen.
De kostprijs van een technische prestatie hangt af van uw statuut bij de mutualiteit.
Labo-onderzoeken moeten betaald worden aan het labo. Het labo stuurt een factuur naar uw thuisadres enkele weken nadat het onderzoek is gebeurd.
Kosten voor medicatie zijn NIET in de inschrijving inbegrepen. U blijft uw medicatie zelf betalen. Voorschriften worden geschreven tijdens een raadpleging bij de arts.
U hoeft geen extra bijdrage te betalen aan uw mutualiteit. Uw ziekteverzekering blijft ook tussenkomen in de kosten van de apotheek, specialist, tandarts en u geniet verder van alle voordelen.
U kan zich altijd uitschrijven door het onthaal hiervan op de hoogte te brengen of door een aangetekend schrijven. Na een welbepaalde periode bent u dan uitgeschreven en kunt u elke huisarts raadplegen, net zoals vroeger. Het ziekenfonds heeft tijd nodig om de gegevens te verwerken. Als je bv. uitschrijft op 15 februari, kan je vanaf 1 april terecht in een andere praktijk.
Let wel op, de eerste 3 maanden na uw inschrijving kan u zich niet uitschrijven.
Enkel patiënten die wonen in de gemeente Malle en de naburige (deel)gemeentes Vlimmeren, Rijkevorsel, St. Lenaarts, Zoersel, Wechelderzande kunnen zich inschrijven. Indien u buiten deze regio woont en u wilt zich toch inschrijven, neem dan even contact met ons op zodat we samen de voorwaarden en mogelijkheden kunnen bekijken.
Indien u reeds bij ons patiënt bent (GMD) vóór de omschakeling naar een forfaitaire praktijk maar niet in de regio woont, kan u zich bij ons inschrijven.
Op dit ogenblik hebben we een patiëntenstop en aanvaarden geen nieuwe patiënten.
Ontdek hier het werkingsgebied van Medisch Centrum Oost!
Voor de inschrijving komt u persoonlijk naar de praktijk met uw identiteitskaart.
Indien u akkoord gaat met de voorwaarden van het forfaitair systeem, kunnen de nodige documenten worden ingevuld. Kinderen ouder dan 14 jaar dienen dit zelf te ondertekenen. Ieder gezinslid wordt individueel ingeschreven.
Indien u dat wenst, kan u bij de inschrijving een papier ondertekenen waarmee u toelating geeft dat wij uw medisch dossier opvragen bij uw vroegere huisarts.
Zeker! Iedereen kan zich komen inschrijven. U hoeft niet te wachten tot u ziek bent om u in te schrijven. Wanneer u zich nu al inschrijft, hebben wij tijd om uw medisch dossier op te vragen bij uw vorige huisarts. Op die manier hebben wij de juiste en volledige medische gegevens over uw gezondheid wanneer u ons echt nodig heeft.
Meer info: FAQ - forfaitaire praktijk
Terug naar veelgestelde vragen
Neen. Iedereen heeft de individuele en vrije keuze om zich al dan niet in te schrijven. Het is dus perfect mogelijk dat u zich inschrijft en ons als huisarts kiest, terwijl uw partner een andere huisarts heeft. Let wel op, wanneer u naar de huisarts van uw partner zou gaan, betaalt de mutualiteit deze consultatie niet terug!
De baby wordt niet automatisch ingeschreven, ook al bent u zelf als patiënt ingeschreven. U maakt best zo snel mogelijk een afspraak om de inschrijving in orde te maken. Bij de inschrijving brengt u de ISI-kaart mee. Een van de ouders moet de overeenkomst ondertekenen.
Als u van adres of mutualiteit verandert, geef dit dan zo snel mogelijk door aan Medisch Centrum Oost. Geef ook veranderingen in uw gezinssituatie door aan het onthaal. Dan komen brieven steeds op de juiste plaats terecht en worden problemen met de mutualiteit vermeden.
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten uit de omgeving. U bent volledig vrij te kiezen waar en door wie u bepaalde onderzoeken laat doen. Wel adviseren we eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan wanneer u een vraag heeft. Wij kunnen samen met u bekijken welke specialist op dat ogenblik u het best zal kunnen helpen. Wist u dat we u tevens een “bewijs van doorverwijzing” kunnen meegeven? Indien u dit laatste document samen met het getuigschrift van de specialist aan uw mutualiteit bezorgt, dan betaalt uw mutualiteit een groter aandeel aan de specialist en wordt uw persoonlijk aandeel goedkoper. Meer informatie vindt u hier.
Patiënten die niet zijn ingeschreven maar medische zorgen nodig hebben en niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen (of geen huisarts hebben), kunnen bij Medisch Centrum Oost geholpen worden als ‘bezoeker’. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij een reguliere huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen.
In principe heeft uw vaste huisarts een vervanger aangeduid. Wanneer u hier niet terecht zou kunnen, kan u als ‘bezoeker’ eenmalig op consultatie komen bij Medisch Centrum Oost. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij uw vaste huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen. Indien u een omnio-statuut heeft, graag een kleefbriefje meebrengen!
Het RIZIV staat toe dat u tot 3x/jaar in een forfaitaire praktijk op consultatie komt, zonder dat u hier ingeschreven bent. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij een reguliere huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen.
Komt u vaker langs, dan kunt u beter overwegen zich in te schrijven in de praktijk.
Als jouw kind een vaste huisarts heeft bij Medisch Centrum Oost, moet je hem/haar inschrijven. Als dit niet het geval is, raden we aan om, bijvoorbeeld in geval van co-ouderschap, jouw kind níét in te schrijven. Voor hen maken we een uitzondering en blijven hen zien via het klassieke betalingssysteem. Verblijft jouw kind in hoofdzaak bij de ouder die steeds onze praktijk consulteert, kan je jouw kind inschrijven en betalen we de consultaties bij de huisarts van de andere ouder terug aan terugbetalingstarief. Dan brengt u uw getuigschrift bij ons binnen, bij voorkeur met een verslag van de andere huisarts.
In dat geval kan u natuurlijk een beroep doen op ons. Uw familielid of kennis wordt als ‘bezoeker’ behandelt, betaalt dan gewoon en krijgt een prestatiebriefje. De mutualiteit betaalt terug volgens het terugbetalingstarief. Deze regeling kunnen we slechts uitzonderlijk toepassen. Het is om iemand uit de nood te helpen.
Wij kunnen de beste medische en verpleegkundige zorgen verlenen wanneer u bij ons op de praktijk langskomt. Hier beschikken wij over veel meer materiaal dan wat we kunnen meebrengen naar u thuis. Wanneer het écht niet lukt om tot bij ons te geraken, kan de arts bij u langs komen.
Ja, onze artsen zijn erkende, geconventioneerde, geaccrediteerde huisartsen of huisartsen-in-opleiding. Dit wil zeggen dat wij op regelmatige basis bijscholingen volgen en werken volgens alle regels die het RIZIV voorstelt.
U bent vrij in de keuze van arts. Tijdens drukke periodes is dit echter niet altijd mogelijk. Beide artsen hebben inzage in uw dossier en zullen voldoende informatie hebben om u te helpen.
Bel het nummer 0900 10 512
Weekdagen
Van 19.00 uur tot 08.00 uur
Weekend en feestdagen
Vrijdagavond 19.00 uur tot maandagochtend 08.00 uur
LET WEL: de arts van wacht dient steeds betaald te worden. Sommige van deze raadplegingen worden tegen terugbetalingstarief door ons terugbetaald. Kom dus zeker met uw getuigschriftje bij ons langs nadien! U dient een arts te raadplegen die officieel van wacht is en het moet dringend zijn. Vraag steeds het wachtverslag.
Neen! Onze artsen en verpleegkundige plannen hun vakantiedagen zodanig, dat er steeds iemand aanwezig kan zijn. Hierdoor kunnen wij het hele jaar door permanentie voorzien op de praktijk.
Op vakantie in België
Raadpleeg ter plaatse een huisarts.
U brengt de prestatienota samen met het verslag binnen bij Het Medisch Centrum Oost na uw vakantie.
LET WEL: een andere huisarts moet steeds betaald worden. Sommige van deze raadplegingen worden tegen terugbetalingstarief door ons terugbetaald. Vraag steeds een verslag!
Op vakantie in het buitenland
Raadpleeg ter plaatse een huisarts. De prestatie wordt terugbetaald door uw ziekenfonds volgens de algemeen geldende regels (E111).
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten uit de omgeving. U bent volledig vrij te kiezen waar en door wie u bepaalde onderzoeken laat doen. Wel adviseren we eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan wanneer u een vraag heeft. Wij kunnen samen met u bekijken welke specialist op dat ogenblik u het best zal kunnen helpen. Wist u dat we u tevens een “bewijs van doorverwijzing” kunnen meegeven? Indien u dit laatste document samen met het getuigschrift van de specialist aan uw mutualiteit bezorgt, dan betaalt uw mutualiteit een groter aandeel aan de specialist en wordt uw persoonlijk aandeel goedkoper. Meer informatie vindt u hier.
Binnenland
Wanneer u de helft van het jaar een huisarts ergens anders in België heeft, kan u zich beter niet inschrijven bij Medisch Centrum Oost. Wel kan u met ons afspreken dat u hier occasioneel als ‘bezoeker’ langskomt (zie vorige vraag). Kom zeker langs om een regeling op uw maat af te spreken met ons! Wij vinden het wel belangrijk optimaal met uw andere huisarts samen te werken!
Buitenland
Wanneer u de helft van het jaar in het buitenland verblijft (vb Spanje, Frankrijk, …) en u ook in België een huisarts wil, kan u zich wel inschrijven in Medisch Centrum Oost. De beperkingen aangaande het consulteren van andere huisartsen gelden immers enkel voor huisartsen in België. U kan dus gerust bij ons ingeschreven zijn en ook in het buitenland een huisarts hebben. Bespreek dit met ons, zodat wij optimaal kunnen samenwerken met deze andere huisarts!
Op onze website vind je betrouwbare informatie over veel gestelde vragen in onze praktijk. Maar omwille van de snel wisselende maatregelen, kan het zijn dat niet alle info "up-to-date" is. Om de laatst nieuwe informatie te raadplegen, raden we je aan door te klikken naar volgende links.
Algemene vragen over corona: bel 0800 14 689 of ga naar www.infocoronavirus.be of www.mijngezondheid.belgie.be
Vragen over contactopvolging: bel 02 214 19 19
Vragen over corona-certificaten: bel 078 78 78 50 of klik hier om online aan te vragen
Vragen over vaccinatie: bel 1700 - optie 2
Vragen over een herstelcertificaat: klik hier
Attest verlofaanvraag voor de opvang van een in quarantaine geplaatst kind: klik hier
Hoogrisicocontacten doorgeven kan je doen door op deze link te klikken.
Voel je je ziek? Vul deze vragenlijst in - als het blijkt dat je je moet laten testen, kan je via deze weg een CTPC-code verkrijgen.
Op de website van Wablieft kan je informatie terugvinden in een eenvoudige taal over corona.
Corona is de naam van de groep virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren, waaronder vogels en zoogdieren zoals kamelen, katten en vleermuizen. Sommige coronavirussen van dieren zijn zoönotisch, wat betekent dat ze kunnen overdragen worden tussen dieren en mensen. Tot nu toe is aangetoond dat zeven coronavirussen ook bij mensen een infectie kunnen veroorzaken.
COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. De uitbraak is begonnen in de Chinese stad Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei. Initieel leek de uitbraak gelinkt aan South China Seafood City. Op deze markt worden zeevruchten, kippen, vleermuizen, marmotten en andere wilde dieren verkocht, wat erop wijst dat het virus waarschijnlijk van een dierlijke bron afkomstig is. Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen ook verspreid over heel de wereld, met een pandemie als gevolg.
Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Er zijn zelfs personen die drager zijn van het virus, zonder het te weten. Waarom de ene persoon wel klachten krijgt en de ander persoon niet, is nog onduidelijk. Wat de klachten juist zijn en meer informatie over het testen op antistoffen/ dragerschap lees je verder op deze pagina.
De symptomen variëren van geen klachten of een lichte verkoudheid tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en moeilijk ademen.
Heb je klachten van een verkoudheid en twijfel je of je een coronatest moet laten doen?
Vul dan eerst vragenlijst in via deze link. Indien blijkt uit de vragenlijst dat je getest moet worden, kan je via eID of itsme zelf meteen een code aanmaken, om een coronatest af te laten nemen.
Klik hier voor meer info over de procedure.
- LET OP! Na een positieve sneltest bij de apotheek heb je GEEN recht op een herstelcertificaat. Als je dit wil kan je beter meteen een PCR-test laten afnemen i.p.v. eerst een sneltest.
Vanaf de leeftijd van 6 jaar, zal er bij de volgende klachten worden overgegaan tot het uitvoeren van een test (wisser in de neus) in een testcenter (PCR test) of bij de apotheker (antigeensneltest):
- Minstens één van de volgende klachten:
- Hoest
- Kortademigheid
- Pijn ter hoogte van de borstkas die niet te verklaren is door iets anders.
- Plots verlies van geur en smaak.
- Of minstens 2 van de volgende klachten:
- Koorts (hoger dan 38.2°)
- Onverklaarbare spierpijn
- Vermoeidheid
- Keelpijn
- Verstopte neus of loopneus die niet gelinkt kan worden aan een allergie.
- Hoofdpijn
- Verminderde eetlust en/of waterige diarree.
Kinderen onder de 6 jaar vertonen vaak luchtwegsymptomen, een kuchje én snotteren vormen geen indicatie om te testen.
Er kan wel een reden tot testen zijn indien je kind ernstig ziek is, opgenomen moet worden in het ziekenhuis of indien er ook een hoogrisicocontact was.
Lees er hier meer over op de website van Kind & Gezin.
Voor de update van het onderwijs verwijzen we je graag door naar deze website.
De infectie met het COVID-19 virus is vergelijkbaar met een griepinfectie. Het geneest in principe vanzelf. Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten wanneer de klachten ernstig zijn. Op dit ogenblik weten we dat vooral rond de 7de dag je lichaam het plots moeilijk kan krijgen. Er ontstaat dan een te hevige afweerreactie tegen het virus, waarbij het moeilijker wordt om comfortabel in en uit te ademen. Indien je besmet bent kan, het zijn dat je in rust geen volledig zin kan vertellen zonder dat je telkens stopt met praten om een beetje op adem te komen. Dan neem je best met ons contact op. Aan de telefoon kunnen we inschatten of een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. We regelen dan voor jou dat je naar de triagepost kan of dat er een arts bij u thuis kan komen. Sowieso raden we je aan indien je ongerust bent, steeds met ons contact op te nemen. Je kan ons bereiken op het nummer: 03 312 18 63 en drukt keuzenummer 3 (urgent). Zo kom je rechtstreeks bij één van de artsen terecht.
Stel dat je familie of vrienden positief getest zijn:
Heb je zelf geen klachten, dan moet je de huisarts nog niet contacteren.
Weet je niet of je een hoog- of laag risico gehad hebt? Bel dan naar contact en tracing 02 214 19 19 (bereikbaar tot 19u).
Klik hier om antwoorden te krijgen op de volgende vragen:
- Wanneer moet ik me laten testen ?
- Waar kan ik me laten testen?
- Wat heb ik nodig om me te laten testen?
- Hoe maak ik een afspraak voor een test?
- Waar vind ik het resultaat van mijn test?
- Zelftesten
Je hebt een positieve sneltest of PCR test?
Maak vooraf al een lijst met de personen met wie je, 2 dagen voor je symptomen vertoonde, contact gehad hebt:
- Contact langer dan 15 min
- Zonder mondmasker
- Minder dan 1,5m afstand
Geef deze hoogrisico-contacten elektronisch door via www.mijncoronatest.be.
Hier vind je een link met een voorbeeldlijst.
Je blijft 7 dagen in isolatie, te tellen vanaf de eerste dag van je symptomen. Je kan pas uit isolatie, als je tenminste 3 dagen klachtenvrij bent.
Indien de symptomen dus na dag 7 nog niet volledig voorbij zijn, neem je best nog even contact met onze praktijk op om samen te beslissen wanneer de isolatie best afgelopen is.
Voor de hygiënemaatregelen verwijzen we naar de volgende pagina van Sciensano en naar de folder van het AZ Malle ivm isolatie.
We beginnen de besmettelijkheidtermijn te tellen 2 dagen vooraleer de eerste klachten zijn begonnen.
Hoelang je effectief besmettelijk blijft, is nog niet goed geweten. Je mag pas uit je 7 dagen isolatie indien je klachten duidelijk beter zijn en je minstens 3 dagen koortsvrij bent.
Voor jouw familieleden wordt de 7de dag beschouwd als de laatste dag van het risicocontact.
Een contactpersoon is elke persoon die een contact heeft gehad met een bewezen besmet persoon. Dit binnen 2 dagen voor het begin van zijn klachten tot minstens 10 dagen erna of tot de klachten minstens 3 dagen beter zijn. Dit wordt beschouwd als het einde van de besmettelijke periode.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een hoog- en laag risico-contact. Heeft de besmette persoon geen klachten, dan telt de dag van de test als eerste dag van de klachten.
- Elk contact van minstens 15 minuten,
- Binnen een afstand van 1,5 meter (face to face) in dezelfde kamer/omgeving zonder ventilatie,
- En zonder correct gebruik van een mondmasker (mond én neus moeten volledig bedekt zijn) door beide personen.
Alle personen in een auto, zelfs MET mondmasker zijn toch een hoog risicocontact.
Via de website www.MijnGezondheid.be kan je, aan de hand van de code dat je via de contacttracing hebt gekregen, zelf een quarantaine-attest voor je werkgever downloaden.
Klik hier, je wordt doorgestuurd naar een duidelijke website.
Er zijn verschillende manieren om te testen of u corona heeft.
1. De neuswisser: PCR test, een sneltest of een zelftest.
- De PCR test
De PCR test gaat op zoek naar het virus in neus/keel via een wisser in de neus of keel. Het onderzoek is snel gebeurd, maar voelt niet heel aangenaam aan.
Nadien wordt het staal opgestuurd naar het labo. Ongeveer 24 uur later kom je het resultaat te weten (afhankelijk van de drukte in het labo). Dit onderzoek is enkel een momentopname, en kan soms te vroeg gebeuren.
Voor pre-operatieve testen kan je vaak terecht in het ziekenhuis zelf. Je kan hiervoor eventueel ook bij onze verpleegkundige een afspraak maken.
Klik hier voor testen op eigen verzoek, bijvoorbeeld voor vakanties.
- De sneltest
Apothekers voeren momenteel zéér veel sneltesten uit. Dit gebeurt ook via een neus of keelwisser. Het resultaat is al na ongeveer 15 minuten beschikbaar. Sneltesten zijn minder gevoelig en kunnen enkel gebruikt worden indien de klachten minder dan 5 dagen aanwezig zijn. De sneltest is ideaal om in werksettings, scholen of gezondheidsinstellingen te gebruiken. Onze praktijk beschikt niet over sneltesten. De gevoeligheid van de snelttest is minder bij gevaccineerden. Dit wil zeggen dat indien de test negatief is, dat je dat niet met 100% zekerheid kan betrouwen.
- Een zelftest
Bij een zelftest wordt ook via een neuswisser gekeken of u het coronavirus heeft, maar omdat u het bij uzelf kan testen, moet de neuswisser niet te diep in de neus ingebracht worden. Je kan deze test aankopen bij uw apotheker. Indien je klachten hebt die kunnen wijzen op corona, is deze test minder betrouwbaar dan de PCR test. Indien je een positieve zelftest heeft, is het belangrijk dit te laten bevestigen. Dit kan door middel van een sneltest bij de apotheek of door middel van een PCR test in een testcenter. Ook hier kan een negatieve zelftest soms vals negatief zijn. Wij raden bij symptomen toch steeds een sneltest of PCR-test aan.
2. Antistoffen test in het bloed: Hier wordt er gekeken naar de reactie van je lichaam op het virus.
Je kan ook in het bloed nakijken of je in contact geweest bent met het covid virus. Er wordt gekeken of je antistoffen hebt aangemaakt. Op dit ogenblik toont onderzoek aan dat je meestal pas antistoffen aanmaakt, als je ook klachten hebt gehad. Je maakt pas antistoffen aan na ongeveer 10 dagen. Maar niet iedereen maakt antistoffen aan. Als je geen antistoffen hebt in je bloed, kan je nog altijd drager zijn van het virus. We weten niet hoeveel antistoffen je moet hebben in het bloed om beschermd te zijn tegen een volgende infectie. We weten nog niet hoelang de antistoffen in het bloed aanwezig blijven. Kortom antistoffen in het bloed nagaan, geeft niet veel informatie over veiligheid en besmettelijkheid en wordt in onze praktijk niet gedaan.
Personen die gevaccineerd zijn, hebben meestal ook antistoffen in het bloed omwille van de vaccinatie. Ook hier kunnen we niet weten hoe hoog het aantal antistoffen moeten zijn, om voldoende bescherming te bieden.
Sinds begin 2021 beschikt België over een coronavaccin. Net zoals bij andere vaccins of andere behandelingen kunnen we nooit 100% garanties geven dat ze zullen werken en dat er geen nevenwerkingen zullen zijn. Op dit ogenblik hebben we wel de keuze om iets te doen. Het is een medisch wetenschappelijk goed afgewogen keuze waarbij de voordelen zeker opwegen tegenover de nadelen. Het enige dat de onderzoeken tot nu toe hebben kunnen bewijzen is dat het vooral jezelf beschermt tegen opname in ziekenhuis en overlijden. Door solidair te zijn tegenover de medemens, kunnen we ervoor zorgen dat indien jij een bed nodig hebt in het ziekenhuis (voor eender welke aandoening), dat je hopelijk geholpen kan worden.
Voor personen die wonen in Malle, Zoersel en Brecht gaat de vaccinatie door in het provinciaal vormingscentrum in Oostmalle. Meer informatie over het verloop van de vaccinatie kan u lezen op de website van de eerstelijnszone. Personen uit andere eerstelijnszones (Rijkevorsel en Beerse bv) verwijzen we graag naar de andere eerstelijnszone via volgende website: www.eerstelijnszone.be.
Neen, mogelijks besmette patiënten toelaten in de praktijk voor een sneltest, heeft risico's voor alle andere patiënten in de praktijk.
Apothekers bij jou in de buurt doen sneltesten, bekijk hier waar.
Een positieve zelftest is vrij betrouwbaar. De kans dat het vals positief is, is klein.
Omgekeerd, sluit een negatieve test niet altijd uit dat er geen corona is. Een positieve zelftest moet altijd bevestigd worden.
Dit kan door een sneltest bij de apotheek of door een PCR test in een testcenter.
Wat moet je doen?
- Ga onmiddellijk in isolatie.
- Laat een sneltest afnemen bij de apotheker of maak een afspraak voor een PCR-test.
- Is het resultaat positief, dan heb je corona en moet je 7 dagen in isolatie vanaf de dag van je symptomen. Breng zo snel mogelijk je huisarts op de hoogte.
- Is het resultaat negatief, die kans is klein, dan heb je waarschijnlijk geen corona en mag je uit isolatie. In onze praktijk gebeurde dit enkel wanneer de zelftest foutief werd uitgevoerd of werd afgelezen. Indien de zelftest positief is en de PCR negatief, wordt er ook gekeken naar de context. Dit wil zeggen hoe groot is het risico op een vals positieve zelftest? Is de persoon in contact geweest met iemand met corona? Of was de test enkel om naar een activiteit te gaan.
Op dit ogenblik heeft de overheid beslist dat we enkel nog mondmaskers moeten dragen (vanaf 12 jaar), in de zorgsector en op het openbaar vervoer. Maar indien je je zelf niet veilig voelt op drukke plaatsen, draag dan zeker een mondmasker. Kom je dus naar de praktijk, draag dan zeker een mondmasker! Bekijk deze website voor de nieuwste updates!
Let er wel op, dat je je mondmasker zo min mogelijk aanraakt. Je beschermt dus de andere wel tegen infectie, maar je loopt misschien zelf de kans dat je een infectie oploopt omdat je juist je gezicht meer gaat aanraken.
Velen weten het niet, maar een chirurgisch masker heeft een voorkant en een achterkant, een bovenkant en een onderkant. Werkt een masker dan minder indien je het binnenste buiten draagt? Ja en nee. Het is opvallend dat er veel patiënten die nu op consultatie komen bijna om de minuut hun masker moeten aanraken omdat het niet goed zit. Vaak hebben ze het masker gewoon verkeerd aan. Je draagt een masker op een manier zodat deze het beste aansluit aan je gezicht. De buitenkant van het masker is de kant die je zo min mogelijk aanraakt. Het is ook belangrijk dat de buitenkant dan ook altijd de buitenkant blijft.
Stap 1: je ontsmet je handen
Stap 2: je neemt het mondmasker aan de boven- en onderzijde vast, dit is de lange zijde waar geen elastiek aan vastzit. Meestal is de donkere kant de buitenkant en de lichte kant de binnenkant. De plooien lopen dakpansgewijs naar beneden aan de buitenkant. Je trekt beide zijden uit elkaar, zodat het masker spontaan bol komt te staan.
Stap 3: Je voelt aan de lange zijde een ijzerdraad, dan is dat je bovenkant. Nu neem je beide elastiekjes vast en plaatst die rond je oren.
Stap 4: je spant het ijzerdraad rond je neus en drukt het goed aan en trekt voor een laatste keer aan de onderzijde van je masker, zodat het ook je kin bedekt. En nu afblijven ????
Kijk eventueel naar dit filmpje om meer uitleg.
Heb je last van de elastiekjes aan je oren of zijn dat de elastiekjes juist te lang? Dan zijn daar eventueel ook trucjes voor. Heb je lang haar, dan kan je de elastiekjes rond een paardenstaart vastmaken. Je kan zelf lintjes maken of clips om de rekkertjes bij elkaar te houden.
Indien je beslist om een mondmasker te dragen, is het belangrijk om dit thuis al even te oefenen en er op te letten dat je mondmasker een tijdje goed blijft zitten, zonder het te veel te moeten aanraken. Zorg ervoor dat je bril boven je masker zit. Op de volgende link vind je nog enkele tips.
Indien er iemand van het gezin in isolatie zit, dan vragen we om uw afspraak uit te stellen.
Hygiëne: Was thuis voor je vertrekt nog eerst grondig je handen en ook je ellebogen. De elleboogplooi is ten tijde van corona een hoog risico plekje. Jammer genoeg, is de elleboogplooi een regio waar bijvoorbeeld bloed kan getrokken worden of waar een bloeddruk gemeten moet worden.
Kledij: Denk ook na vooraleer je vertrekt of je eenvoudige kleren aan hebt om aan en uit te doen. Mondmaskers vallen regelmatig uit op de praktijk tijdens het aan- en uitkleden.
We merken dat het niet evident is om tijdens een consultatie een mondmasker te dragen. Toch vragen we om dit te doen zolang de overheid ons deze richtlijn geeft. Je kan best thuis even oefenen om hieraan te wennen vooraleer je bij je huisarts komt. Lees zeker ook de vraag over het correct dragen van een mondmasker.
Procedure in de praktijk
- Bij een consultatie bij de verpleegkundige: kom binnen, ontsmet zeker je handen en draag je mondmasker.
- Bij een consultatie bij één van de artsen, kom je best gewoon op het uur van je afspraak. Kom binnen, ontsmet zeker je handen en draag je mondmasker.
- Kom bij voorkeur alleen naar de praktijk. Als het niet anders kan, mag er 1 begeleider meekomen. Denk na over wie je meeneemt. Is deze persoon misschien (recent) verkouden (geweest) of in contact geweest met een covid+ persoon? Dan kan je beter een andere begeleider nemen.
- Als je reeds ingeschreven bent in het forfait, hoef je niet meer te betalen. Als je (nog) niet bent ingeschreven, betaal je bij voorkeur met bancontact of Payconiq. Om je inschrijving in orde te maken, kan je best de informatie lezen op de volgende link.
Zie je door het bos de bomen niet meer? Heb je het moeilijk financieel of vb met huisvesting. Twijfel je of je recht hebt op maatschappelijke hulp, lees dan deze folder.
Concreet voor Malle kunt u meer informatie terugvinden via de volgende links:
- Psychologisch of maatschappelijk advies
- Sociale dienst
- Psychische of sociale problemen
- Mantelzorgpremie
Concreet voor Zoersel kunt u meer informatie terugvinden op:
- Tussenkomsten: (er gebeurt vooraf steeds een sociaal en financieel onderzoek)
Heb je behoefte aan een goed gesprek met een professionele hulpverlener? Aarzel dan niet en neem contact op met ons of kijk op deze website welke hulp op dit ogenblik beschikbaar is.
Het is niet altijd even gemakkelijk ten tijde van corona goed met elkaar om te gaan. Wordt het soms allemaal te veel binnen het gezin? Deze link kan je misschien helpen met handige tips.
Hoe ga je om met afscheid nemen en overlijden ten tijde van Corona? Tips kan je lezen op de volgende link.
Indien het medisch niet noodzakelijk is om bij je arts langs te komen en er enkel voorschriftjes nodig zijn, raden we u aan om onze pagina in verband met herhaalrecepten na te lezen. Daarin staat duidelijk vermeld welke controles nodig blijven.
Bij een vraag naar herhaalrecepten proberen we dit zeker zo snel mogelijk in orde te brengen. Maar dat is niet altijd evident. Denk er tijdig aan om herhaalrecepten aan te vragen en probeer ze ook te bundelen. Dit kan telefonisch (03 312 18 63) of via mail (herhaalrecept@mcoost.be). We kunnen niet garanderen dat dit dezelfde dag in orde kan gebracht worden. Meestal lukt het wel om een voorschrift binnen de 2 werkdagen af te handelen.
We willen vermijden om de papieren voorschriften op te halen in onze praktijk tijdens de corona. Alle medicatie die wij elektronisch voorschrijven, verschijnt automatisch op uw gezondheidspagina. U kan er ook voor kiezen om een account aan te maken op Helena. Let op: u hebt voor beiden een ID-lezer nodig of een geactiveerde itsme-app. Het kan nuttig zijn om één of beide pagina's bij uw favorieten te plaatsen op uw computer.
Meer informatie vind je op onze website bij herhaalrecepten. Uitzonderlijk kunnen we de voorschriften rechtstreeks naar uw apotheker sturen. Privacygewijs is dat niet correct en dit vraagt aan ons secretariaat extra inspanning, extra foutenmarges en extra tijd, want deze manier van werken zit niet automatisch in het medisch dossier.
"mijn gezondheidspagina" |
Helena |
|
Organiserende instantie | De Belgische overheid | Privé firma |
inloggen met kaartlezer | Ja | Ja |
inloggen met Itsme-app | Ja | Ja |
inloggen met code |
Ja, je kan je Helenacode gebruiken. |
Ja, via een code die MCO voor jou kan aanmaken |
Gratis? | Ja |
Ja, de documenten blijven maar 6 maanden beschikbaar, je account zelf is gratis. |
Ontvang ik automatisch een bericht als er nieuwe informatie over mij te vinden is? |
Neen |
Ja, je ontvangt een email. |
Kan ik al mijn medische informatie hierop terugvinden? |
Ja, Deze account is een account van de overheid. Jouw arts kan hierover niets beslissen. Zo worden laboresultaten met een vertraging van 3 dagen gepubliceerd. |
Neen, Het medisch programma van jouw huisarts heeft een rechtstreekse link met Helena. Enkel informatie die door jou wordt aangevraagd, zal hierop verschijnen (bv. resultaten na een bloedname, voorschriften, ...). |
Bevat deze pagina ook andere informatie? |
Deze account is ruimer dan enkel informatie van uw huisarts. Ook resultaten zoals RX foto’s komen hierop. |
Helena is enkel een communicatiemiddel van uw huisarts naar u. U kan zelf nog andere zorgverleners aan uw toevoegen, zoals bv uw apotheker. |
Waar vind ik mijn openstaande medicatie voorschriften |
Hier staan enkel de medicatievoorschriften die je nog niet hebt afgehaald. |
Op Helena vind je alle voorschriften terug die ooit zijn voorgeschreven. Er staat wel bij vermeld of je je voorschrift al hebt opgehaald of niet. |
Waar vind ik meer informatie? | Hier vind je meer info | Hier vind je meer info. Hier vind je de handleiding. |
Indien u geen klachten hebt en enkel op routinecontrole moet komen, kan u een afspraak maken bij onze verpleegkundige Tinne Mattheussen. U kan bij haar terecht (huisnummer 32!, huis naast de praktijk) voor bloed trekken, bloeddrukcontroles. Ook voor het verwijderen van hechtingen, wratjes bevriezen etc raden we aan om zoveel mogelijk op de andere locatie een afspraak te maken. U kan deze afspraak zelf online maken. Bespreek dit zo nodig met uw arts telefonisch (tijdens het beluurtje) of via mail (dokter@mcoost.be) voor de verdere opvolging.
Ja, voorlopig gebeuren de meeste consultaties enkel na telefonisch overleg met uw huisarts.
We hebben de beluurtje daarom ook uitgebreid. In de voormiddag kan je één van de dokters persoonlijk spreken tussen 8.30u en 9.30u en eventueel zo nodig een consultatie af spreken. Ter info: Dokter Tom heeft geen beluurtje op woensdagvoormiddag en dokter Jessy heeft er geen op donderdagvoormiddag).
Indien je vragen hebt over laboresultaten of andere onderzoeken vragen we om gebruik te maken van de vaste beluurtjes in de namiddag, zodat de ochtendbeluurtjes niet te veel worden overbelast.
Eén keer in de week, op donderdagvoormiddag, kan je bij dokter Tom zelf online een afspraak boeken. Het is belangrijk een duidelijke reden in te vullen waarom je een afspraak maakt. Het woordje ‘ziek’ is daarbij dus niet voldoende.
Bij dokter Jessy kan je op woensdagvoormiddag of donderdagavond zelf online teleconsultatie of videoconsultatie boeken. Je wordt dan opgebeld op het tijdstip dat je geboekt hebt.
Net zoals in de praktijk, kan het zijn dat de vorige consultatie juist sneller of trager is verlopen. We vragen dan ook om je telefoon bij de hand te houden rond het tijdstip dat je je afspraak hebt. Verder kan je telefonisch altijd bij onze secretaresse polsen welke afspraken er mogelijk zijn.
Omdat we tussen de consultaties door telkens de ruimte ontsmetten, kunnen er minder consultaties per dag gebeuren. Om iedereen zo goed mogelijk verder te helpen, vragen we voor routineonderzoeken zoals de bloeddruk controleren, bloedtrekken, vaccinaties, wratjes bevriezen, wondjes controleren etc. om een afspraak te maken bij onze verpleegkundige.
We merken dat de beluurtjes soms druk bezet zijn. Daarom hebben we de beluurtjes ook uitgebreid. De beluurtjes in de ochtend zijn meer bedoeld om klachten te bespreken, de beluurtjes in de namiddag zijn eerder voor het bespreken van resultaten van onderzoeken.
Meer info over de beluurtjes vind je hier.
Als het minder dringend is, kan je ons ook via mail bereiken op het volgende emailadres: dokter@mcoost.be Deze mail wordt tijdens de werkuren dagelijks bekeken en proberen we ook binnen de 2 werkdagen te beantwoorden.
Hoe probeert Medisch Centrum Oost het risico op het oplopen van een infectie te beperken? 07/03/2022
Medisch Centrum Oost neemt zijn maximale voorzorgen.
Dit doen we door alle personen met luchtwegenklachten waarbij een sterk vermoeden is van corona-besmetting te adviseren om eerst een sneltest of PCR-test te laten afnemen alvorens men naar de praktijk mag komen. Indien het resultaat van de test negatief is, kunnen we indien gewest een consultatie inplannen.
Alle controles, zoals bloeddrukcontrole, laboanalyses en ook wondcontroles, hechtingen verwijderen of noodzakelijk inentingen gebeuren bij onze verpleegkundige op de locatie Oude Meirstraat 32. Deze consultaties zijn enkel voor NIET zieke patiënten. Dit is het gebouw naast de huidige praktijk, met de rode luiken.
We vragen een mondmasker te dragen bij binnenkomst in de gebouwen. Kom bij voorkeur alleen naar de praktijk. Indien het niet anders kan, mag er 1 begeleider meekomen. Denk na over wie u meeneemt. Is deze persoon misschien (recent) verkouden (geweest) of in contact geweest met een covid+ persoon? Dan kan u beter een andere begeleider nemen.
Er is ontsmettingsalcohol voorzien op beide locaties om uw handen bij binnenkomst en buitengaan te ontsmetten. De praktijkruimtes zijn niet groot, probeer de afstand te respecteren.
Indien u ingeschreven bent in de forfait, hoeft u niet meer te betalen. Bent u (nog) niet ingeschreven betaal bij voorkeur met bancontact of payconiq. Om uw inschrijving in orde te maken, kan u best de informatie lezen op de volgende link.
De praktijkruimte wordt dagelijks grondig gepoetst en ontsmet.
Indien je op reis naar het buitenland vertrekt, is het belangrijk om je goed te informeren. Voor reizen binnen Europa, surf je naar de website van re-open Europa. Op deze website kan je je volledige reisplan invullen en krijg je meteen te lezen wat de voorwaarden zijn. Voor reizen buiten Europa surf je best naar de website van buitenlandse zaken en selecteer het land van bestemming.
Bekijk wat voorwaarden zijn. Indien een PCR test nodig is, controleer hoe oud de test mag zijn vóór vertrek. Je kan via www.mijncoronatest.be een betalende testcode aanvragen.
Lukt het niet om in te loggen met je identiteitskaart of itsme, dan kan je wel proberen in te loggen met je Helena-code. Beschik je nog niet over een Helena-code, dan kan onze praktijk je deze bezorgen. De Helena-code staat gekoppeld aan je emailadres en GSM-nummer.
Je kan ook bij de apotheker terecht om een snelle antigeentest te laten uitvoeren. Let op: niet alle landen aanvaarden een snelle antigeentest!
Voorlopig kunnen we je doorverwijzen naar de volgende apothekers waar je telefonisch een afspraak kan maken:
- Apotheek De Zwaantjes, Antwerpsesteenweg 281, Westmalle, tel 03 312 02 37
- Apotheek Tuytelaars, Antwerpsesteenweg 326, Westmalle, tel 03 312 06 25
- Apotheek Aernouts, Statiestraat 6, Vlimmeren, tel 03 312 29 41
Let op: Deze test is op eigen kosten en wordt niet in alle landen aanvaard. Meer info op https://www.apotheek.be/nl/News/Pages/Vanaf-maandag-kan-je-terecht-voor-een-sneltest-in-de-apotheek.aspx
Indien je een PCR test nodig hebt, kan je zelf een code aanvragen via www.mijncoronatest.be en zelf een afspraak maken in een labo:
-
-
-
CMA Herentals of Antwerpen: https://www.cma.be/nl/covid-19/
-
Testcentrum UZA (Edegem , Centraal Station): https://www.uza.be/coronavirus-informatie
-
Brussel Airport: https://www.brusselsairport.be/nl/passengers/the-impact-of-the-coronavirus/covid-19-test-centre-at-brussels-airport
-
-
Als je covid hebt (of je nu ziek bent of niet), ga je in isolatie.
Heb je symptomen en ben je in afwachting van een test, spreken we over quarantaine.
Je zit preventief in afzondering, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken.
Terug naar veelgestelde vragen