De dokter zegt dat ik buikgriep heb, maar ik ben gevaccineerd tegen de griep. Hoe kan dat? (04/10/2022)

De buikgriep en de gewone griep zijn 2 totaal verschillende infecties. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat de beide ziektes zich makkelijk onder de mensen verspreiden.

De gewone griep komt meestal meer 1 keer per jaar in het winterseizoen voor. Je hebt dan koorts en voelt je van kop tot teen niet lekker. Daarnaast heb je ook wel wat klachten van de luchtwegen (verkouden, hoesten). Tegen dit virus kan je je elk jaar laten vaccineren.

De buikgriep is een totaal ander virus en eigenlijk helemaal geen griepvirus. De naam is dus niet goed gekozen en eerder verwarrend. We spreken beter over een maagdarmontsteking. De klachten kunnen hier variëren, maar minstens de maag en of de darmen zijn erbij betrokken. Bijvoorbeeld: misselijkheid, overgeven, diarree en of krampen. Het kan ook koorts en spierpijn geven. Deze infectie kan het hele jaar door de ronde doen en hiervoor kan je je niet vaccineren. Het gaat hier meestal ook om een virus. Tot vandaag zijn er nog geen medicijnen die dit soort virus sneller doet genezen. Ook is er weinig bewijs over het gebruik van probiotica. Vaak denkt men verkeerdelijk dat de buikgriep hierdoor genezen is, vermits het een aandoening is die gemiddeld binnen de 2 dagen eigenlijk vanzelf geneest. Het is altijd wel belangrijk voldoende te blijven drinken. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/buikgriep

Bereikbaarheid van MCO

  • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle
    (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
  • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle
    (paramedici: verpleegkundige, beweegcoach, …)

Met de wagen
De huisartsen zijn enkel via de Herentalsebaan bereikbaar, (niet via de Turnhoutsebaan)
De verpleegkundige is enkel via de Turnhoutsebaan bereikbaar.

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.