Een 'check-up' kan heel veel of juist weinig inhouden. In onze praktijk houdt een check-up in dat er veel meer wordt nagekeken, dan bloedtrekken alleen. Aan de hand van een vragenlijst, probeert de verpleegkundige in kaart te brengen of er gezondheidsrisico’s zijn. De verpleegkundige controleert jouw bloeddruk en gewicht. Er wordt nagegaan hoeveel je aan beweging doet. Drink je regelmatig alcohol? Zit er darmkanker in de familie? Zijn er problemen met hart en bloedvaten in de familie? Wanneer was de laatste vaccinatie tegen tetanus? Zijn er preventieve screeningsonderzoeken (nog) niet gebeurd… En nog meer. Er wordt ook bloed getrokken. De resultaten van het bloed én de volledige check-up geven dan een goed beeld voor jou en voor de arts om je gezondheidsrisico’s in te schatten en zo nodig op tijd aan te pakken. Eens alles in kaart is gebracht, kan bekeken worden hoe frequent de check-up dient herhaald te worden. Bloedtrekken is bijvoorbeeld niet voor iedereen jaarlijks nodig. We raden aan om voor vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar eens een check-up te laten doen en voor mannen best al vanaf de leeftijd van 40 jaar. Een afspraak bij onze verpleegkundige maakt u hier.
Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Zelfs indien je klachten hebt of een ongezonde levensstijl, kan je bloed er nog volstrekt normaal uitzien. Het bloed is namelijk zeer goed instaat om te compenseren. Jammer genoeg geven vele aandoeningen pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon of een persoon met een ongezonde levensstijl kan dus een normaal bloedonderzoek hebben. Indien er klachten of een specifieke ongerustheid is, raden we aan om dit met één van de artsen te bespreken. De artsen kunnen dan nagaan of er verder onderzoek nodig is en welk onderzoek (bloedtrekken, beeldvorming, doorverwijzing specialist) dan het beste is.
Bloedtrekken bij personen zonder klachten, raden we aan bij mannen vanaf de leeftijd van 40 jaar en bij vrouwen vanaf de leeftijd van 50 jaar. Bij het ouder worden, treden er vaker problemen op met de suiker, cholesterol en nieren zonder dat we er iets van merken. Daarom is het nuttig om deze parameters op te volgen, zodat we op tijd kunnen zien of je best je levensstijl probeert aan te passen indien mogelijk of om te zien of medicatie nodig is. Je kan hiervoor een afspraak maken bij onze verpleegkundige. Ze zal dan niet alleen het bloed nakijken, maar ook de bloeddruk en je gewicht. Ze bespreekt met jou je levensstijl: beweegt u voldoende? Hoe zit het met alcoholgebruik? Ze bevraagt ook of er specifieke medische problemen in de familie zitten, waar we rekening mee moeten houden enz.
Voor mannen onder de leeftijd van 40 jaar en voor vrouwen onder de leeftijd van 50 jaar is een individuele bloedanalyse bij mensen zonder klachten meestal zinloos. Je kan heel uitgebreid bloed trekken en het bloed kan perfect normaal zijn. Het geeft dan een valselijk gevoel van geruststelling, indien je er een ongezonde levensstijl op na houdt. En anderzijds, indien er een afwijking wordt gevonden, die zelden ernstig is maakt het je onterecht ongerust. Ook kunnen afwijkingen gevonden worden, die later helemaal geen afwijkingen blijken te zijn, maar waar dan wel verdere onderzoeken voor worden gedaan en kom je soms in een medische mallemolen terecht. Vele aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot een gestoorde labotest. De kans dat je indien je geen klachten hebt met een bloedonderzoek een ernstige aandoening opspoort is dus zeer klein. Vanaf de leeftijd van 40 jaar voor mannen en 50 jaar voor vrouwen, zijn we wel geïnteresseerd in trends in het bloed. We gaan dan specifiek de suiker, de cholesterol en de nieren opvolgen, omdat we weten dat bij het ouder worden dit risico kan geven op ziektes.
Maak je je zorgen over je gezondheid? Maak dan een afspraak met jouw huisarts. Jouw huisarts kan best beoordelen of bepaalde onderzoeken nodig zijn.
Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Moest dat inderdaad zo zijn, dan deelden de ziekenfondsen vast en zeker gratis bonnen uit, voor een jaarlijkse bloedname. De meeste kankers geven jammer genoeg pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan een normaal bloedonderzoek hebben. "Ja maar dokter, hoe zit dat dan met de tumormarkers? " is een vraag die we ook vaak horen. Er bestaan inderdaad markers die in het bloed worden nagekeken, maar die zijn enkel nuttig bij de opvolging van kanker, nadat de diagnose gesteld is. Zo heeft men een idee of de kanker goed onder controle is. Daarom worden ze tumormarker genoemd, maar ze kunnen ook soms stijgen door andere banale aandoeningen waar we niet in geïnteresseerd zijn. Indien er nog geen diagnose van kanker is gesteld, heeft het opsporen van deze 'tumor'marker niet veel waarde, omdat deze marker ook omwille van vele andere redenen gestegen kan zijn. Dus eerst bloed trekken en nadien op zoek gaan naar een kanker die uiteindelijk niet gevonden wordt, omdat er geen is, levert alleen maar ongerustheid op en onnodige medische kosten. Het ziekenfonds betaalt ook enkel tumormarkers terug bij kankerpatiënten voor de opvolging van de ziekte.
Na een bloeddonatie wordt er enkel gecontroleerd of het bloed geschikt is voor de ontvanger. Ze kijken jouw bloed na op infecties zoals hepatitis B- en C-virus, hiv en Syfilis. Daarnaast ondergaan alle bloedgiften natuurlijk een bloedgroepbepaling. Om de kwaliteit van het bloed na te gaan, gebeurt er ook een telling van de verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en ijzer). Er wordt dus enkel gecheckt of het bloed wel geschikt is als donorbloed (dit wil zeggen: voldoende rode en witte bloedcellen, ijzer en geen infecties). Ze controleren daar zeker niet of je suikerziekte zou hebben of de cholesterol wel in orde is. Je wordt altijd verwittigd indien je bloed niet geschikt was. Dat doen ze vooral omdat je niet opnieuw bloed gaat komen geven. Maar tegelijkertijd kunnen ze natuurlijk meedelen waarom het niet zo geschikt is. Bijvoorbeeld een persoon die van nature eerder een laag ijzergehalte heeft, kan geweigerd worden bij een volgende bloeddonatie. Zijn bloed is dan wel oké, maar niet geschikt om de doneren.
Ja en nee, het hangt er vanaf wat je wil weten en wat er allemaal wordt onderzocht. Wil je weten of je een ziekte hebt zoals kanker bijvoorbeeld, dan is een 'check-up' niet nuttig. Een check-up is altijd slechts een momentopname, de volgende dag al kan een check-up er totaal anders uitzien. Het geeft dus geen garanties en zeker niet voor een jaar. Er zijn voorstanders en tegenstanders van medische check-up. Het volgende artikel geeft dit zeer mooi weer: www.plusonline.nl/diagnostiek/hoe-zinvol-is-een-check-up. Het lijkt er meer een meer op dat we medische check-ups voor het vinden van een ziekte toch in vraag moeten stellen, vooral indien er geen klachten zijn. Let op, onze praktijk vindt check-up zeker niet zinloos. Wij kiezen voor check-ups die de huidige wetenschap volgen en die ook de focus leggen op gezonde levensstijl. Dus een check-up kan dan zeker nuttig zijn om te kijken of je gezond bezig bent.
Indien je telefonisch een afspraak maakt om bloed te laten trekken, dan kan het secretariaat je meteen laten weten of je nuchter moet zijn of niet. Indien je het niet meer goed weet, kan je hen dus altijd contacteren. Nuchter betekent dat je 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken (behalve een klein slokje water voor je medicatie). Voor de niet nuchtere bloednames, wacht best 2 à 3 uur na een vetrijke maaltijd. (link)
Je mag je medicatie steeds innemen, ook al gebeurt de bloedname nuchter. Je arts zegt het expliciet wanneer je een bepaald medicament niet mag innemen, bijvoorbeeld bepaalde medicatie voor de suiker. Bloeddrukmedicatie mag je altijd innemen. Het is belangrijk dat je je medicatie hebt ingenomen bij een check-up, zodat we kunnen weten of de medicatie goed zijn werk doet.
Neen. Indien u omwille van een ongeval bijvoorbeeld plots veel bloed nodig hebt, zal er nooit iemand op zoek gaan naar een bloedgroepkaartje in uw portemonnee bijvoorbeeld. Daar hebben ze dan de tijd niet voor en ze kunnen ook niet checken of dat kaartje wel van jouw is. Als het allemaal heel snel moet gebeuren, dan krijg je bloed (O negatief) dat zonder problemen gegeven kan worden. Wanneer er tijd genoeg is, wordt het bloed van donor en ontvanger eerst in het laboratorium getest alvorens men een transfusie toedient. Wens je zwanger te worden of ben je zwanger, dan is het interessant om je bloedgroep te laten bepalen. Zo anticipeer je op mogelijkse problemen tijdens jouw zwangerschap of volgende zwangerschappen.
Vertel een kind rustig wat er gaat gebeuren. Jouw kind is minder angstig als je eerlijk vertelt wat hij/zij kan verwachten. Jouw kind mag best weten dat de prik pijn zal doen. Deze pijn gaat gelukkig snel over en hij/zij mag best even huilen. Jouw kind voelt minder pijn als het ontspannen is. Breng gerust een tutje, knuffel of prentenboek mee om hem of haar af te leiden. Vertel gerust een verhaaltje.
Neem alvast een kijkje op de website van het tropisch instituut. Daar vind je alle informatie per land. Indien vaccinatie tegen gele koorts nodig is, kan dat alleen in het tropisch instituut gebeuren. Informatie over je reisapotheek, vind je ook hier.
- Tetanus raden we bij iedereen aan, deze dient herhaald te worden iedere 10 jaar. Deze ligt gratis klaar op MCO en kan gezet worden door onze verpleegkundige.
- Hepatitis A vaccinatie wordt afhankelijk van je bestemming aangeraden.
- Buiktyfus raden we minder en minder aan. Het breekt pas uit na 1 à 2 weken, meestal zijn de mensen dan al terug thuis in veiligere oorden. Bij een verblijf langer dan 2 weken, kan het wel interessant zijn, maar hoeft niet per sé.
- Andere vaccinaties zijn meestal niet nodig.
Om te weten of je nog in orde bent met je eigen vaccinatie, kan je dat terugvinden via mijngezondheid.be bij het item: mijn vaccinaties.
Heb je vragen, dan kan je ons contacteren. De noodzakelijke voorschriften kunnen na telefonisch overleg of via mail: dokter@mcoost.be klaargemaakt worden. De vaccins worden door onze verpleegkundige gegeven.
Indien een vaccin tegen gele koorts noodzakelijk is, dan moet je een afspraak maken in het Tropisch Instituut. Dit vaccin wordt niet in een huisartsenpraktijk gezet.
Algemene informatie over gezondheid op reis gaan, vind je op de volgende website van de overheid.
Een betrouwbare check-list voor je reisapotheek, is terug te vinden op de website van het tropisch instituut
Alle medicatie is vrij van voorschrift, behalve antibiotica. Deze is soms nodig bij diarree. (zie noodbehandelingsschema's bij diarree).
lees ook bij veel gestelde vragen: vragen in verband met vaccinaties voor op reis.
Er zijn jammer genoeg niet veel kankers, waar we op tijd bij kunnen zijn.
De Vlaamse overheid organiseert en financiert 3 bevolkingsonderzoeken, die kanker opsporen (baarmoederhalskanker, borstkanker en dikkedarmkanker).
- Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker loopt bij vrouwen van 25j t.e.m. 64j.
- Bevolkingsonderzoek borstkanker loopt bij vrouwen van 50j t.e.m. 69j.
- Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker loopt bij mensen van 50j t.e.m. 74j.
Het is belangrijk te weten dat elke vorm van screeningsonderzoek ook nadelen kan hebben (bijvoorbeeld: onnodige ongerustheid, pijn bij het onderzoek, lange wachttijd bij vervolgonderzoek, gevaarlijke röntgenstralen). Meer informatie over de bevolkingsonderzoeken vind je hier. Of bespreek de voor en nadelen met je huisarts.