Wat is het verschil tussen een psychiater en een psycholoog?

Een psychiater en een psycholoog zijn niet hetzelfde. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Na 6 jaren studie heeft hij/zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater is dus een medische professional die gespecialiseerd is in de diagnose en behandeling van psychische aandoeningen. Ze zijn opgeleid als arts en kunnen medicijnen voorschrijven om de symptomen van psychische aandoeningen te behandelen. Psychiaters gebruiken vaak een combinatie van medicatie en therapie om hun patiënten te helpen. Een psychiater is als arts meestal verbonden met een psychiatrisch ziekenhuis.

Een psycholoog is een professional die gespecialiseerd is in het begrijpen van het menselijk gedrag en de mentale processen. Ze zijn opgeleid in de psychologie en kunnen psychotherapie geven om hun patiënten te helpen bij het aanpakken van emotionele en psychische problemen. 

Een heel belangrijk verschil is de kostprijs voor de patiënt. Een consultatie bij de psychiater is duur, maar krijg je sowieso terugbetaald via je ziekenfonds.  De terugbetalingsregeling via het ziekenfonds is nog niet van toepassing voor de psycholoog. Hierdoor kan het vrij kostelijk zijn om een gesprek bij een psycholoog te volgen. In onze regio varieert een gesprek van 1 uur tussen de 60 en 70 euro. Sommige ziekenfondsen betalen hier iets van terug, hiervoor kan je best eens polsen bij je eigen ziekenfonds.
Meer info: het team - Psycholoog

 

Terug naar veelgestelde vragen

 

Bereikbaarheid van MCO

  • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle
    (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
  • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle
    (paramedici: verpleegkundige, beweegcoach, …)

Met de wagen
De huisartsen zijn enkel via de Herentalsebaan bereikbaar, (niet via de Turnhoutsebaan)
De verpleegkundige is enkel via de Turnhoutsebaan bereikbaar.

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.