Wat is een diabeteseducator?

Een diabeteseducator is een verpleegkundige of diëtist die zich heeft gespecialiseerd in het coachen of begeleiden van de diabetespatiënt (én zijn omgeving). Het doel is met de diabetespatiënt een traject uit te werken met aandacht voor goede zelfzorg in de behandeling van zijn diabetes, het belang van de medicatie bij te brengen en te komen tot een betere kwaliteit van leven mét diabetes.

Zo leert een diabeteseducator de patiënt omgaan met zijn bloedsuikerwaarden om tot een goede regeling te komen. De patiënt weet welke factoren de bloedsuikerwaarden beïnvloeden en hoe deze bijgestuurd kunnen worden. Ook bijzondere situaties zoals reizen, vasten, ziekte en sporten worden besproken zodat bij acute problemen correct en tijdig wordt ingegrepen.

Ook leert een diabeteseducator de patiënt op een goede manier de bloedsuikerwaarden te meten, de werking van de voorgeschreven medicatie te begrijpen en een correcte manier van inspuiten ingeval er op insuline wordt overgegaan.

Verder zet een diabeteseducator  in op preventie om problemen op lange termijn  zoveel mogelijk te voorkomen en indien deze zich toch voordoen er zo snel mogelijk bij te zijn om de schade te beperken. Hierbij wordt de nadruk gelegd op correct opvolging door andere hulpverleners zoals de huisarts, specialisten, diëtist, podoloog, … Gezonde voeding , voldoende beweging en rookstop zijn onderwerpen die, op maat van de patiënt en zijn omgeving, aan bod komen tijdens de educatiesessies.

Maatschappelijke onderwerpen zoals verzekeringen, rijbewijs en financiële gevolgen komen ook ter sprake.

 

Tenslotte biedt de educator een luisterend oor voor de specifieke noden van de diabetespatiënt en  zorgt deze voor een permanente opvolging.

Bereikbaarheid van MCO

  • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle
    (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
  • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle
    (paramedici: verpleegkundige, beweegcoach, …)

Met de wagen
De huisartsen zijn enkel via de Herentalsebaan bereikbaar, (niet via de Turnhoutsebaan)
De verpleegkundige is enkel via de Turnhoutsebaan bereikbaar.

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.