afspraken bij dokters

Vragen in verband met check-up, preventieve onderzoeken, bloed trekken

Een individuele bloedanalyse bij mensen zonder klachten is meestal zinloos. Vaak wordt er een afwijking gevonden, die niet ernstig is maar u onterecht ongerust maakt. Ook kunnen afwijkingen gevonden worden, die later helemaal geen afwijkingen blijken te zijn, maar waar dan wel dure onderzoeken voor worden gedaan. Sommige aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot een gestoorde labotest. De kans dat u met een bloedonderzoek een ernstige aandoening opspoort is zeer klein. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts kan best beoordelen of bepaalde onderzoeken nodig zijn.

Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Vele aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan dus toch een normaal bloedonderzoek hebben.

Uw huisarts vraagt een labotest aan om een diagnose te stellen, de evolutie van een ziekte te volgen, om na te gaan of u risico loopt op een bepaalde aandoening of om bepaalde geneesmiddelen en hun bijwerkingen te volgen. De huisarts bespreekt met u welke tests moeten aangevraagd moeten worden. Meestal zijn enkele bloedtests voldoende. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het géén zin heeft om uw bloed op ‘alles’ te testen.

Bloedtrekken bij personen zonder klachten, raden we aan vanaf de leeftijd van 50 jaar. Bij het ouder worden, treden er vaker problemen op met de suiker, cholesterol en nieren zonder dat we er iets van merken. Daarom is het nuttig om deze parameters op te volgen, zodat we op tijd kunnen zien of medicatie nodig is. Je kan hiervoor een afspraak maken bij onze verpleegkundige. Ze zal dan niet alleen het bloed nakijken, maar ook de bloeddruk en je gewicht. Ze bespreekt met jou je levensstijl: beweeg je voldoende? Hoe zit het met alcoholgebruik?

Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. De meeste kankers geven pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan dus toch een normaal bloedonderzoek hebben. Er bestaan wel tumormarkers die in het bloed worden nagekeken, maar die zijn enkel nuttig bij de opvolging van kanker, nadat de diagnose gesteld is. Zo heeft men een idee of de kanker goed onder controle is. Echter, indien er nog geen diagnose van kanker is gesteld, heeft deze tumormarker niet veel waarde, omdat deze marker ook omwille van vele andere redenen gestegen kan zijn. Dus eerst bloed trekken en nadien op zoek gaan naar een kanker die uiteindelijk niet gevonden wordt, levert alleen maar ongerustheid op en onnodige medische kosten. Het ziekenfonds betaalt ook enkel tumormarkers terug bij kankerpatiënten.

Een check-up kan heel veel of juist weinig inhouden. In onze praktijk houdt een check-up in dat er veel meer wordt nagekeken, dan bloedtrekken alleen. Aan de hand van een vragenlijst, probeert de verpleegkundige in kaart te brengen of er gezondheidsrisico’s zijn. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk en gewicht. Er wordt nagegaan hoeveel u aan beweging doet. Drink u regelmatig alcohol? Zit er darmkanker in de familie? Wanneer was de laatste vaccinatie tegen tetanus? Zijn er preventieve screeningsonderzoeken (nog) niet gebeurd… En nog meer. Er wordt ook bloed getrokken. De resultaten van het bloed én de volledige check-up geven dan een goed beeld voor u en voor de arts om uw gezondheidsrisico’s in te schatten en zo nodig op tijd aan te pakken. Eens alles in kaart is gebracht, kan bekeken worden hoe frequent de check-up dient herhaald te worden. Dit hoeft zeker niet altijd elk jaar te gebeuren. We raden aan om rond leeftijd van 50 jaar eens een check-up te laten doen. Een afspraak bij onze verpleegkundige maak je hier.

Ja en nee, het hangt er vanaf wat je wil weten. Wil je weten of je een ziekte hebt zoals kanker bijvoorbeeld, dan is een check-up niet nuttig. Een check-up is slechts een momentopname, de volgende dag kan een check-up er totaal anders uitzien. Het geeft dus geen garanties, zeker niet voor een jaar. Je hebt de voorstanders en de tegenstanders van medische check-up. Het volgende artikel geeft dit zeer mooi weer: www.plusonline.nl/diagnostiek/hoe-zinvol-is-een-check-upHet lijkt er meer een meer op dat we medische check-ups voor het vinden van een ziekte toch in vraag moeten stellen. Check-ups zijn wel nuttig om te kijken of je gezond bezig bent.

De huisarts zegt op voorhand of u nuchter moet zijn of niet. Nuchter betekent dat u 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken. Water drinken mag wel. Voor alle bloednames, niet nuchter, wacht best 2 à 3 uur na een vetrijke maaltijd.

De huisarts zegt op voorhand of u nuchter moet zijn of niet. Nuchter betekent dat u 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken. Voor de bepaling van uw suiker en cholesterol dient u nuchter te zijn. Water drinken mag, alsook koffie of thee zonder suiker of melk. Tandenpoetsen mag ook.

Uw medicatie mag u steeds innemen, ook al gebeurt de bloedname nuchter. Uw arts zegt het u expliciet wanneer u een bepaald medicament niet mag innemen.

Neen. Indien je omwille van een ongeval bijvoorbeeld plots veel bloed nodig hebt, zal er niemand op zoek gaan naar een bloedgroepkaartje in jouw portemonnee. Daar hebben ze dan de tijd niet voor en ze kunnen ook niet checken of dat kaartje wel van jou is. Als het allemaal heel snel moet gebeuren, dan krijg je bloed (O negatief) dat zonder problemen gegeven kan worden. Wanneer er tijd genoeg is, wordt het bloed van donor en ontvanger eerst in het laboratorium getest alvorens men een transfusie toedient. Wens je zwanger te worden of ben je zwanger, dan is het interessant om je bloedgroep te laten bepalen. Zo anticipeer je op mogelijkse problemen tijdens je zwangerschap of volgende zwangerschappen.

Na een bloeddonatie wordt er gecontroleerd op hepatitis B- en C-virus, hiv en Syfilis. Daarnaast ondergaan alle bloedgiften een bloedgroepbepaling. Daarenboven gebeurt er ook een telling van de verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en ijzer). Er wordt enkel gecheckt of het bloed wel geschikt is als donorbloed (dit wil zeggen: voldoende rode en witte bloedcellen, ijzer en geen infecties). Ze kijken daar dus zeker niet na of je geen suikerziekte zou hebben of de cholesterol wel in orde is. Niet iedere persoon is geschikt om bloed te geven. Heb je van nature eerder een laag ijzergehalte dat voor jou wel voldoende is, kan het zijn dat je toch geweigerd wordt bij een volgende bloeddonatie.

Vertel een kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij/zij kan verwachten. Uw kind mag best weten dat de prik pijn zal doen. Deze pijn gaat gelukkig snel over en hij/zij mag best even huilen. Uw kind voelt minder pijn als het ontspannen is. Breng gerust een tutje, knuffel of prentenboek mee om hem of haar af te leiden. Vertel gerust een verhaaltje.

U mag ons contacteren op ons beluurtje of u kan alvast een kijkje nemen op de website van het tropisch instituut: www.reisgeneeskunde.be. De noodzakelijke voorschriften kunnen na telefonisch overleg alvast klaargelegd worden.

De Vlaamse overheid organiseert en financiert 3 bevolkingsonderzoeken, die kanker opsporen (baarmoederhalskanker, borstkanker en dikkedarmkanker).

  • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker loopt bij vrouwen van 25j t.e.m. 64j.
  • Bevolkingsonderzoek borstkanker loopt bij vrouwen van 50j t.e.m. 69j.
  • Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker loopt bij mensen van 50j t.e.m. 74j.
Het is wel belangrijk te weten dat elke vorm van screeningsonderzoek ook nadelen kan hebben (bijvoorbeeld: onnodige ongerustheid, pijn bij het onderzoek, lange wachttijd bij vervolgonderzoek, gevaarlijke röntgenstralen). Meer informatie over de bevolkingsonderzoeken vind je hier. Of bespreek de voor en nadelen met uw huisarts..

wegbeschrijving

Bereikbaarheid van de praktijk

  • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle
    (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
  • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle
    (paramedici: verpleegkundige, diëtist, …)

Met de wagen
De huisartsen zijn enkel via de Herentalsebaan bereikbaar, (niet via de Turnhoutsebaan)
De verpleegkundige is enkel via Turnhoutsebaan bereikbaar.

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Ook met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.