afspraken bij dokters

Ga het niet googelen, raadpleeg een betrouwbare bron...

 

 

Interessante en betrouwbare websites en apps

Klik hier om de websites en apps te bekijken.
Websites met link Uitleg
Thuisarts Een betrouwbare website opgemaakt door huisartsen voor patiënten.
Gezondheid en wetenschap Op deze website - die opgericht werd op vraag van de Vlaamse Gemeenschap - is medische informatie terug te vinden die voldoende werd gecontroleerd door een team van artsen.
Reisvaccinaties De vaccinaties die je nodig hebt op vakantie, zijn hier terug te vinden.
Apotheek van wacht Hier vind je de apotheek van wacht. Hieronder kan u de app 'Apotheek.be' downloaden.

Geestelijke gezondheid Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke gezondheid.
Gezonde levensstijl Betrouwbare informatie over een gezonde levensstijl kan je hier terugvinden.
Gebruik van puffers Hier vind je filmpjes over het gebruik van puffers.
Fit in je hoofd, goed in je vel Een zelfhulpwebsite om mentaal in evenwicht te blijven.
De drugslijn Hier kan je terecht met al je vragen over alcohol en drugs.
Rookstop Een website waar je alle informatie vindt om te stoppen met roken.

 

Veel gestelde vragen en beweringen uit onze praktijk

Een individuele bloedanalyse bij mensen zonder klachten is meestal zinloos. Vaak wordt er een afwijking gevonden, die niet ernstig is maar u onterecht ongerust maakt. Ook kunnen afwijkingen gevonden worden, die later helemaal geen afwijkingen blijken te zijn, maar waar dan wel dure onderzoeken voor worden gedaan. Sommige aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot een gestoorde labotest. De kans dat u met een bloedonderzoek een ernstige aandoening opspoort is zeer klein. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts kan best beoordelen of bepaalde onderzoeken nodig zijn.

Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Vele aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan dus toch een normaal bloedonderzoek hebben.

Uw huisarts vraagt een labotest aan om een diagnose te stellen, de evolutie van een ziekte te volgen, om na te gaan of u risico loopt op een bepaalde aandoening of om bepaalde geneesmiddelen en hun bijwerkingen te volgen. De huisarts bespreekt met u welke tests moeten aangevraagd moeten worden. Meestal zijn enkele bloedtests voldoende. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het géén zin heeft om uw bloed op ‘alles’ te testen.

Bloedtrekken bij personen zonder klachten, raden we aan vanaf de leeftijd van 50 jaar. Bij het ouder worden, treden er vaker problemen op met de suiker, cholesterol en nieren zonder dat we er iets van merken. Daarom is het nuttig om deze parameters op te volgen, zodat we op tijd kunnen zien of medicatie nodig is. Je kan hiervoor een afspraak maken bij onze verpleegkundige. Ze zal dan niet alleen het bloed nakijken, maar ook de bloeddruk en je gewicht. Ze bespreekt met jou je levensstijl: beweeg je voldoende? Hoe zit het met alcoholgebruik?

Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. De meeste kankers geven pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan dus toch een normaal bloedonderzoek hebben. Er bestaan wel tumormarkers die in het bloed worden nagekeken, maar die zijn enkel nuttig bij de opvolging van kanker, nadat de diagnose gesteld is. Zo heeft men een idee of de kanker goed onder controle is. Echter, indien er nog geen diagnose van kanker is gesteld, heeft deze tumormarker niet veel waarde, omdat deze marker ook omwille van vele andere redenen gestegen kan zijn. Dus eerst bloed trekken en nadien op zoek gaan naar een kanker die uiteindelijk niet gevonden wordt, levert alleen maar ongerustheid op en onnodige medische kosten. Het ziekenfonds betaalt ook enkel tumormarkers terug bij kankerpatiënten.

Een check-up kan heel veel of juist weinig inhouden. In onze praktijk houdt een check-up in dat er veel meer wordt nagekeken, dan bloedtrekken alleen. Aan de hand van een vragenlijst, probeert de verpleegkundige in kaart te brengen of er gezondheidsrisico’s zijn. De verpleegkundige controleert uw bloeddruk en gewicht. Er wordt nagegaan hoeveel u aan beweging doet. Drink u regelmatig alcohol? Zit er darmkanker in de familie? Wanneer was de laatste vaccinatie tegen tetanus? Zijn er preventieve screeningsonderzoeken (nog) niet gebeurd… En nog meer. Er wordt ook bloed getrokken. De resultaten van het bloed én de volledige check-up geven dan een goed beeld voor u en voor de arts om uw gezondheidsrisico’s in te schatten en zo nodig op tijd aan te pakken. Eens alles in kaart is gebracht, kan bekeken worden hoe frequent de check-up dient herhaald te worden. Dit hoeft zeker niet altijd elk jaar te gebeuren. We raden aan om rond leeftijd van 50 jaar eens een check-up te laten doen. Een afspraak bij onze verpleegkundige maak je hier.

Ja en nee, het hangt er vanaf wat je wil weten. Wil je weten of je een ziekte hebt zoals kanker bijvoorbeeld, dan is een check-up niet nuttig. Een check-up is slechts een momentopname, de volgende dag kan een check-up er totaal anders uitzien. Het geeft dus geen garanties, zeker niet voor een jaar. Je hebt de voorstanders en de tegenstanders van medische check-up. Het volgende artikel geeft dit zeer mooi weer: www.plusonline.nl/diagnostiek/hoe-zinvol-is-een-check-upHet lijkt er meer een meer op dat we medische check-ups voor het vinden van een ziekte toch in vraag moeten stellen. Check-ups zijn wel nuttig om te kijken of je gezond bezig bent.

De huisarts zegt op voorhand of u nuchter moet zijn of niet. Nuchter betekent dat u 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken. Water drinken mag wel. Voor alle bloednames, niet nuchter, wacht best 2 à 3 uur na een vetrijke maaltijd.

De huisarts zegt op voorhand of u nuchter moet zijn of niet. Nuchter betekent dat u 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken. Voor de bepaling van uw suiker en cholesterol dient u nuchter te zijn. Water drinken mag, alsook koffie of thee zonder suiker of melk. Tandenpoetsen mag ook.

Uw medicatie mag u steeds innemen, ook al gebeurt de bloedname nuchter. Uw arts zegt het u expliciet wanneer u een bepaald medicament niet mag innemen.

Neen. Indien je omwille van een ongeval bijvoorbeeld plots veel bloed nodig hebt, zal er niemand op zoek gaan naar een bloedgroepkaartje in jouw portemonnee. Daar hebben ze dan de tijd niet voor en ze kunnen ook niet checken of dat kaartje wel van jou is. Als het allemaal heel snel moet gebeuren, dan krijg je bloed (O negatief) dat zonder problemen gegeven kan worden. Wanneer er tijd genoeg is, wordt het bloed van donor en ontvanger eerst in het laboratorium getest alvorens men een transfusie toedient. Wens je zwanger te worden of ben je zwanger, dan is het interessant om je bloedgroep te laten bepalen. Zo anticipeer je op mogelijkse problemen tijdens je zwangerschap of volgende zwangerschappen.

Na een bloeddonatie wordt er gecontroleerd op hepatitis B- en C-virus, hiv en Syfilis. Daarnaast ondergaan alle bloedgiften een bloedgroepbepaling. Daarenboven gebeurt er ook een telling van de verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en ijzer). Er wordt enkel gecheckt of het bloed wel geschikt is als donorbloed (dit wil zeggen: voldoende rode en witte bloedcellen, ijzer en geen infecties). Ze kijken daar dus zeker niet na of je geen suikerziekte zou hebben of de cholesterol wel in orde is. Niet iedere persoon is geschikt om bloed te geven. Heb je van nature eerder een laag ijzergehalte dat voor jou wel voldoende is, kan het zijn dat je toch geweigerd wordt bij een volgende bloeddonatie.

Vertel een kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij/zij kan verwachten. Uw kind mag best weten dat de prik pijn zal doen. Deze pijn gaat gelukkig snel over en hij/zij mag best even huilen. Uw kind voelt minder pijn als het ontspannen is. Breng gerust een tutje, knuffel of prentenboek mee om hem of haar af te leiden. Vertel gerust een verhaaltje.

U mag ons contacteren op ons beluurtje of u kan alvast een kijkje nemen op de website van het tropisch instituut: https://www.wanda.be/nl/. De noodzakelijke voorschriften kunnen na telefonisch overleg of via mail: dokter@mcoost.be alvast klaargemaakt worden.

De Vlaamse overheid organiseert en financiert 3 bevolkingsonderzoeken, die kanker opsporen (baarmoederhalskanker, borstkanker en dikkedarmkanker).

 • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker loopt bij vrouwen van 25j t.e.m. 64j.
 • Bevolkingsonderzoek borstkanker loopt bij vrouwen van 50j t.e.m. 69j.
 • Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker loopt bij mensen van 50j t.e.m. 74j.

Het is wel belangrijk te weten dat elke vorm van screeningsonderzoek ook nadelen kan hebben (bijvoorbeeld: onnodige ongerustheid, pijn bij het onderzoek, lange wachttijd bij vervolgonderzoek, gevaarlijke röntgenstralen). Meer informatie over de bevolkingsonderzoeken vind je hier. Of bespreek de voor en nadelen met uw huisarts..

Hoesten is een veel voorkomende klacht. Gelukkig gaat hoesten meestal vanzelf over. Wanneer duurt het hoesten te lang? Gemiddeld gaat het hoesten over na 1 tot 3 weken, zelfs zonder behandeling. Vooral kinderen kunnen vaak hoesten. Voor meer informatie over hoesten bij kinderen: www.thuisarts.nl/hoesten/mijn-kind-hoest

Velen mensen hebben een verkeerde gedachte over de werking van hoestflessen. Hoesten is een normale reflex om de luchtwegen proper te houden. Hoestflessen werken vooral op het onderdrukken van het hoesten. Hoestflessen en slijmoplossende siropen worden veel verkocht maar helpen eigenlijk niet zoveel. Ze helpen niet tegen hoest of slijm en zeker niet om de hoestklachten sneller te laten genezen. Daarom worden hoestflessen ook niet meer aanbevolen aan kinderen onder de 6 jaar. Indien je het aangenaam vindt om de hoest te verzachten, kan je een hoestfles gaan halen bij de apotheek. De “straffere” hoestflessen, zijn de hoestflessen met ook meer kans op nevenwerkingen. Indien je blijft hoesten en je hoestfles is op, wil dit dan ook niet zeggen dat je een verkeerde hoestfles hebt. Voor meer informatie over hoesten: www.thuisarts.nl/hoesten/ik-heb-last-van-hoesten-volwassene

Een keelontsteking geneest in principe vanzelf en kan tot 7 a 10 dagen duren. Bij de apotheek zijn alle middeltjes voor de keel vrij van voorschrift. Er bestaan zuigtabletten, keelsprays en keelsiropen. Wat deze middeltjes vooral doen is de keelpijn verzachten. Er bestaan geen studies die de verschillende producten voor de keel vergelijken om te kunnen nagaan welk product nu het beste zou werken. Er bestaat trouwens niet veel bewijs of het de keelontsteking sneller doet genezen, dan te zuigen op een snoepje. Er bestaan wel keeltabletjes waar een ontstekingsremmer inzit. Net zoals de andere ontstekingsremmers (NSAID- bv brufen) is dat niet zo goed voor de maag. Indien je snel last hebt aan de maag, raden we dan ook af om deze zuigtabletjes in te nemen. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/keelpijn/ik-heb-keelpijn

Het is belangrijk het verschil te weten tussen nekpijn en nekstijfheid. Bij hersenvliesontsteking is het namelijk de nekstijfheid die opvalt. Hiermee wordt bedoeld dat je niet meer je kin op je borst kan leggen. Wanneer je je kin nog op de borst kan leggen en het doet pijn, spreken we over nekpijn en geen nekstijfheid.

Vroeger dachten we dat indien de slijmen groen waren, dat we sowieso antibiotica nodig hebben om te genezen. Wel, deze theorie klopt al een tijdje niet meer. Daarom baseren we ons op andere klachten om al dan niet over te gaan op een antibioticakuur.

Een verkoudheid kan 1 tot 2 weken duren. Een antibioticakuur duurt meestal maar 1 week. Indien je met 1 doosje niet genezen zou zijn, moeten we ons eerder afvragen of we wel de correcte behandeling hebben opgestart, dan dat we de behandeling moeten verlengen.

De termen ontsteking en infectie worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Ze kunnen wel samen voorkomen en ze kunnen ook dezelfde klachten veroorzaken: nl. pijn, roodheid, zwelling, warmte, functieverlies, koorts, moeheid en ziekgevoel. Een infectie wordt echter altijd veroorzaakt door een vreemd organisme (bacterie, virus, schimmel,). Een ontsteking is een beschermingsreactie van ons lichaam op beschadiging van bepaalde lichaamsweefsels. Het is dus een onaangename (pijnlijke), maar noodzakelijke en normale reactie van een gezond lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen en de schade te beperken en te herstellen. Meer info: www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23063

Oorpijn is een zeer lastige klacht, vooral omdat het zoveel pijn kan doen. Gelukkig gaat het heel vaak gewoon vanzelf over, zeker indien er geen koorts is. Je doet niet veel verkeerd door eerst gewoon met pijnstilling te starten. Zelfs als de oorpijn met koorts gepaard gaat, wachten we tenminste 2 a 3 dagen vooraleer antibiotica op te starten. Vaak lukt het om de infectie zelf te overwinnen. Onderzoek wijst uit dat je dan ook minder kans hebt om snel terug ziek te worden.

De buikgriep en de gewone griep zijn 2 totaal verschillende infecties. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat de beide ziektes zich makkelijk onder de mensen verspreidt. De gewone griep komt meestal meer 1 keer per jaar in het winterseizoen voor. Je hebt dan koorts en voelt je van kop tot teen niet lekker. Daarnaast heb je ook wel wat klachten van de luchtwegen (verkouden, hoesten). Tegen dit virus kan je je elk jaar laten vaccineren. De buikgriep is een totaal ander virus en eigenlijk helemaal geen griepvirus. De naam is dus niet goed gekozen en eerder verwarrend. We spreken beter over een maagdarmontsteking. De klachten kunnen hier variëren, maar minstens de maag en of de darmen zijn erbij betrokken. Bijvoorbeeld: misselijkheid, overgeven, diarree en of krampen. Deze infectie kan het hele jaar door de ronde doen en hiervoor kan je je niet vaccineren. Het gaat hier meestal ook om een virus. Tot vandaag zijn er nog geen medicijnen die dit soort virus sneller doet genezen. Ook is er weinig bewijs over het gebruik van probiotica. Vaak denkt men verkeerdelijk dat de buikgriep hierdoor genezen is, vermits het een aandoening is die gemiddeld binnen de 2 dagen eigenlijk vanzelf geneest. Het is altijd wel belangrijk voldoende te blijven drinken. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/buikgriep

Jazeker, hiervoor gebruiken we vloeibare stikstof. Omdat dit voor de jonge kinderen soms toch wel wat pijnlijk kan zijn, raden we aan om 1 uur op voorhand een verdovende zalf aan te brengen. U kan hiervoor een voorschriftje aanraken via dokter@mcoost.be

Indien je het vermoeden hebt dat je zwanger zou kunnen zijn omdat je menstruatie niet wil komen, je hebt last van misselijkheid of spanning in de borsten, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Dit kan eenvoudig getest worden via urine en is zeer betrouwbaar. Een zwangerschapstest kan je bij de apotheek kopen, maar ook bij een drogist. Ze zijn allemaal betrouwbaar.

Zwangerschapstest positief
Indien de zwangerschapstest positief blijkt te zijn, maak dan zo snel mogelijk met onze verpleegkundige een afspraak (bij een gewenste zwangerschap). Indien het om een ongewenste zwangerschap gaat, neem dan contact op met één van de artsen. Tijdens de consultatie kan het verdere verloop besproken worden en kom je te weten wanneer je best een afspraak maakt bij de gynaecoloog. Meer informatie in verband met zwangerschap: www.thuisarts.nl/zwangerschap/ik-ben-zwanger-0 en onbedoelde zwangerschap: www.thuisarts.nl/onbedoeld-zwanger

Zwangerschapstest negatief
Indien de zwangerschapstest negatief is, kan het zijn dat je ofwel niet zwanger bent of dat je de test te vroeg gedaan hebt. Herhaal de test na één week. Indien de test nog steeds niet afwijkend is en je hebt nog steeds het gevoel dat je zwanger zou kunnen zijn, maak dan een afspraak bij ons.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs over het nut van een jaarlijks gynaecologisch onderzoek. Jammer genoeg zit deze gedachte een beetje ingeburgerd in onze Vlaamse cultuur. Er bestaat wel bewijs dat een uitstrijkje laten afnemen elke drie jaar nuttig is in het voorkomen van baarmoederhalskanker. Dit geldt ook voor de vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus. Een uitstrijkje kan je laten afnemen bij een gynaecoloog, maar kan zeker ook bij ons op de praktijk gebeuren. Bij een afwijkend uitstrijkje en bij gynaecologische problemen die niet eenvoudig bij de huisarts kunnen behandeld worden, verwijzen we steeds door naar een gynaecoloog.

Vanaf de leeftijd van 25 jaar is het verstandig om een uitstrijkje te laten afnemen. Alle vrouwen, ook diegene die gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus, hebben een zeker risico op het krijgen van baarmoederhalskanker. Gelukkig ontwikkelt deze kanker zich zeer traag en is het zeker niet nodig om jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen. De mutualiteit betaalt dit overbodig onderzoek daarom ook niet meer jaarlijks terug. Het zorgt ook vaak voor onnodige ongerustheid. Indien je geen baarmoederhals meer hebt, omwille van een operatie, hoef je geen uitstrijkje meer te laten nemen. Meer informatie kan je vinden op: www.youtube.com/watch?v=b2gOwNOPtiE&app=desktop

Het is belangrijk een uitstrijkje te nemen op de momenten waarop de cellen ter hoogte van de baarmoederhals zo min mogelijk geprikkeld zijn. Om zoveel mogelijk ongerustheid te voorkomen, is het verstandig om het afnemen van een uitstrijkje uit te stellen tot wanneer:

 • Je jonger bent dan 25 jaar of ouder bent dan 65 jaar.
 • Je zwanger bent, net bevallen bent of borstvoeding geeft. Je wacht dan best 6 maanden.
 • Je een vaginale infectie vermoedt, dan is het verstandiger om deze eerst te behandelen.

Ben je één pil vergeten in te nemen, geen paniek, neem zo snel mogelijk de vergeten pil in. Ben je meer dan 1 pil vergeten in te nemen, surf naar www.thuisarts.nl/anticonceptiepil/ik-ben-pil-vergeten en volg de instructies. Het risico op een zwangerschap is groter in het begin van de pilstrip dan op het einde van een pilstrip. Is er een risico dat je ongewenst zwanger zou kunnen zijn, dan kan je bij de apotheek terecht voor een morning after pil: www.thuisarts.nl/morningafterpil

Vele vrouwen hebben de verkeerde gedachte dat het noodzakelijk is om elke maand een bloeding te hebben. Bij het innemen van anticonceptie, is het de bedoeling dat uw eigen hormonen juist zo laag mogelijk staan, om zeker niet zwanger te kunnen worden, ook in de week van de bloeding. Het feit dat je een bloeding krijgt in je stopweek, bewijst dus zeker niet dat je eigen hormonen nog werken. Tijdens de stopweek krijgt je baarmoeder alleen maar het signaal om zich proper te maken. Moet dit dan maandelijks gebeuren? Niet echt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap wordt de baarmoeder gedurende negen maanden niet proper gemaakt. Dat is dus geen probleem. Belangrijk is wel te weten dat een baarmoeder zich niet gaat proper maken, indien er een zwangerschap aanwezig is in de baarmoeder. Sommige vrouwen vinden het daardoor geruststellend om maandelijks een bloeding te laten doorkomen, vooral bij vrouwen die hun anticonceptie wel eens kunnen vergeten in te nemen. Onderzoek toont aan dat er geen risico’s verbonden zijn aan het doornemen van een pil. Meer informatie over het doornemen van de pil vind je op www.thuisarts.nl/menstruatie-uitstellen/ik-wil-mijn-menstruatie-uitstellen

Voor meer informatie hierover verwijzen we graag door naar de volgende website: www.thuisarts.nl/anticonceptie/ik-heb-onbeschermd-seks-gehad. Indien je nog met vragen zit, dan kan je zeker bij ons een afspraak maken. Ook hier vinden we het belangrijk dat je ons in vertrouwen kunt nemen en hebben wij ons medisch beroepsgheheim, ook indien je nog minderjarig bent.

De enige manier om te weten of je volledig “geschorst” bent, is het moment wanneer je 1 jaar lang geen menstruatie hebt gehad. Officieel noemen we dan de laatste menstruatie (1 jaar geleden) de menopauze en ben je nu postmenopauzaal (de periode na de menopauze). De onregelmatige menstruatie gedurende enkele jaren ervoor en de eerste jaren na de menopauze, wordt de overgang genoemd. Jammer genoeg verlopen bij vele vrouwen die jaren niet altijd zonder klachten. Voor de menopauze schommelt het vrouwelijk hormoon dan niet meer maandelijks in het bloed. De hormonen liggen echter nog niet stil en vertonen gelijkaardige schommelingen in het bloed, maar in een trager tempo. Pas wanneer je 1 jaar je menstruatie niet meer hebt gekregen, wordt het ook duidelijk in het bloed. Dus bloed laten controleren zolang je nog onregelmatige menstruaties hebt, heeft geen zin. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/overgang/ik-ben-in-overgang#wat-kunt-u-zelf-doen-bij-klachten-in-de-overgang

Wanneer je kind op zijn hoofd is gevallen of een zware klop tegen zijn hoofd heeft gekregen, is het belangrijk om hem de eerste 24 uur goed in de gaten te houden. Wanneer neem je best meteen contact op met ons: indien je kind enkele minuten bewusteloos is geweest, indien hij 2 keer of meer heeft moeten overgeven, indien de hoofdpijn erger wordt ondanks pijnmedicatie, indien uw kind zich duidelijk anders gedraagt. Wanneer de eerste 24 uur zijn gepasseerd, kan je er zeker van zijn dat uw kind er niets aan heeft overgehouden. De eerste 24 uur is het belangrijk dat uw kind niet langer dan 2 uur aan een stuk slaapt en dat u uw kind dus regelmatig even wakker maakt. Voor meer informatie www.thuisarts.nl/val-of-klap-op-hoofd

Het is niet gemakkelijk om exact te weten wanneer je nu best contact opneemt met je huisarts als je je ziek voelt. “Kom ik beter te vroeg dan te laat?” Is een goede vraag. Het antwoord is niet zo vanzelfsprekend. Wel kunnen we zeggen dat nooit iemand juist op tijd kan komen op de praktijk. Ofwel kom je te vroeg, maar is de kans ook kleiner om afwijkingen te vinden bij het lichamelijk onderzoek. Indien er niets of nog niets gevonden wordt, heeft het ook geen nut om medicatie op te starten voor iets wat er nog niet is of nooit zal komen. Ofwel kom je te laat en kunnen we aan de hand van de onderzoeken een gerichte behandeling opstarten. Als je ongerust bent, is het altijd belangrijk om met ons contact op te nemen. Dit kan eventueel ook tijdens een beluurtje. Deze redenering geldt natuurlijk niet voor de specifieke preventieve onderzoeken naar bepaalde kankers. Hier is het juist de bedoeling om de kanker vóór te zijn en dus te komen vooraleer er klachten zijn.
Meer info: FAQ - Ik wil meedoen aan de preventieve onderzoeken in verband met kankerscreening.

We voorzien 10 minuten per consultatie. Het kan wel eens gebeuren dat een consultatie uitloopt, maar we vinden het dan vooral niet zo prettig voor de andere patiënten die na u moeten komen en langer moeten wachten. Vermoed je dat je meer tijd nodig hebt dan 10 minuten, dan hebben we liever dat je een dubbele afspraak boekt. Voor kleine chirurgische ingrepen, voorzien we altijd een dubbele afspraak. Bij pre-operatieve onderzoeken waarbij zowel bloed moet worden afgenomen als een ECG nodig is, hebben we liever ook een dubbele afspraak. Ook indien je met 2 personen komt of meer dan 1 klacht hebt, raden we aan om een dubbele afspraak te boeken. Indien je behoefte hebt aan een goed gesprek, kan je zeker bij ons terecht. We nemen graag onze tijd hiervoor. Dus ook hier best een dubbele afspraak maken.

Deze vraag krijgen we regelmatig tijdens de consultatie. We hopen maar al te vaak dat dankzij het innemen van een pilletje, we ons wat beter gaan voelen. Ook krijgen we vaak deze vraag van mama’s of papa’s over hun kinderen die niet zo graag groenten en fruit eten. We hebben het eens nagevraagd bij Paul Eggers, de vader van Tom, of hij in zijn carrière ooit een vitamine C tekort is tegen gekomen. We mogen concluderen dat sinds 1970 tot vandaag we nog nooit iemand in onze praktijk hebben gezien met een vitamine C tekort. Ons antwoord op de vitaminevraag, koppelen we dan ook meteen terug aan een al dan niet gezond eetpatroon. En dat is ook belangrijk voor de kinderen, om het goede voorbeeld te geven en dus niet te compenseren met vitamine supplementen. En gelukkig komen tekorten niet al te snel voor, dus moet je je er niet al te ongerust in maken. Het is ook bewezen dat inname van vitamine C tijdens de wintermaanden, u zeker niet gaat helpen om minder ziek te worden. Indien je vitamines slikt, hou er wel rekening mee, dat je het teveel aan vitamine gaat uitplassen en je je nieren dus harder laat werken om iets weg te werken dat je eigenlijk niet nodig hebt. Personen die geopereerd zijn aan hun maag of darmen, personen die een specifiek dieet volgen (vegetariërs) of personen die bepaalde medicijnen innemen die de opname van bepaalde vitamine kunnen verhinderen, zijn zeker wel gebaat met het innemen van vitamines. Indien je hierover vragen hebt, neem je best contact op met ons. Een interessant artikel hierover, vind je hier: www.radio2.be/de-inspecteur/vitamine-en-mineraalsupplementen-zijn-weggegooid-geld

Over vitamine D en zijn hype kan je op het internet veel terugvinden. Maar tot nu toe echter nog altijd weinig harde bewijzen. Enkele jaren geleden zagen we zowel bij patiënten met suikerziekte, als bij zwangeren, bij personen met hiv en daarna ook bij personen met depressieve klachten allemaal vitamine D-tekorten. De enige gemeenschappelijke deler dat deze groepen hebben, is dat ze regelmatig bloed moeten laten controleren, of voor de groep depressieve personen die hopen dat bij de analyse wel eens iets gevonden zou kunnen worden dat met een eenvoudig pilletje op te lossen valt. Een onderzoek in Europa heeft kunnen aantonen dat 70 tot 100% van de personen die ontslagen worden uit het ziekenhuis een vitamine D tekort zouden hebben. De kans is dus zeer groot indien je je bloed laat testen, dat jij ook een te laag vitamine D gehalte gaat hebben. Bij ernstig vitamine D tekorten verwachten we aandoeningen terug te zien die al lang niet meer bestaan, zoals rachitis of de Engelse ziekte. Maar gelukkig zien we zulke aandoeningen zeker niet terug verschijnen, dus waarschijnlijk zal het allemaal zo een vaart niet lopen. De verkoop van vitamine D is de laatste 5 jaar explosief toegenomen. Het is ook nog altijd onduidelijk wat eigenlijk de normaalwaarden van vitamine D mogen zijn. Vitamine D is een specifiek vitamine dat je niet uitplast, als je er teveel van inneemt. Je kan hier dus een overdosis van innemen. Dus op eigen houtje starten met vitamine D supplementen raden we zeker af. Enkele specifieke doelgroepen zouden wel baat hebben bij vitamine D supplementen, voor meer informatie: www.thuisarts.nl/vitamine-d

Een slaapprobleem is een zeer lastige klacht, maar heeft praktisch altijd een onderliggende oorzaak. Slaappillen lossen dus nooit slaapproblemen op. Het behoort tot de groep van de kalmeermiddelen waaraan je kan verslaafd worden. Onderzoek wijst uit, indien je dagelijks slaapmedicatie inneemt, je natuurlijke slaap gaat verdwijnen waardoor je niet meer zonder slaapmedicatie kan. In uitzonderlijke gevallen zoals bij een overlijden of plotse acute stress kan het soms nuttig zijn om kortdurend met slaapmedicatie te starten. Indien je hierover vragen hebt, bespreken we dit graag tijdens een consultatie.

Klik op de link van uw ziekenfonds voor meer informatie over terugbetaling bij de diëtist.

 • CM
 • De Voorzorg
 • OZ
 • VNZ
 • Partena
 • HZIV : geen informatie op de website, informatie telefonisch verkregen op 10/07/2019: enkel terugbetaling voor diabetespatiënten met zorgtraject.
 • Liberale mutualiteit
 • HR railcare: geen informatie op de website, informatie telefonisch verkregen op 10/07/2019: terugbetaling van €20 per sessie met een maximum van 6 per jaar.

Om te vermageren bestaan er vele verschillende manieren. Uiteindelijk is de enige manier die werkt: minder calorieën innemen dan je verbruikt tot je op je gewicht bent. Daarna komt dan nog het moeilijkste om op gewicht te blijven door je aangepast eetpatroon te behouden. Indien je veel gewicht moet verliezen, kan het soms frustrerend zijn dat het zeer lang kan duren om aan je streefgewicht te geraken, waardoor je sneller opgeeft. Een proteïnedieet kan dit probleem oplossen. Proteïnen (of eiwitten ) hebben we nodig om onze spieren goed te laten werken. Daarnaast hebben we ook koolhydraten (de suikers) en ook vetten nodig om ons lichaam te laten functioneren, maar hier is het minder erg indien we hiervan te weinig innemen. Om te vermageren en zeker om snel te vermageren kan het interessant zijn om zo weinig mogelijk koolhydraten en vetten te eten, met behoud van voldoende eiwitten zodat je eigen lichaam alle suikers kan opgebruiken en sneller over gaat tot vetverbranding. Als je nog voldoende eiwitten blijft innemen, verlies je zo min mogelijk in spiermassa. Er bestaan verschillende soorten proteïne diëten, waarbij je in de beginfase best alleen producten eet die enkel eiwitten bevatten. Deze producten zijn moeilijk te vinden in de gewone supermarkt en moet je dan ook vaak bestellen bij de firma’s die proteïne diëten promoten. Een voorbeeld van zo’n firma is Pronokal, soms wordt het ook het Bart De Wever dieet genoemd. Hij is een mooi voorbeeld wat je kan bereiken met een proteïnedieet. Pronokal werkt hiervoor samen met huisartsen om mensen te helpen vermageren. Heb je interesse om hiermee te starten, meer informatie vind je op www.pronokal.com/ben of maak vrijblijvend een afspraak bij Dr Hoste.

Een psychiater en een psycholoog zijn niet hetzelfde. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Na 7 jaren studie heeft hij/zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater is daardoor meestal verbonden met een psychiatrisch ziekenhuis. Een psychiater schrijft ook medicatie. Een psycholoog daarentegen heeft psychologie gestudeerd. Tijdens deze studie gaan ze vooral op zoek hoe gewone mensen in elkaar zitten en hoe het komt dat deze personen het soms moeilijker hebben om met bepaalde situaties om te gaan. Ze kunnen geen medicatie voorschrijven. Een heel belangrijk verschil is de kostprijs. Een consultatie bij de psychiater krijg je sowieso terugbetaald via je ziekenfonds, tot op vandaag is er nog geen terugbetalingsregeling via het RIZIV voor de psycholoog. Hierdoor kan het vrij kostelijk zijn om een gesprek bij een psycholoog te volgen. In deze regio varieert een gesprek van 1 uur tussen de 50 en 55 euro. Sommige ziekenfondsen betalen hier iets van terug, hiervoor kan je best eens polsen bij je eigen ziekenfonds.
Meer info: het team - Psycholoog

We trachten in Medisch Centrum Oost diabetes patiënten (voornamelijk diabetes type II) zo volledig mogelijk op te volgen gedurende een gans jaar, dit gespreid over minstens 2 tot 4 consultaties per jaar. Onze verpleegkundige zal bij iedere consultatie dat u komt voor een bloedafname, ook extra zaken nakijken. Zo kunnen we uw gezondheid beter opvolgen en gestructureerd de nodige zaken gespreid voor u mee opvolgen en in orde brengen.

Diabeet consult 1
Er gebeurt een groot bloedonderzoek (cholesterol, nierfunctie, leverfunctie, hemoglobine en suiker worden nagekeken). De urine wordt aan de hand van een urinestaal gecontroleerd.
De verpleegkundige zal met u een reeks vragen overlopen over uw huidige gezondheidstoestand en familiale voorgeschiedenis (gewicht, lengte, hoge bloeddruk in de familie, kanker,…).

Diabeet consult 2
Er gebeurt een klein bloedonderzoek, dit wil zeggen dat enkel de suiker wordt gecontroleerd. De verpleegkundige kijkt tijdens dit consult ook de voeten na. Is de doorbloeding nog oké? Doormiddel van een fijn pennetje zal er getest worden of je zenuwbanen ter hoogte van de voeten nog goed zijn.
Samen met u overlopen we uw medicatieschema.

Diabeet consult 3
Er gebeurt een klein bloedonderzoek, dit wil zeggen dat enkel de suiker wordt gecontroleerd. Deze keer overloopt de verpleegkundige met u uw afsprakenplanning bij de bij de oogarts, endocrinoloog en eventueel cardioloog. Ze kijkt na of u correct wordt opgevolgd. Ook overloopt ze of uw rijbewijs nog in orde is en wanneer deze mogelijks vernieuwd dient te worden. Wist je trouwens dat elke diabetes patiënt wettelijk gezien een aangepast rijbewijs nodig heeft met een welbepaalde geldigheidsduur? Meer informatie in verband met het rijbewijs, lees je op de website van de diabetesliga.

Diabeet consult 4: eind van het jaar
Er gebeurt een klein bloedonderzoek, dit wil zeggen dat enkel de suiker wordt gecontroleerd. Vanaf oktober starten we met de griepvaccinatie.

Sinds oktober 2017 kan je aan je vaste apotheek vragen om je huisapotheker te worden. Dit kost je niets, je moet hiervoor enkel een document bij de apotheek ondertekenen. De huisapotheker zorgt er dan voor dat je een correct medicatieschema hebt en kan nagaan of alle medicatie die je inneemt wel goed samen gaat. Hij is ook de perfecte contactpersoon voor informatie over jouw medicatie.

De dokter verzamelt alle belangrijke gegevens over uw gezondheid in het globaal medisch dossier; zo wordt de zorg, die u nodig heeft, optimaal gecoördineerd. Indien u zich in de praktijk hebt ingeschreven, zijn wij automatisch uw GMD houdende arts.

Een zorgtraject is een soort van samenwerkingsovereenkomst tussen 3 partijen: de patiënt, de specialist en de huisarts. Ze komen samen overeen om een chronische aandoening zo adequaat mogelijk op te volgen. Op dit ogenblik bestaat er een zorgtraject met betrekking tot diabetes type 2 en met betrekking tot nierinsufficientie. Voor meer info: www.zorgtraject.be/NL/index.asp

Een wilsverklaring is een document waarin je je wil/wens kan verklaren wanneer je het zelf niet meer kan vertellen. Je hebt twee soorten wilsverklaringen. De negatieve wilsverklaring zegt iets over wat je zeker NIET wilt op het moment dat je in een situatie verkeert waarbij je niet meer bewust iets kan zeggen. Bv. geen antibiotica of sondevoeding om het leven niet onnodig te rekken. Bij een wilsverklaring euthanasie is er expliciet de vraag om actief in te grijpen, bv. de machines stilleggen. Dit kan wettelijk gezien enkel bij comateuze personen. Op de website van LEIF vind je alle informatie en de nodige documenten. www.leif.be/voorafgaande-zorgplanning/voorafgaande-zorgplanning/. Het is belangrijk om onderscheid te maken met de “actieve” euthanasie. Dit is een totaal andere procedure die kan worden toegepast wanneer iemand zich in een ondraaglijk fysisch en/of psychisch lijden bevindt en dit ook nog zelf kenbaar kan maken en er op dat moment om vraagt.

Een therapeutische relatie is een relatie die de patiënt kan aangaan met elke zorgverlener naar keuze. Door een therapeutische relatie aan te gaan, geef je toestemming aan de gezondheidsverlener om uw gezondheidsgegevens te consulteren en met andere zorgverleners te delen. Het is aan te raden een therapeutische relatie te hebben met uw huisarts, zodat uw huisarts u beter kan opvolgen.

Een therapeutische relatie kan worden aangemaakt door het inlezen van uw identiteitskaart, KIDs-ID of IS+ kaart. Dit kan gebeuren tijdens een consultatie. U kan ook zelf een therapeutische relatie creëren via de volgende link: www.mijngezondheid.be

Sumehr staat voor Summarized Electronic Health Record.
Het is een elektronische samenvatting van je medisch dossier met de minimale gegevens die een arts nodig heeft om je gezondheidstoestand snel in te schatten. Zo kan een arts die je medische voorgeschiedenis niet kent, je vlug de juiste zorg geven. In principe kan elke arts een sumehr opmaken. In de praktijk is de huisarts die je globaal medisch dossier beheert het best geplaatst om een sumehr te maken op basis van je medisch dossier.
Een sumehr kan volgende gegevens bevatten:

 • basisgegevens zoals geboortedatum;
 • gegevens van een contactpersoon in geval van noodsituaties;
 • risicofactoren (allergieën, reacties op medicatie, sociale risicofactoren, ...);
 • medische voorgeschiedenis;
 • actuele problemen;
 • medicatie die je inneemt;
 • je vaccinaties.
Sumehrs worden vooral gedeeld tussen artsen. Andere zorgverleners, zoals apothekers of thuisverpleegkundigen, kunnen je Sumehr niet inkijken.

Via MyHealthViewer kun je de meest recente Sumehr inzien die voor jou werd opgeladen door je arts. We raden ten zeerste aan om deze Sumerh zelf ook te bekijken en ons te informeren indien er belangrijke items ontbreken of indien er items niet zouden kloppen.

Medisch Centrum Oost, de mutualiteit en de patiënt gaan een contract met elkaar aan. Er is een rechtstreekse afrekening tussen de mutualiteit van de patiënt en Medisch Centrum Oost. U hoeft geen consultatie te betalen. U hoeft geen documenten naar de mutualiteit te brengen. U engageert zich om enkel Medisch Centrum Oost als huisarts te raadplegen. Let op: Consulten bij andere huisartsen worden NIET terugbetaald door de mutualiteit!
Het centrum ontvangt iedere maand, voor elke patiënt die zich ingeschreven heeft, een vaste vergoeding van het ziekenfonds waarbij de patiënt aangesloten is. Dankzij deze vaste inkomsten hebben wij financiële zekerheid en kunnen wij werken aan optimale zorgen voor u, onze patiënt.
Ja. Alle mutualiteiten kennen dit systeem en zijn verplicht hieraan deel te nemen.
Neen, zowel de inschrijving als de consultaties zijn volledig gratis. Door u bij Medisch Centrum Oost in te schrijven, verklaart u automatisch aan de mutualiteit dat onze praktijk uw medisch dossier beheert.
Voor sommige technische prestaties of het gebruik van verbandmateriaal of medicatie kan een kleine vergoeding worden gevraagd. Indien gewenst kan u hier een rekeningafschrift van krijgen.

De kostprijs van een technische prestatie hangt af van uw statuut bij de mutualiteit.
Labo-onderzoeken moeten betaald worden aan het labo. Het labo stuurt een factuur naar uw thuisadres enkele weken nadat het onderzoek is gebeurd.
Kosten voor medicatie zijn NIET in de inschrijving inbegrepen. U blijft uw medicatie zelf betalen. Voorschriften worden geschreven tijdens een raadpleging bij de arts.
U hoeft geen extra bijdrage te betalen aan uw mutualiteit. Uw ziekteverzekering blijft ook tussenkomen in de kosten van de apotheek, specialist, tandarts en u geniet verder van alle voordelen.
U kan zich altijd uitschrijven door het onthaal hiervan op de hoogte te brengen of door een aangetekend schrijven. Na een welbepaalde periode bent u dan uitgeschreven en kunt u elke huisarts raadplegen, net zoals vroeger. Het ziekenfonds heeft tijd nodig om de gegevens te verwerken. Als je bv. uitschrijft op 15 februari, kan je vanaf 1 april terecht in een andere praktijk.

Let wel op, de eerste 3 maanden na uw inschrijving kan u zich niet uitschrijven.
Enkel patiënten die wonen in de gemeente Malle en de naburige (deel)gemeentes Vlimmeren, Rijkevorsel, St. Lenaarts, Zoersel, Wechelderzande kunnen zich inschrijven. Indien u buiten deze regio woont en u wilt zich toch inschrijven, neem dan even contact met ons op zodat we samen de voorwaarden en mogelijkheden kunnen bekijken.

Indien u reeds bij ons patiënt bent (GMD) vóór de omschakeling naar een forfaitaire praktijk maar niet in de regio woont, kan u zich bij ons inschrijven.

Op dit ogenblik hebben we een patiëntenstop en aanvaarden geen nieuwe patiënten.

Ontdek hier het werkingsgebied van Medisch Centrum Oost!

Voor de inschrijving komt u persoonlijk naar de praktijk met uw identiteitskaart.
Indien u akkoord gaat met de voorwaarden van het forfaitair systeem, kunnen de nodige documenten worden ingevuld. Kinderen ouder dan 14 jaar dienen dit zelf te ondertekenen. Ieder gezinslid wordt individueel ingeschreven.
Indien u dat wenst, kan u bij de inschrijving een papier ondertekenen waarmee u toelating geeft dat wij uw medisch dossier opvragen bij uw vroegere huisarts.
Zeker! Iedereen kan zich komen inschrijven. U hoeft niet te wachten tot u ziek bent om u in te schrijven. Wanneer u zich nu al inschrijft, hebben wij tijd om uw medisch dossier op te vragen bij uw vorige huisarts. Op die manier hebben wij de juiste en volledige medische gegevens over uw gezondheid wanneer u ons echt nodig heeft.
Meer info: FAQ - forfaitaire praktijk
Neen. Iedereen heeft de individuele en vrije keuze om zich al dan niet in te schrijven. Het is dus perfect mogelijk dat u zich inschrijft en ons als huisarts kiest, terwijl uw partner een andere huisarts heeft. Let wel op, wanneer u naar de huisarts van uw partner zou gaan, betaalt de mutualiteit deze consultatie niet terug!
De baby wordt niet automatisch ingeschreven, ook al bent u zelf als patiënt ingeschreven. U maakt best zo snel mogelijk een afspraak om de inschrijving in orde te maken. Bij de inschrijving brengt u de ISI-kaart mee. Een van de ouders moet de overeenkomst ondertekenen.
Als u van adres of mutualiteit verandert, geef dit dan zo snel mogelijk door aan Medisch Centrum Oost. Geef ook veranderingen in uw gezinssituatie door aan het onthaal. Dan komen brieven steeds op de juiste plaats terecht en worden problemen met de mutualiteit vermeden.
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten uit de omgeving. U bent volledig vrij te kiezen waar en door wie u bepaalde onderzoeken laat doen. Wel adviseren we eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan wanneer u een vraag heeft. Wij kunnen samen met u bekijken welke specialist op dat ogenblik u het best zal kunnen helpen. Wist u dat we u tevens een “bewijs van doorverwijzing” kunnen meegeven? Indien u dit laatste document samen met het getuigschrift van de specialist aan uw mutualiteit bezorgt, dan betaalt uw mutualiteit een groter aandeel aan de specialist en wordt uw persoonlijk aandeel goedkoper. Meer informatie vindt u hier.
Patiënten die niet zijn ingeschreven maar medische zorgen nodig hebben en niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen (of geen huisarts hebben), kunnen bij Medisch Centrum Oost geholpen worden als ‘bezoeker’. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij een reguliere huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen.
In principe heeft uw vaste huisarts een vervanger aangeduid. Wanneer u hier niet terecht zou kunnen, kan u als ‘bezoeker’ eenmalig op consultatie komen bij Medisch Centrum Oost. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij uw vaste huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen. Indien u een omnio-statuut heeft, graag een kleefbriefje meebrengen!
Het RIZIV staat toe dat u tot 3x/jaar in een forfaitaire praktijk op consultatie komt, zonder dat u hier ingeschreven bent. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij een reguliere huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen.

Komt u vaker langs, dan kunt u beter overwegen zich in te schrijven in de praktijk.
Als jouw kind een vaste huisarts heeft bij Medisch Centrum Oost, moet je hem/haar inschrijven. Als dit niet het geval is, raden we aan om, bijvoorbeeld in geval van co-ouderschap, jouw kind níét in te schrijven. Voor hen maken we een uitzondering en blijven hen zien via het klassieke betalingssysteem. Verblijft jouw kind in hoofdzaak bij de ouder die steeds onze praktijk consulteert, kan je jouw kind inschrijven en betalen we de consultaties bij de huisarts van de andere ouder terug aan terugbetalingstarief. Dan brengt u uw getuigschrift bij ons binnen, bij voorkeur met een verslag van de andere huisarts.
In dat geval kan u natuurlijk een beroep doen op ons. Uw familielid of kennis wordt als ‘bezoeker’ behandelt, betaalt dan gewoon en krijgt een prestatiebriefje. De mutualiteit betaalt terug volgens het terugbetalingstarief. Deze regeling kunnen we slechts uitzonderlijk toepassen. Het is om iemand uit de nood te helpen.
Wij kunnen de beste medische en verpleegkundige zorgen verlenen wanneer u bij ons op de praktijk langskomt. Hier beschikken wij over veel meer materiaal dan wat we kunnen meebrengen naar u thuis. Wanneer het écht niet lukt om tot bij ons te geraken, kan de arts bij u langs komen.
Ja, onze artsen zijn erkende, geconventioneerde, geaccrediteerde huisartsen of huisartsen-in-opleiding. Dit wil zeggen dat wij op regelmatige basis bijscholingen volgen en werken volgens alle regels die het RIZIV voorstelt.
U bent vrij in de keuze van arts. Tijdens drukke periodes is dit echter niet altijd mogelijk. Beide artsen hebben inzage in uw dossier en zullen voldoende informatie hebben om u te helpen.
Bel het nummer 0900 10 512
Weekdagen

Van 19.00 uur tot 08.00 uur
Weekend en feestdagen
Vrijdagavond 19.00 uur tot maandagochtend 08.00 uur

LET WEL: de arts van wacht dient steeds betaald te worden. Sommige van deze raadplegingen worden tegen terugbetalingstarief door ons terugbetaald. Kom dus zeker met uw getuigschriftje bij ons langs nadien! U dient een arts te raadplegen die officieel van wacht is en het moet dringend zijn. Vraag steeds het wachtverslag.
Neen! Onze artsen en verpleegkundige plannen hun vakantiedagen zodanig, dat er steeds iemand aanwezig kan zijn. Hierdoor kunnen wij het hele jaar door permanentie voorzien op de praktijk.
Op vakantie in België
Raadpleeg ter plaatse een huisarts.
U brengt de prestatienota samen met het verslag binnen bij Het Medisch Centrum Oost na uw vakantie.

LET WEL: een andere huisarts moet steeds betaald worden. Sommige van deze raadplegingen worden tegen terugbetalingstarief door ons terugbetaald. Vraag steeds een verslag!

Op vakantie in het buitenland
Raadpleeg ter plaatse een huisarts. De prestatie wordt terugbetaald door uw ziekenfonds volgens de algemeen geldende regels (E111).
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten uit de omgeving. U bent volledig vrij te kiezen waar en door wie u bepaalde onderzoeken laat doen.

Wel adviseren we eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan wanneer u een vraag heeft. Wij kunnen samen met u bekijken welke specialist op dat ogenblik u het best zal kunnen helpen. Wist u dat we u tevens een “bewijs van doorverwijzing” kunnen meegeven? Indien u dit laatste document samen met het getuigschrift van de specialist aan uw mutualiteit bezorgt, dan betaalt uw mutualiteit een groter aandeel aan de specialist en wordt uw persoonlijk aandeel goedkoper.

Binnenland
Wanneer u de helft van het jaar een huisarts ergens anders in België heeft, kan u zich beter niet inschrijven bij Medisch Centrum Oost. Wel kan u met ons afspreken dat u hier occasioneel als ‘bezoeker’ langskomt (zie vorige vraag). Kom zeker langs om een regeling op uw maat af te spreken met ons! Wij vinden het wel belangrijk optimaal met uw andere huisarts samen te werken!

Buitenland
Wanneer u de helft van het jaar in het buitenland verblijft (vb Spanje, Frankrijk, …) en u ook in België een huisarts wil, kan u zich wel inschrijven in Medisch Centrum Oost. De beperkingen aangaande het consulteren van andere huisartsen gelden immers enkel voor huisartsen in België. U kan dus gerust bij ons ingeschreven zijn en ook in het buitenland een huisarts hebben. Bespreek dit met ons, zodat wij optimaal kunnen samenwerken met deze andere huisarts!

Informatie over COVID-19 en symptomen

Op deze pagina vind je betrouwbare informatie over veel gestelde vragen in onze huisartsenpraktijk. We zijn er van bewust dat op dit ogenblik informatie snel kan veranderen. Om steeds up-to-date te blijven over de meest recente nieuwsberichten in verband met corona, raden we je aan om deze webpagina te bezoeken.

Op de website van Wablieft kan je informatie terugvinden in een eenvoudige taal over corona.

Corona is de naam van de groep virussen die een infectie veroorzaken bij mensen en verschillende dieren, waaronder vogels en zoogdieren zoals kamelen, katten en vleermuizen. Sommige coronavirussen van dieren zijn zoönotisch, wat betekent dat ze kunnen overdragen worden tussen dieren en mensen. Tot nu toe is aangetoond dat zeven coronavirussen ook bij mensen een infectie kunnen veroorzaken. COVID-19 is een nieuwe stam van het coronavirus die nog niet eerder bij de mens is vastgesteld. De uitbraak is begonnen in de Chinese stad Wuhan, hoofdstad van de provincie Hubei. Initieel leek de uitbraak gelinkt aan South China Seafood City. Op deze markt worden zeevruchten, kippen, vleermuizen, marmotten en andere wilde dieren verkocht, wat erop wijst dat het virus waarschijnlijk van een dierlijke bron afkomstig is. Het virus is van mens tot mens overdraagbaar en heeft zich ondertussen ook verspreid in andere landen.

Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Op dit ogenblik weten we dat zowel personen met klachten als personen zonder klachten het virus bij zich kunnen hebben. Waarom de ene persoon wel klachten krijgt en de ander persoon niet, is nog onduidelijk. Wat de klachten juist zijn en meer informatie over het testen op antistoffen/ dragerschap lees je verder op deze pagina.

Bepaalde bevolkingsgroepen worden beschouwd als 'risicogroepen'. Zij zijn meer kwetsbaar voor het ontwikkelen van ernstige symptomen. Het gaat hier voornamelijk over personen ouder dan 65 jaar en personen die lijden aan ernstige chronische ziektes zoals hartpatiënten, longpatiënten en personen die medicatie nemen die invloed hebben op de immuniteit.

De symptomen variëren van geen klachten tot ernstige luchtwegaandoeningen met koorts, hoesten en moeilijk ademen.
Vanaf de leeftijd van 6 jaar, zal er bij de volgende klachten worden overgegaan tot het uitvoeren van een test (wisser in de neus) in een triagecentrum:

Minstens één van de volgende klachten:
Hoest, kortademigheid of pijn ter hoogte van de borstkas die niet te verklaren is door iets anders. Plots verlies van geur en smaak.

Of minstens 2 van de volgende klachten:
Koorts (hoger dan 38.2°), onverklaarbare spierpijn of vermoeidheid. Keelpijn, een verstopte neus of loopneus die niet gelinkt kan worden aan een allergie. Hoofdpijn, verminderde eetlust en/of waterige diarree.

Onder de leeftijd van 6 jaar, wordt er enkel een test afgenomen indien uw kind omwille van het ernstig ziek zijn, opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Een kuchje én snotteren vormen geen indicatie om te testen.

De infectie met het COVID-19 virus is vergelijkbaar met een griepinfectie. Het geneest in principe vanzelf. Het is niet altijd gemakkelijk om in te schatten wanneer de klachten ernstig zijn. Op dit ogenblik weten we dat vooral rond de 7de dag je lichaam het plots moeilijk kan krijgen. Er ontstaat dan een te hevige afweerreactie tegen het virus, waarbij het moeilijker wordt om comfortabel in en uit te ademen. Indien je besmet bent kan, het zijn dat je in rust geen volledig zin kan vertellen zonder dat je telkens stopt met praten om een beetje op adem te komen. Dan neem je best met ons contact op. Aan de telefoon kunnen we inschatten of een opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. We regelen dan voor jou dat je naar de triagepost kan of dat er een arts bij u thuis kan komen. Sowieso raden we je aan indien je ongerust bent, steeds met ons contact op te nemen. Je kan ons bereiken op het nummer: 03 312 18 63 en drukt keuzenummer 5 (urgent). Zo kom je rechtstreeks bij één van de artsen terecht.

Vragen over besmetting, testing en contactcenter

We krijgen op onze praktijk vaak telefoontjes van patiënten die gecontacteerd zijn door vrienden of familie die positief getest zijn. Het is dan even schrikken wat er concreet moet gebeuren. Zolang je geen klachten hebt, is het niet de bedoeling om uw huisarts meteen te contacteren. Zo blijft onze telefoonlijn meer beschikbaar voor de personen mét medische problemen. Heb je geen klachten, dan kan je aan de hand van deze link voor jezelf al inschatten of je een hoog of laag risicocontact hebt gelopen. Indien je van mening bent dat je een hoog risicocontact hebt gelopen, zorg er dan voor dat de besmette persoon jouw gegevens doorgeeft aan het contact en tracing center. Zij zullen u dan zo snel mogelijk contacteren.

Indien je zelf geen klachten hebt, vragen we om te wachten tot het contact en tracing center u contacteert. Zo blijft onze telefoonlijn vrij. Klik op de volgende link voor meer uitleg hoe de testing verloopt in de triagepost aan AZ Malle: aanmelding via code

Je kan je ook in een andere triagepost laten testen, om een afspraak te maken op een locatie naar keuze: klik hier

Indien het bewezen is dat je besmet bent met het coronavirus, zal het contactcenter met u automatisch contact opnemen. Het is nuttig om op voorhand al een lijst op te stellen van de personen met wie je langer dan 15 minuten op een afstand van minder dan 1,5 meter contact hebt gehad. Hier vind je een link met een voorbeeldlijst.
Voor de hygiënemaatregelen verwijzen we naar de volgende pagina van Sciensano en naar de folder van het AZ Malle ivm isolatie.
In principe blijf je minstens 7 dagen na het ontstaan van de klachten of na de test indien geen klachten in quarantaine. Je kan pas uit isolatie, als je tenminste 3 dagen klachtenvrij bent. Hiervoor neem je best nog even contact met je huisarts om samen te beslissen wanneer de isolatie best afgelopen is.

Op dit ogenblik vermoeden we dat je vooral besmettelijk bent, 2 dagen vooraleer de eerste klachten zijn begonnen en minstens tot 7 à 10 dagen, ook als je klachten al verdwenen zijn. Hoelang je effectief besmettelijk blijft, is nog niet goed geweten. Je mag pas uit isolatie zodra je klachten duidelijk beter zijn en je minstens 3 dagen koortsvrij bent. Heb je geen klachten, dan mag je pas uit isolatie 10 dagen na je test. Als je je niet kan isoleren binnen je gezin, hou er dan rekening mee dat je tot de 10de dag nog besmettelijk kan zijn. Voor jouw familieleden wordt de 10de dag beschouwd als de laatste dag van het risicocontact. De volgende dag start dan de eerste officiële quarantaine dag voor familieleden.

Je wordt enkel gecontacteerd door het contactcenter als je een risico hebt gelopen op een infectie met het coronavirus. Vanaf 25 januari 2021 zullen ze je opnieuw adviseren om je te laten testen van zodra je weet dat je besmet ben en een 2de test aanraden ten vroegste op dag 7. Indien er minder dan 4 dagen tussen de 1ste en 2de test zit, vervalt de eerste test.
Voor meer informatie, kijk je best op de pagina van sciensano.

Een contactpersoon is elke persoon die een contact heeft gehad met een bewezen besmet persoon. Dit binnen 2 dagen voor het begin van zijn klachten tot minstens 10 dagen erna of tot de klachten minstens 3 dagen beter zijn. Dit wordt beschouwd als het einde van de besmettelijke periode.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een hoog- en laag risico-contact. Heeft de besmette persoon geen klachten, dan telt de dag van de test als eerste dag van de klachten.

 • Dat is elk contact dat gedurende minstens 15 minuten binnen een afstand van 1,5 meter (face to face) in dezelfde kamer/omgeving zonder correct gebruik van een mondmasker (mond én neus moeten volledig bedekt zijn) door beide personen. Dit kan dus gaan om huisgenoten, alle klasgenoten voor kinderen onder 6 jaar, de naaste buren in een klas bij kinderen ≥6 jaar of op het werk of een hele afdeling in de kinderopvang.
 • Het kan gaan om een contact van minder dan 15 minuten, maar waarbij er wel fysiek contact geweest is. Zelfs indien beiden een mondmasker dragen.
 • Alle medereizigers in eender welk transportmiddel die binnen 2 zitplaatsen van de besmette persoon zat wordt ook beschouwd als een hoog risico-contact persoon.
 • Ook indien je terugkomt uit een gebied dat rood ingekleurd staat ingekleurd staat en via het zelfbeoordelingsformulier word je hoog ingeschat, word je beschouwd als een hoog risicocontact en gelden dezelfde regels. Meer informatie over de landen vind je hier.
 • Een persoon die door de coronalert applicatie werd geïdentificeerd als een nauw contact.

Is er sprake van een hoog risico-contact dan moet je in quarantaine en mag je je woning pas verlaten nadat je een negatieve test hebt ten vroegste op dag 7 na het laatste contact.

Dat is elke contact dat minder dan 15 minuten geduurd heeft en zich binnen anderhalve meter bevond.
Indien je vermoedt dat je een laag risico-contact hebt gehad, lees je best de volgende informatie.

Op dit ogenblik kan je je laten testen op corona ofwel (enkel van toepassing vanaf de leeftijd van 6 jaar - vanaf de lagere school):

 1. Als u klachten vertoont (Zie ook de vraag: wat zijn de klachten bij corona?)
 2. Als u in contact geweest bent met een persoon met corona.
  • Er gebeuren 2 testen.
  • Het contact en tracing center zal u twee codes bezorgen.
  • Zodra je een code hebt ontvangen, kan je een afspraak maken in een triagepost naar keuze: Afspraak maken
 3. Indien u terugkeert uit een rode zone, verwijzen we u naar de website buitenlandse zaken.
 4. Als u opgenomen moet worden in het ziekenhuis of in een rusthuis.
 5. Op vraag van derden (de kosten voor de test worden niet terugbetaald, bv. bij een reis naar buitenland, kostprijs: 46 euro).

Er zijn 2 manieren om te testen of je corona hebt.

1. De neuswisser

De PCR test gaat op zoek naar het virus in neus/keel. Deze test gebeurt via een wisser in de neus of keel. Het onderzoek is snel gebeurd, maar voelt niet heel aangenaam aan. Dit onderzoek is enkel een momentopname, en kan soms te vroeg gebeuren. Als je covidklachten hebt, gebeurt de test bij voorkeur op een triagepost. Indien je covidklachten hebt, neem je hiervoor eerst telefonisch met ons contact op, bijvoorbeeld tijdens de ochtendbeluurtjes. U ontvangt van ons dan een code waarmee u een afspraak kunt maken in een triagepost naar keuze.

Indien u geen klachten hebt, vragen we u om uw huisarts niet te contacteren. De contact and tracing centra staan voor u ter beschikking om op uw vragen antwoord te geven.

Pre-operatieve testen of testen bij vertrek naar het buitenland kunnen doorgaan op onze praktijk. Neem hiervoor tijdig contact met ons op, om dit in te plannen.

Bij vertrek naar het buitenland kan je je ook op Zaventem of in het Tropisch Instituut van Antwerpen laten testen. Onze praktijk beschikt niet over sneltesten.

2. Antistoffen test in het bloed
Je kan ook in het bloed nakijken of je in contact geweest bent met het covid virus. Er wordt gekeken of je antistoffen hebt aangemaakt. Op dit ogenblik toont onderzoek aan dat je meestal pas antistoffen aanmaakt, als je ook klachten hebt gehad. Als je geen antistoffen hebt in je bloed, kan je nog altijd drager zijn van het virus. We weten niet hoeveel antistoffen je moet hebben in het bloed om beschermd te zijn tegen een 2de infectie. We weten nog niet hoelang de antistoffen in het bloed aanwezig blijven. Kortom antistoffen in het bloed nagaan, geeft niet veel informatie over veiligheid en besmettelijkheid.

De kans dat een covidinfectie uitbreekt is weinig waarschijnlijk na 14 dagen na een risicocontact. De kans om symptomen te ontwikkelen, ligt vooral rond dag 5-6. We weten dat bij de helft van de personen die het virus met zich meedragen, het teruggevonden kan worden in de neus na 7 dagen. Na 10 dagen zal dat bij 9 op de 10 personen. 7 dagen quarantaine lijken dus wetenschappelijk gezien vrij kort. Het is belangrijk om zeker waakzaam te blijven in de week erna.

Op dit ogenblik beschikt Medisch Centrum Oost niet over sneltesten. We beseffen dat de tijdswinst wel groot is maar er zijn nog vele randvoorwaarden die we nog niet kunnen invullen. Mogelijk besmette patiënten toelaten binnen onze praktijk voor een sneltest, heeft ook een risico. De praktijkruimte is er op dit ogenblik niet op voorzien en geeft een risico naar de zorg voor alle andere patiënten binnen de praktijk.

De waarde van de sneltesten zullen ook in kracht verminderen vanaf het moment dat de meeste personen gevaccineerd zullen zijn. De sneltest reageert minder goed bij gevaccineerde personen.

Als je covid hebt (of je nu ziek bent of niet), ga je in isolatie. Bij een hoog risicocontact (zonder klachten) en in afwachting van een test, spreken we over quarantaine. Ben je ziek of word je ziek in afwachting van een test, ga je in isolatie.

Vragen over vaccinatie

Sinds begin 2021 beschikt België over een corona vaccin. We hopen dat tegen de zomer zoveel mogelijk volwassenen gevaccineerd zullen zijn. In tegenstelling tot enkele weken geleden, zijn meer en meer mensen overtuigd om zich te laten vaccineren. We geven ze groot gelijk. Net zoals bij andere vaccins of andere behandelingen kunnen we nooit 100% garanties geven dat ze zullen werken en dat er geen nevenwerkingen zullen zijn. Op dit ogenblik hebben wel de keuze om iets te doen. Het is een medisch wetenschappelijk goed afgewogen keuze waarbij de voordelen zeker opwegen tegenover de nadelen. Voor onze regio zal je je kunnen laten vaccineren in het provinciaal vormingscentrum in Oostmalle. We raden ten zeerste aan om je te laten vaccineren. Meer informatie kan je hierover lezen op de website van de eerstelijnszone.

Kort samengevat:

 • Ten eerste vaccinatie is betrouwbaarder, uw immuniteitsreactie is beter te voorspellen EN het belangrijkste: het zal u niet doden.
 • Ten tweede hebben op we meer zicht op wat de werking van een vaccin op lange termijn, dan dat we weten wat het effect van een Covidinfectie op lange termijn heeft.
Denk hierbij niet alleen aan wat dit effect op uzelf kan hebben, maar ook de gevolgen voor uw naasten.
Een uitgebreider antwoord kan je hier lezen.

We weten niet wanneer en of u na vaccinatie geen COVID-infectie kan krijgen (asymptomatische drager) en verspreiden, want dat is niet wat de studie heeft getest.
Wel is het belangrijk dat de GEVACCINEERDE persoon pas beschermd is na voltooiing van de serie. Dus als je je ouders (of andere kwetsbare mensen) wilt zien, wacht dan tot ZIJ beschermd zijn tegen infectie, ongeacht of JIJ bent ingeënt.

Het vaccineren gebeurt op het ritme van de levering. De planning hieronder is dus een voorwaardelijke inschatting op basis van de levertermijnen die momenteel gecommuniceerd zijn.

 • Januari: bewoners en personeel woonzorgcentra
 • Eind januari: zorgprofessionals ziekenhuizen
 • Februari: eerstelijnszorgprofessionals (op basis van hun domicilie-adres) & collectieve zorginstellingen en ander ziekenhuispersoneel
 • Maart: ambulante 65-plussers en risicopatiënten
 • April: kritische functies in essentiële sectoren
 • Juni: algemene bevolking 18+

De indeling van de risicogroepen is eerst en vooral op basis van de leeftijd (65+).
De volgende groep personen heeft een aanzienlijk hoger risico om aan covid19 te sterven:

 • Voor de leeftijd van 45-64 jaar worden volgende groepen als hoog risicogroepen beschouwd:
  • Chronische longpatiënten
  • Chronische hartpatiënten
  • Chronische neurologische patiënten (o.a. dementie)
  • Patiënten met diabetes type 1 en 2
  • Kankerpatiënten (personen met een actieve kanker)
 • Deze groep wordt aangevuld met de 18-64-jarigen met volgende aandoeningen:
  • Hematologische kankers (bloedkankers)
  • Ernstig zieke leverpatiënten
  • Ernstige zieke nierpatiënten

De volgende groep heeft een aanzienlijk risico om op intensieve zorgen terecht te komen bij een covid infectie, en mogen op dit ogenblik aansluiten bij de leeftijdsgroep 45-64 jaar hoog risico:

 • Leeftijd 45-64:
  • Personen met overgewicht. Dit wil zeggen een BMI hoger dan 30
  • Personen met een behandelde hypertensie.
 • Leeftijd 18-64:
  • Personen met een immuunstoornis.
  • Transplantpatiënten
  • Personen met syndroom van Down.

Om de risico's te bepalen, zal de overheid gebruik maken van onder andere de medicatie die de patiënt neemt en van het kankerregister. Daarnaast zullen ze ook gegevens opvragen waarover uw huisarts beschikt. We doen ons best om alle dossiers zo up-to-date mogelijk te houden en te maken. Een OPROEP aan eerst en vooral 45-65-jarigen met een verhoogd risico om ons hierbij te helpen en je eigen gezondheidspagina te controleren. Op de website www.mijngezondheid.be kan je lezen welke informatie over jou beschikbaar is. Klik hiervoor op gezondheidssamenvatting. Je dient dan in te loggen met uw identiteitskaart, Itsme app of Helena code. Als u hierover niet beschikt, kunnen we u een code geven via Helena. Laat ons zeker weten indien er nog geen items te zien zijn, of er items zijn die niet volledig of correct zijn. Laat dit bij voorkeur weten via mail (info@mcoost.be), zodat de telefoon niet overbelast wordt. De overheid geeft ons hiervoor de tijd tot half maart.

Vragen over bescherming en consultatie bij de huisarts

Op dit ogenblik heeft de overheid beslist dat we enkel op drukke plaatsen waar we de afstand van 1.5m niet kunnen verzekeren een mondmasker moeten dragen.

De ene wetenschapper zegt dat je best wel een mondmasker draagt, terwijl de ander het eerder afraadt. Hoe zit het nu eigenlijk? De eerste weken tijdens de lockdown was de lockdown bedoeld om de ziekte niet op te lopen zodat het ook minder verspreid kon worden. Een mondmasker kan je dan een vals gevoel van veiligheid geven, omdat je bij het dragen van een mondmasker soms meer je gezicht aanraakt dan je zou denken. Nu echter is er een mogelijk risico dat je zelf drager bent en misschien de infectie doorgeeft en dat is zeker niet de bedoeling. De informatie over het al dan niet dragen van een mondmasker is duidelijk uitgelegd in het volgende animatiefilmpje.

Let er wel op, dat je je mondmasker zo min mogelijk aanraakt. Je beschermt dus de andere wel tegen infectie, maar je loopt misschien zelf de kans dat je een infectie oploopt omdat je juist je gezicht meer gaat aanraken. Het gebruik van een masker met een filter (FFP2 of 3) worden het best niet gebruikt. Dit beschermt namelijk enkel jezelf (als je tenminste het masker correct gebruikt) maar niet de omgeving. Bij een bezoek aan de huisarts of verpleegkundige en eigenlijk ook bij huisbezoeken, vragen we om een masker te dragen zonder filter. Je kan ze kopen of zelf maken.

Velen weten het niet, maar een chirurgisch masker heeft een voorkant en een achterkant, een bovenkant en een onderkant. Werkt een masker dan minder indien je het binnenste buiten draagt? Ja en nee. Het is opvallend dat er veel patiënten die nu op consultatie komen bijna om de minuut hun masker moeten aanraken omdat het niet goed zit. Vaak hebben ze het masker gewoon verkeerd aan. Je draagt een masker op een manier zodat deze het beste aansluit aan je gezicht. De buitenkant van het masker is de kant die je zo min mogelijk aanraakt. Het is ook belangrijk dat de buitenkant dan ook altijd de buitenkant blijft.

Stap 1: je ontsmet je handen
Stap 2: je neemt het mondmasker aan de boven- en onderzijde vast, dit is de lange zijde waar geen elastiek aan vastzit. Meestal is de donkere kant de buitenkant en de lichte kant de binnenkant. De plooien lopen dakpansgewijs naar beneden aan de buitenkant. Je trekt beide zijden uit elkaar, zodat het masker spontaan bol komt te staan.
Stap 3: Je voelt aan de lange zijde een ijzerdraad, dan is dat je bovenkant. Nu neem je beide elastiekjes vast en plaatst die rond je oren.
Stap 4: je spant het ijzerdraad rond je neus en drukt het goed aan en trekt voor een laatste keer aan de onderzijde van je masker, zodat het ook je kin bedekt. En nu afblijven 😊
Kijk eventueel naar dit filmpje om meer uitleg.

Heb je last van de elastiekjes aan je oren of zijn dat de elastiekjes juist te lang? Dan zijn daar eventueel ook trucjes voor. Heb je lang haar, dan kan je de elastiekjes rond een paardenstaart vastmaken. Je kan zelf lintjes maken of clips om de rekkertjes bij elkaar te houden.

Indien je beslist om een mondmasker te dragen, is het belangrijk om dit thuis al even te oefenen en er op te letten dat je mondmasker een tijdje goed blijft zitten, zonder het te veel te moeten aanraken. Zorg ervoor dat je bril boven je masker zit. Op de volgende link vind je nog enkele tips.

Belangrijk: Ben je zelf in quarantaine of is er iemand van het gezin in quarantaine, dan vragen we om uw afspraak uit te stellen.

Hygiëne: Was thuis voor je vertrekt nog eerst grondig je handen en ook je ellebogen. De elleboogplooi is ten tijde van corona een hoog risico plekje. Jammer genoeg, is de elleboogplooi een regio waar bijvoorbeeld bloed kan getrokken worden of waar een bloeddruk gemeten moet worden.

Kledij: Denk ook na vooraleer je vertrekt of je eenvoudige kleren aan hebt om aan en uit te doen. Mondmaskers vallen regelmatig uit op de praktijk tijdens het aan- en uitkleden.
We merken dat het niet evident is om tijdens een consultatie een mondmasker te dragen. Toch vragen we om dit te doen zolang de overheid ons deze richtlijn geeft. Je kan best thuis even oefenen om hieraan te wennen vooraleer je bij je huisarts komt. Lees zeker ook de vraag over het correct dragen van een mondmasker.

Procedure in de praktijk

 • Bij een consultatie bij de verpleegkundige, wacht je buiten tot Tinne jou komt halen.
 • Bij een consultatie bij één van de artsen, kom je best gewoon op het uur van je afspraak. Je wacht buiten (in je wagen) totdat het je beurt is en komt pas naar binnen op het uur van de effectieve afspraak.
 • Ontsmet bij binnenkomen en buitengaan je handen. Probeer je masker zo weinig mogelijk aan te raken.
 • Kom bij voorkeur alleen naar de praktijk. Als het niet anders kan, mag er 1 begeleider meekomen. Denk na over wie je meeneemt. Is deze persoon misschien (recent) verkouden (geweest) of in contact geweest met een covid+ persoon? Dan kan je beter een andere begeleider nemen.
 • Als je reeds ingeschreven bent in het forfait, hoef je niet meer te betalen. Als je (nog) niet bent ingeschreven, betaal je bij voorkeur met bancontact of Payconiq. Om je inschrijving in orde te maken, kan je best de informatie lezen op de volgende link.


Moeilijke vragen in moeilijke tijden

Zie je door het bos de bomen niet meer? Heb je het moeilijk financieel of vb met huisvesting. Twijfel je of je recht hebt op maatschappelijke hulp, lees dan deze folder.

Concreet voor Malle kunt u meer informatie terugvinden via de volgende links:

Concreet voor Zoersel kunt u meer informatie terugvinden op:

Heb je behoefte aan een goed gesprek met een professionele hulpverlener? Aarzel dan niet en neem contact op met ons of kijk op deze website welke hulp op dit ogenblik beschikbaar is.

Het is niet altijd even gemakkelijk ten tijde van corona goed met elkaar om te gaan. Wordt het soms allemaal te veel binnen het gezin? Deze link kan je misschien helpen met handige tips.

Hoe ga je om met afscheid nemen en overlijden ten tijde van Corona? Tips kan je lezen op de volgende link.

Algemene vragen over onze werking ten tijde van corona.

Indien het medisch niet noodzakelijk is om bij je arts langs te komen en er enkel voorschriftjes nodig zijn, raden we u aan om onze pagina in verband met herhaalrecepten na te lezen. Daarin staat duidelijk vermeld welke controles nodig blijven.

Bij een vraag naar herhaalrecepten proberen we dit zeker zo snel mogelijk in orde te brengen. Maar dat is niet altijd evident. Denk er tijdig aan om herhaalrecepten aan te vragen en probeer ze ook te bundelen. Dit kan telefonisch (03 312 18 63) of via mail (herhaalrecept@mcoost.be). We kunnen niet garanderen dat dit dezelfde dag in orde kan gebracht worden. Meestal lukt het wel om een voorschrift binnen de 2 werkdagen af te handelen.

We willen vermijden om de papieren voorschriften op te halen in onze praktijk tijdens de corona. Alle medicatie die wij elektronisch voorschrijven, verschijnt automatisch op uw gezondheidspagina. U kan er ook voor kiezen om een account aan te maken op Helena. Let op: u hebt voor beiden een ID-lezer nodig of een geactiveerde itsme-app. Het kan nuttig zijn om één of beide pagina's bij uw favorieten te plaatsen op uw computer.

Meer informatie vind je op onze website bij herhaalrecepten. Uitzonderlijk kunnen we de voorschriften rechtstreeks naar uw apotheker sturen. Privacygewijs is dat niet correct en dit vraagt aan ons secretariaat extra inspanning, extra foutenmarges en extra tijd, want deze manier van werken zit niet automatisch in het medisch dossier.

"mijn gezondheidspagina" Helena
Organiserende instantie De Belgische overheid Privé firma
Raadpleegbaar door middel van kaartlezer Ja Ja
Raadpleegbaar door middel van Itsme-app Ja Ja
Via andere weg raadpleegbaar? Ja, je kan vanaf nu ook je Helenacode gebruiken. Ja, via een code die uw huisarts voor u kan aanmaken
Gratis? Ja Ja, de documenten blijven echter maar 6 maanden beschikbaar, uw account zelf is gratis.
Ontvang ik automatisch een bericht indien er nieuwe informatie over mij te vinden is? Neen Ja, u ontvangt een email met de vermelding dat u een nieuw bericht hebt.
Kan ik al mijn medische informatie hierop terugvinden? Deze account is een account van de overheid. Uw arts kan hierover niets beslissen. Zo worden laboresultaten met een vertraging van 3 dagen gepubliceerd. Het medisch programma van uw huisarts heeft een rechtstreekse link met Helena. Enkel informatie die door u wordt aangevraagd, zal hierop verschijnen.
Bevat deze pagina ook andere informatie? Deze account is ruimer dan enkel informatie van uw huisarts. Ook resultaten zoals RX foto’s komen hierop. Helena is enkel een communicatiemiddel van uw huisarts naar u.
Waar vind ik meer informatie? Hier vindt u meer info Hier vindt u meer info. Hier vindt u de handleiding.

Indien u geen klachten hebt en enkel op routinecontrole moet komen, kan u een afspraak maken bij onze verpleegkundige Tinne Mattheussen. U kan bij haar terecht (huisnummer 32!, huis naast de praktijk) voor bloed trekken, bloeddrukcontroles. Ook voor het verwijderen van hechtingen, wratjes bevriezen etc raden we aan om zoveel mogelijk op de andere locatie een afspraak te maken. U kan deze afspraak zelf online maken. Bespreek dit zo nodig met uw arts telefonisch (tijdens het beluurtje) of via mail (dokter@mcoost.be) voor de verdere opvolging.

Ja, voorlopig gebeuren de meeste consultaties enkel na telefonisch overleg met uw huisarts. We hebben de beluurtje daarom ook uitgebreid. In de voormiddag is er altijd een arts aanwezig tussen 8.30u en 9.30u om naar uw verhaal te luisteren en zo nodig een consultatie af te spreken. (Ter info: Dokter Tom heeft geen beluurtje op woensdagvoormiddag en dokter Jessy heeft er geen op donderdagvoormiddag.). Indien je vragen hebt over laboresultaten of andere onderzoeken vragen we om gebruik te maken van de vaste beluurtjes in de namiddag, zodat de ochtendbeluurtjes niet te veel worden overbelast. Eén keer in de week, op donderdagvoormiddag, kan je bij dokter Tom zelf online een afspraak boeken. Het is belangrijk een duidelijke reden in te vullen waarom je een afspraak maakt. Het woordje ‘ziek’ is daarbij dus niet voldoende 😊. Bij dokter Jessy kan je op woensdagvoormiddag of donderdagavond zelf online teleconsultatie of videoconsultatie boeken. U wordt dan opgebeld op het tijdstip dat je geboekt hebt. Net zoals in de praktijk, kan het zijn dat de vorige consultatie juist sneller of trager is verlopen. We vragen dan ook om je telefoon bij de hand te houden rond het tijdstip dat je je afspraak hebt. Verder kan je telefonisch altijd bij onze secretaresse polsen welke afspraken er mogelijk zijn. Omdat we tussen de consultaties door telkens de ruimte ontsmetten, kunnen er minder consultaties per dag gebeuren. Om iedereen zo goed mogelijk verder te helpen, vragen we voor routineonderzoeken zoals de bloeddruk controleren, bloedtrekken, vaccinaties, wratjes bevriezen, wondjes controleren etc. om een afspraak te maken bij onze verpleegkundige.

We merken dat de beluurtjes soms druk bezet zijn. Daarom hebben we de beluurtjes ook uitgebreid. De beluurtjes in de ochtend zijn meer bedoeld om klachten te bespreken, de beluurtjes in de namiddag zijn eerder voor het bespreken van resultaten van onderzoeken.

Meer info over de beluurtjes vind je hier.

Als het minder dringend is, kan je ons ook via mail bereiken op het volgende emailadres: dokter@mcoost.be Deze mail wordt tijdens de werkuren dagelijks bekeken en proberen we ook binnen de 2 werkdagen te beantwoorden.

Medisch Centrum Oost neemt zijn maximale voorzorgen.
Dit doen we door alle personen met luchtwegenklachten waarbij een sterk vermoeden is van corona-besmetting door te sturen naar de triagewachtpost bij het ziekenhuis. Doorverwijzing gebeurt enkel na telefonisch contact met één van de huisartsen. Dit houdt ook in dat het testen op corona niet hier op de praktijk zal gebeuren.

Alle controles van niet zieke personen zoals bloeddrukcontrole, laboanalyses en ook wondcontroles, hechtingen verwijderen of noodzakelijk inentingen gebeuren bij onze verpleegkundige op de locatie Oude Meirstraat 32. Dit is het gebouw naast de huidige praktijk, met de rode rolluiken. Tinne, onze verpleegkundige, komt je halen op de parking zodra je aan de beurt bent. We raden dan ook ten zeerste aan voor uw eigen veiligheid, indien het kan, een afspraak te plannen op deze locatie.

Indien een consultatie bij één van de artsen noodzakelijk is (na telefonisch overleg) wacht je best tot het afgesproken uur in de wagen of buiten (bij mooi weer). We vragen indien u een mondmasker heeft, deze te gebruiken. Kom bij voorkeur alleen naar de praktijk. Indien het niet anders kan, mag er 1 begeleider meekomen. Denk na over wie je meeneemt. Is deze persoon misschien (recent) verkouden (geweest) of in contact geweest met een covid+ persoon? Dan kan je beter een andere begeleider nemen.

Er is ontsmettingsalcohol voorzien op beide locaties om je handen bij binnenkomst en buitengaan te ontsmetten. De praktijkruimtes zijn niet groot, probeer de afstand te respecteren.

Indien je ingeschreven bent in de forfait, hoe je niet meer te betalen. Ben je (nog) niet ingeschreven betaal bij voorkeur met bancontact of payconiq. Om je inschrijving in orde te maken, kan je best de informatie lezen op de volgende link.

De praktijkruimte wordt dagelijks grondig gepoetst en ontsmet.

 

 

 


wegbeschrijving

Bereikbaarheid van de praktijk

 • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle
  (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
 • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle
  (paramedici: verpleegkundige, diëtist, …)

Met de wagen
De huisartsen zijn enkel via de Herentalsebaan bereikbaar, (niet via de Turnhoutsebaan)
De verpleegkundige is enkel via Turnhoutsebaan bereikbaar.

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Ook met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.