afspraken bij dokters

Ga het niet googelen, raadpleeg een betrouwbare bron...

 

 

Interessante en betrouwbare websites en apps

Klik hier om de websites en apps te bekijken.
Websites met link Uitleg
Thuisarts Een betrouwbare website opgemaakt door huisartsen voor patiënten.
Gezondheid en wetenschap Op deze website - die opgericht werd op vraag van de Vlaamse Gemeenschap - is medische informatie terug te vinden die voldoende werd gecontroleerd door een team van artsen.
Reisvaccinaties De vaccinaties die je nodig hebt op vakantie, zijn hier terug te vinden.
Apotheek van wacht Hier vind je de apotheek van wacht. Hieronder kan u de app 'Apotheek.be' downloaden.

Geestelijke gezondheid Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke gezondheid.
Gezonde levensstijl Betrouwbare informatie over een gezonde levensstijl kan je hier terugvinden.
Gebruik van puffers Hier vind je filmpjes over het gebruik van puffers.
Fit in je hoofd, goed in je vel Een zelfhulpwebsite om mentaal in evenwicht te blijven.
De drugslijn Hier kan je terecht met al je vragen over alcohol en drugs.
Rookstop Een website waar je alle informatie vindt om te stoppen met roken.

 

Veel gestelde vragen en beweringen uit onze praktijk

Een individuele check-up bij mensen zonder klachten is meestal zinloos. Vaak wordt er een afwijking gevonden, die niet ernstig is maar u onterecht ongerust maakt. Ook kunnen afwijkingen gevonden worden, die later helemaal geen afwijkingen blijken te zijn, maar waar dan wel dure onderzoeken voor worden gedaan. Sommige aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot een gestoorde labotest. De kans dat u met een check-up een ernstige aandoening opspoort is zeer klein. Maakt u zich zorgen over uw gezondheid? Maak dan een afspraak met uw huisarts. Uw huisarts kan best beoordelen of bepaalde onderzoeken nodig zijn.

Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. Vele aandoeningen geven pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan dus toch een normaal bloedonderzoek hebben.

Uw huisarts vraagt een labotest aan om een diagnose te stellen, de evolutie van een ziekte te volgen, om na te gaan of u risico loopt op een bepaalde aandoening of om bepaalde geneesmiddelen en hun bijwerkingen te volgen. De huisarts bespreekt met u welke tests moeten aangevraagd moeten worden. Meestal zijn enkele bloedtests voldoende. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het géén zin heeft om uw bloed op ‘alles’ te testen.

Niet ‘alles’ is terug te vinden in het bloed, de urine of stoelgang. De meeste kankers geven pas laattijdig aanleiding tot gestoorde labotests. Een zieke persoon kan dus toch een normaal bloedonderzoek hebben. Er bestaan wel tumormarkers die in het bloed worden nagekeken, maar die zijn enkel nuttig bij de opvolging van kanker, nadat de diagnose gesteld is. Zo heeft men een idee of de kanker goed onder controle is. Echter, indien er nog geen diagnose van kanker is gesteld, heeft deze tumormarker niet veel waarde, omdat deze marker ook omwille van vele andere redenen gestegen kan zijn. Dus eerst bloed trekken en nadien op zoek gaan naar een kanker die uiteindelijk niet gevonden wordt, levert alleen maar ongerustheid op en onnodige medische kosten. Het ziekenfonds betaalt ook enkel tumormarkers terug bij kankerpatiënten.

Je hebt de voorstanders en de tegenstanders van medische check-up. Het volgende artikel geeft dit zeer mooi weer: www.plusonline.nl/diagnostiek/hoe-zinvol-is-een-check-upHet lijkt er meer een meer op dat we medische check-ups toch in vraag moeten stellen.

De huisarts zegt op voorhand of u nuchter moet zijn of niet. Nuchter betekent dat u 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken. Water drinken mag wel. Voor alle bloednames, niet nuchter, wacht best 2 à 3 uur na een vetrijke maaltijd.

De huisarts zegt op voorhand of u nuchter moet zijn of niet. Nuchter betekent dat u 8 tot 12 uur voor de test niet mag eten of drinken. Voor de bepaling van uw suiker en cholesterol dient u nuchter te zijn. Water drinken mag, alsook koffie of thee zonder suiker of melk. Tandenpoetsen mag ook.

Uw medicatie mag u steeds innemen, ook al gebeurt de bloedname nuchter. Uw arts zegt het u expliciet wanneer u een bepaald medicament niet mag innemen.

Neen. Indien je omwille van een ongeval bijvoorbeeld plots veel bloed nodig hebt, zal er niemand op zoek gaan naar een bloedgroepkaartje in jouw portemonnee. Daar hebben ze dan de tijd niet voor en ze kunnen ook niet checken of dat kaartje wel van jou is. Als het allemaal heel snel moet gebeuren, dan krijg je bloed (O negatief) dat zonder problemen gegeven kan worden. Wanneer er tijd genoeg is, wordt het bloed van donor en ontvanger eerst in het laboratorium getest alvorens men een transfusie toedient. Wens je zwanger te worden of ben je zwanger, dan is het interessant om je bloedgroep te laten bepalen. Zo anticipeer je op mogelijkse problemen tijdens je zwangerschap of volgende zwangerschappen.

Na een bloeddonatie wordt er gecontroleerd op hepatitis B- en C-virus, hiv en Syfilis. Daarnaast ondergaan alle bloedgiften een bloedgroepbepaling. Daarenboven gebeurt er ook een telling van de verschillende bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes en ijzer). Er wordt enkel gecheckt of het bloed wel geschikt is als donorbloed (dit wil zeggen: voldoende rode en witte bloedcellen, ijzer en geen infecties). Ze kijken daar dus zeker niet na of je geen suikerziekte zou hebben of de cholesterol wel in orde is. Niet iedere persoon is geschikt om bloed te geven. Heb je van nature eerder een laag ijzergehalte dat voor jou wel voldoende is, kan het zijn dat je toch geweigerd wordt bij een volgende bloeddonatie.

Vertel een kind rustig wat er gaat gebeuren. Uw kind is minder angstig als u eerlijk vertelt wat hij/zij kan verwachten. Uw kind mag best weten dat de prik pijn zal doen. Deze pijn gaat gelukkig snel over en hij/zij mag best even huilen. Uw kind voelt minder pijn als het ontspannen is. Breng gerust een tutje, knuffel of prentenboek mee om hem of haar af te leiden. Vertel gerust een verhaaltje.

U mag ons contacteren op ons beluurtje of u kan alvast een kijkje nemen op de website van het tropisch instituut: www.reisgeneeskunde.be. De noodzakelijke voorschriften kunnen na telefonisch overleg alvast klaargelegd worden.

De Vlaamse overheid organiseert en financiert 3 bevolkingsonderzoeken, die kanker opsporen (baarmoederhalskanker, borstkanker en dikkedarmkanker). Wij moedigen deelname aan deze onderzoeken ten zeerste aan omdat wetenschappelijk bewezen is dat vroegtijdige opsporing de kans op genezing aanzienlijk verhoogt bij elk van deze ziekten.

  • Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker loopt bij vrouwen van 25j t.e.m. 64j.
  • Bevolkingsonderzoek borstkanker loopt bij vrouwen van 50j t.e.m. 69j.
  • Bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker loopt bij mensen van 55j t.e.m. 74j.

Het is wel belangrijk te weten dat elke vorm van screeningsonderzoek ook nadelen kan hebben (bijvoorbeeld: onnodige ongerustheid, pijn bij het onderzoek, lange wachttijd bij vervolgonderzoek, gevaarlijke röntgenstralen). Deze wegen uiteindelijk niet op tegen de voordelen. Meer informatie vind je hier: meedoen aan preventieve onderzoeken.

Hoesten is een veel voorkomende klacht. Gelukkig gaat hoesten meestal vanzelf over. Wanneer duurt het hoesten te lang? Gemiddeld gaat het hoesten over na 1 tot 3 weken, zelfs zonder behandeling. Vooral kinderen kunnen vaak hoesten. Voor meer informatie over hoesten bij kinderen: www.thuisarts.nl/hoesten/mijn-kind-hoest

Velen mensen hebben een verkeerde gedachte over de werking van hoestflessen. Hoesten is een normale reflex om de luchtwegen proper te houden. Hoestflessen werken vooral op het onderdrukken van het hoesten. Hoestflessen en slijmoplossende siropen worden veel verkocht maar helpen eigenlijk niet zoveel. Ze helpen niet tegen hoest of slijm en zeker niet om de hoestklachten sneller te laten genezen. Daarom worden hoestflessen ook niet meer aanbevolen aan kinderen onder de 6 jaar. Indien je het aangenaam vindt om de hoest te verzachten, kan je een hoestfles gaan halen bij de apotheek. De “straffere” hoestflessen, zijn de hoestflessen met ook meer kans op nevenwerkingen. Indien je blijft hoesten en je hoestfles is op, wil dit dan ook niet zeggen dat je een verkeerde hoestfles hebt. Voor meer informatie over hoesten: www.thuisarts.nl/hoesten/ik-heb-last-van-hoesten-volwassene

Een keelontsteking geneest in principe vanzelf en kan tot 7 a 10 dagen duren. Bij de apotheek zijn alle middeltjes voor de keel vrij van voorschrift. Er bestaan zuigtabletten, keelsprays en keelsiropen. Wat deze middeltjes vooral doen is de keelpijn verzachten. Er bestaan geen studies die de verschillende producten voor de keel vergelijken om te kunnen nagaan welk product nu het beste zou werken. Er bestaat trouwens niet veel bewijs of het de keelontsteking sneller doet genezen, dan te zuigen op een snoepje. Er bestaan wel keeltabletjes waar een ontstekingsremmer inzit. Net zoals de andere ontstekingsremmers (NSAID- bv brufen) is dat niet zo goed voor de maag. Indien je snel last hebt aan de maag, raden we dan ook af om deze zuigtabletjes in te nemen. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/keelpijn/ik-heb-keelpijn

Het is belangrijk het verschil te weten tussen nekpijn en nekstijfheid. Bij hersenvliesontsteking is het namelijk de nekstijfheid die opvalt. Hiermee wordt bedoeld dat je niet meer je kin op je borst kan leggen. Wanneer je je kin nog op de borst kan leggen en het doet pijn, spreken we over nekpijn en geen nekstijfheid.

Vroeger dachten we dat indien de slijmen groen waren, dat we sowieso antibiotica nodig hebben om te genezen. Wel, deze theorie klopt al een tijdje niet meer. Daarom baseren we ons op andere klachten om al dan niet over te gaan op een antibioticakuur.

Een verkoudheid kan 1 tot 2 weken duren. Een antibioticakuur duurt meestal maar 1 week. Indien je met 1 doosje niet genezen zou zijn, moeten we ons eerder afvragen of we wel de correcte behandeling hebben opgestart, dan dat we de behandeling moeten verlengen.

De termen ontsteking en infectie worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Ze kunnen wel samen voorkomen en ze kunnen ook dezelfde klachten veroorzaken: nl. pijn, roodheid, zwelling, warmte, functieverlies, koorts, moeheid en ziekgevoel. Een infectie wordt echter altijd veroorzaakt door een vreemd organisme (bacterie, virus, schimmel,). Een ontsteking is een beschermingsreactie van ons lichaam op beschadiging van bepaalde lichaamsweefsels. Het is dus een onaangename (pijnlijke), maar noodzakelijke en normale reactie van een gezond lichaam om schadelijke stoffen te verwijderen en de schade te beperken en te herstellen. Meer info: www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=23063

Oorpijn is een zeer lastige klacht, vooral omdat het zoveel pijn kan doen. Gelukkig gaat het heel vaak gewoon vanzelf over, zeker indien er geen koorts is. Je doet niet veel verkeerd door eerst gewoon met pijnstilling te starten. Zelfs als de oorpijn met koorts gepaard gaat, wachten we tenminste 2 a 3 dagen vooraleer antibiotica op te starten. Vaak lukt het om de infectie zelf te overwinnen. Onderzoek wijst uit dat je dan ook minder kans hebt om snel terug ziek te worden.

De buikgriep en de gewone griep zijn 2 totaal verschillende infecties. Het enige wat ze gemeenschappelijk hebben, is dat de beide ziektes zich makkelijk onder de mensen verspreidt. De gewone griep komt meestal meer 1 keer per jaar in het winterseizoen voor. Je hebt dan koorts en voelt je van kop tot teen niet lekker. Daarnaast heb je ook wel wat klachten van de luchtwegen (verkouden, hoesten). Tegen dit virus kan je je elk jaar laten vaccineren. De buikgriep is een totaal ander virus en eigenlijk helemaal geen griepvirus. De naam is dus niet goed gekozen en eerder verwarrend. We spreken beter over een maagdarmontsteking. De klachten kunnen hier variëren, maar minstens de maag en of de darmen zijn erbij betrokken. Bijvoorbeeld: misselijkheid, overgeven, diarree en of krampen. Deze infectie kan het hele jaar door de ronde doen en hiervoor kan je je niet vaccineren. Het gaat hier meestal ook om een virus. Tot vandaag zijn er nog geen medicijnen die dit soort virus sneller doet genezen. Ook is er weinig bewijs over het gebruik van probiotica. Vaak denkt men verkeerdelijk dat de buikgriep hierdoor genezen is, vermits het een aandoening is die gemiddeld binnen de 2 dagen eigenlijk vanzelf geneest. Het is altijd wel belangrijk voldoende te blijven drinken. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/buikgriep

Jazeker, hiervoor gebruiken we vloeibare stikstof. Omdat dit voor de jonge kinderen soms toch wel wat pijnlijk kan zijn, raden we aan om 1 uur op voorhand een verdovende zalf aan te brengen. U kan hiervoor een voorschriftje bij ons komen halen.

Indien je het vermoeden hebt dat je zwanger zou kunnen zijn omdat je menstruatie niet wil komen, je hebt last van misselijkheid of spanning in de borsten, is het verstandig om een zwangerschapstest te doen. Dit kan eenvoudig getest worden via urine en is zeer betrouwbaar. Een zwangerschapstest kan je bij de apotheek kopen, maar ook bij een drogist. Ze zijn allemaal betrouwbaar.

Zwangerschapstest positief
Indien de zwangerschapstest positief blijkt te zijn, maak dan zo snel mogelijk met ons een afspraak. Tijdens de consultatie kan het verdere verloop besproken worden en kom je te weten wanneer je best een afspraak maakt bij de gynaecoloog. Meer informatie in verband met zwangerschap: www.thuisarts.nl/zwangerschap/ik-ben-zwanger-0 en onbedoelde zwangerschap: www.thuisarts.nl/onbedoeld-zwanger

Zwangerschapstest negatief
Indien de zwangerschapstest negatief is, kan het zijn dat je ofwel niet zwanger bent of dat je de test te vroeg gedaan hebt. Herhaal de test na één week. Indien de test nog steeds niet afwijkend is en je hebt nog steeds het gevoel dat je zwanger zou kunnen zijn, maak dan een afspraak bij ons.

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs over het nut van een jaarlijks gynaecologisch onderzoek. Jammer genoeg zit deze gedachte een beetje ingeburgerd in onze Vlaamse cultuur. Er bestaat wel bewijs dat een uitstrijkje laten afnemen elke drie jaar nuttig is in het voorkomen van baarmoederhalskanker. Dit geldt ook voor de vrouwen die gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus. Een uitstrijkje kan je laten afnemen bij een gynaecoloog, maar kan zeker ook bij ons op de praktijk gebeuren. Bij een afwijkend uitstrijkje en bij gynaecologische problemen die niet eenvoudig bij de huisarts kunnen behandeld worden, verwijzen we steeds door naar een gynaecoloog.

Vanaf de leeftijd van 25 jaar is het verstandig om een uitstrijkje te laten afnemen. Alle vrouwen, ook diegene die gevaccineerd zijn tegen het HPV-virus, hebben een zeker risico op het krijgen van baarmoederhalskanker. Gelukkig ontwikkelt deze kanker zich zeer traag en is het zeker niet nodig om jaarlijks een uitstrijkje te laten nemen. De mutualiteit betaalt dit overbodig onderzoek daarom ook niet meer jaarlijks terug. Het zorgt ook vaak voor onnodige ongerustheid. Indien je geen baarmoederhals meer hebt, omwille van een operatie, hoef je geen uitstrijkje meer te laten nemen. Meer informatie kan je vinden op: www.youtube.com/watch?v=b2gOwNOPtiE&app=desktop

Het is belangrijk een uitstrijkje te nemen op de momenten waarop de cellen ter hoogte van de baarmoederhals zo min mogelijk geprikkeld zijn. Om zoveel mogelijk ongerustheid te voorkomen, is het verstandig om het afnemen van een uitstrijkje uit te stellen tot wanneer:

  • Je jonger bent dan 25 jaar of ouder bent dan 65 jaar.
  • Je zwanger bent, net bevallen bent of borstvoeding geeft. Je wacht dan best 6 maanden.
  • Je een vaginale infectie vermoedt, dan is het verstandiger om deze eerst te behandelen.

Ben je één pil vergeten in te nemen, geen paniek, neem zo snel mogelijk de vergeten pil in. Ben je meer dan 1 pil vergeten in te nemen, surf naar www.thuisarts.nl/anticonceptiepil/ik-ben-pil-vergeten en volg de instructies. Het risico op een zwangerschap is groter in het begin van de pilstrip dan op het einde van een pilstrip. Is er een risico dat je ongewenst zwanger zou kunnen zijn, dan kan je bij de apotheek terecht voor een morning after pil: www.thuisarts.nl/morningafterpil

Vele vrouwen hebben de verkeerde gedachte dat het noodzakelijk is om elke maand een bloeding te hebben. Bij het innemen van anticonceptie, is het de bedoeling dat uw eigen hormonen juist zo laag mogelijk staan, om zeker niet zwanger te kunnen worden, ook in de week van de bloeding. Het feit dat je een bloeding krijgt in je stopweek, bewijst dus zeker niet dat je eigen hormonen nog werken. Tijdens de stopweek krijgt je baarmoeder alleen maar het signaal om zich proper te maken. Moet dit dan maandelijks gebeuren? Niet echt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap wordt de baarmoeder gedurende negen maanden niet proper gemaakt. Dat is dus geen probleem. Belangrijk is wel te weten dat een baarmoeder zich niet gaat proper maken, indien er een zwangerschap aanwezig is in de baarmoeder. Sommige vrouwen vinden het daardoor geruststellend om maandelijks een bloeding te laten doorkomen, vooral bij vrouwen die hun anticonceptie wel eens kunnen vergeten in te nemen. Onderzoek toont aan dat er geen risico’s verbonden zijn aan het doornemen van een pil. Meer informatie over het doornemen van de pil vind je op www.thuisarts.nl/menstruatie-uitstellen/ik-wil-mijn-menstruatie-uitstellen

Voor meer informatie hierover verwijzen we graag door naar de volgende website: www.thuisarts.nl/anticonceptie/ik-heb-onbeschermd-seks-gehad. Indien je nog met vragen zit, dan kan je zeker bij ons een afspraak maken. Ook hier vinden we het belangrijk dat je ons in vertrouwen kunt nemen en hebben wij ons medisch beroepsgheheim, ook indien je nog minderjarig bent.

De enige manier om te weten of je volledig “geschorst” bent, is het moment wanneer je 1 jaar lang geen menstruatie hebt gehad. Officieel noemen we dan de laatste menstruatie (1 jaar geleden) de menopauze en ben je nu postmenopauzaal (de periode na de menopauze). De onregelmatige menstruatie gedurende enkele jaren ervoor en de eerste jaren na de menopauze, wordt de overgang genoemd. Jammer genoeg verlopen bij vele vrouwen die jaren niet altijd zonder klachten. Voor de menopauze schommelt het vrouwelijk hormoon dan niet meer maandelijks in het bloed. De hormonen liggen echter nog niet stil en vertonen gelijkaardige schommelingen in het bloed, maar in een trager tempo. Pas wanneer je 1 jaar je menstruatie niet meer hebt gekregen, wordt het ook duidelijk in het bloed. Dus bloed laten controleren zolang je nog onregelmatige menstruaties hebt, heeft geen zin. Voor meer informatie: www.thuisarts.nl/overgang/ik-ben-in-overgang#wat-kunt-u-zelf-doen-bij-klachten-in-de-overgang

Wanneer je kind op zijn hoofd is gevallen of een zware klop tegen zijn hoofd heeft gekregen, is het belangrijk om hem de eerste 24 uur goed in de gaten te houden. Wanneer neem je best meteen contact op met ons: indien je kind enkele minuten bewusteloos is geweest, indien hij 2 keer of meer heeft moeten overgeven, indien de hoofdpijn erger wordt ondanks pijnmedicatie, indien uw kind zich duidelijk anders gedraagt. Wanneer de eerste 24 uur zijn gepasseerd, kan je er zeker van zijn dat uw kind er niets aan heeft overgehouden. De eerste 24 uur is het belangrijk dat uw kind niet langer dan 2 uur aan een stuk slaapt en dat u uw kind dus regelmatig even wakker maakt. Voor meer informatie www.thuisarts.nl/val-of-klap-op-hoofd

Het is niet gemakkelijk om exact te weten wanneer je nu best contact opneemt met je huisarts als je je ziek voelt. “Kom ik beter te vroeg dan te laat?” Is een goede vraag. Het antwoord is niet zo vanzelfsprekend. Wel kunnen we zeggen dat nooit iemand juist op tijd kan komen op de praktijk. Ofwel kom je te vroeg, maar is de kans ook kleiner om afwijkingen te vinden bij het lichamelijk onderzoek. Indien er niets of nog niets gevonden wordt, heeft het ook geen nut om medicatie op te starten voor iets wat er nog niet is of nooit zal komen. Ofwel kom je te laat en kunnen we aan de hand van de onderzoeken een gerichte behandeling opstarten. Als je ongerust bent, is het altijd belangrijk om met ons contact op te nemen. Dit kan eventueel ook tijdens een beluurtje. Deze redenering geldt natuurlijk niet voor de specifieke preventieve onderzoeken naar bepaalde kankers. Hier is het juist de bedoeling om de kanker vóór te zijn en dus te komen vooraleer er klachten zijn.
Meer info: FAQ - Ik wil meedoen aan de preventieve onderzoeken in verband met kankerscreening.

We voorzien 10 minuten per consultatie. Het kan wel eens gebeuren dat een consultatie uitloopt, maar we vinden het dan vooral niet zo prettig voor de andere patiënten die na u moeten komen en langer moeten wachten. Vermoed je dat je meer tijd nodig hebt dan 10 minuten, dan hebben we liever dat je een dubbele afspraak boekt. Voor kleine chirurgische ingrepen, voorzien we altijd een dubbele afspraak. Bij pre-operatieve onderzoeken waarbij zowel bloed moet worden afgenomen als een ECG nodig is, hebben we liever ook een dubbele afspraak. Ook indien je met 2 personen komt of meer dan 1 klacht hebt, raden we aan om een dubbele afspraak te boeken. Indien je behoefte hebt aan een goed gesprek, kan je zeker bij ons terecht. We nemen graag onze tijd hiervoor. Dus ook hier best een dubbele afspraak maken.

Deze vraag krijgen we regelmatig tijdens de consultatie. We hopen maar al te vaak dat dankzij het innemen van een pilletje, we ons wat beter gaan voelen. Ook krijgen we vaak deze vraag van mama’s of papa’s over hun kinderen die niet zo graag groenten en fruit eten. We hebben het eens nagevraagd bij Paul Eggers, de vader van Tom, of hij in zijn carrière ooit een vitamine C tekort is tegen gekomen. We mogen concluderen dat sinds 1970 tot vandaag we nog nooit iemand in onze praktijk hebben gezien met een vitamine C tekort. Ons antwoord op de vitaminevraag, koppelen we dan ook meteen terug aan een al dan niet gezond eetpatroon. En dat is ook belangrijk voor de kinderen, om het goede voorbeeld te geven en dus niet te compenseren met vitamine supplementen. En gelukkig komen tekorten niet al te snel voor, dus moet je je er niet al te ongerust in maken. Het is ook bewezen dat inname van vitamine C tijdens de wintermaanden, u zeker niet gaat helpen om minder ziek te worden. Indien je vitamines slikt, hou er wel rekening mee, dat je het teveel aan vitamine gaat uitplassen en je je nieren dus harder laat werken om iets weg te werken dat je eigenlijk niet nodig hebt. Personen die geopereerd zijn aan hun maag of darmen, personen die een specifiek dieet volgen (vegetariërs) of personen die bepaalde medicijnen innemen die de opname van bepaalde vitamine kunnen verhinderen, zijn zeker wel gebaat met het innemen van vitamines. Indien je hierover vragen hebt, neem je best contact op met ons. Een interessant artikel hierover, vind je hier: www.radio2.be/de-inspecteur/vitamine-en-mineraalsupplementen-zijn-weggegooid-geld

Over vitamine D en zijn hype kan je op het internet veel terugvinden. Maar tot nu toe echter nog altijd weinig harde bewijzen. Enkele jaren geleden zagen we zowel bij patiënten met suikerziekte, als bij zwangeren, bij personen met hiv en daarna ook bij personen met depressieve klachten allemaal vitamine D-tekorten. De enige gemeenschappelijke deler dat deze groepen hebben, is dat ze regelmatig bloed moeten laten controleren, of voor de groep depressieve personen die hopen dat bij de analyse wel eens iets gevonden zou kunnen worden dat met een eenvoudig pilletje op te lossen valt. Een onderzoek in Europa heeft kunnen aantonen dat 70 tot 100% van de personen die ontslagen worden uit het ziekenhuis een vitamine D tekort zouden hebben. De kans is dus zeer groot indien je je bloed laat testen, dat jij ook een te laag vitamine D gehalte gaat hebben. Bij ernstig vitamine D tekorten verwachten we aandoeningen terug te zien die al lang niet meer bestaan, zoals rachitis of de Engelse ziekte. Maar gelukkig zien we zulke aandoeningen zeker niet terug verschijnen, dus waarschijnlijk zal het allemaal zo een vaart niet lopen. De verkoop van vitamine D is de laatste 5 jaar explosief toegenomen. Het is ook nog altijd onduidelijk wat eigenlijk de normaalwaarden van vitamine D mogen zijn. Vitamine D is een specifiek vitamine dat je niet uitplast, als je er teveel van inneemt. Je kan hier dus een overdosis van innemen. Dus op eigen houtje starten met vitamine D supplementen raden we zeker af. Enkele specifieke doelgroepen zouden wel baat hebben bij vitamine D supplementen, voor meer informatie: www.thuisarts.nl/vitamine-d

Een slaapprobleem is een zeer lastige klacht, maar heeft praktisch altijd een onderliggende oorzaak. Slaappillen lossen dus nooit slaapproblemen op. Het behoort tot de groep van de kalmeermiddelen waaraan je kan verslaafd worden. Onderzoek wijst uit, indien je dagelijks slaapmedicatie inneemt, je natuurlijke slaap gaat verdwijnen waardoor je niet meer zonder slaapmedicatie kan. In uitzonderlijke gevallen zoals bij een overlijden of plotse acute stress kan het soms nuttig zijn om kortdurend met slaapmedicatie te starten. Indien je hierover vragen hebt, bespreken we dit graag tijdens een consultatie.

Om te vermageren bestaan er vele verschillende manieren. Uiteindelijk is de enige manier die werkt: minder calorieën innemen dan je verbruikt tot je op je gewicht bent. Daarna komt dan nog het moeilijkste om op gewicht te blijven door je aangepast eetpatroon te behouden. Indien je veel gewicht moet verliezen, kan het soms frustrerend zijn dat het zeer lang kan duren om aan je streefgewicht te geraken, waardoor je sneller opgeeft. Een proteïnedieet kan dit probleem oplossen. Proteïnen (of eiwitten ) hebben we nodig om onze spieren goed te laten werken. Daarnaast hebben we ook koolhydraten (de suikers) en ook vetten nodig om ons lichaam te laten functioneren, maar hier is het minder erg indien we hiervan te weinig innemen. Om te vermageren en zeker om snel te vermageren kan het interessant zijn om zo weinig mogelijk koolhydraten en vetten te eten, met behoud van voldoende eiwitten zodat je eigen lichaam alle suikers kan opgebruiken en sneller over gaat tot vetverbranding. Als je nog voldoende eiwitten blijft innemen, verlies je zo min mogelijk in spiermassa. Er bestaan verschillende soorten proteïne diëten, waarbij je in de beginfase best alleen producten eet die enkel eiwitten bevatten. Deze producten zijn moeilijk te vinden in de gewone supermarkt en moet je dan ook vaak bestellen bij de firma’s die proteïne diëten promoten. Een voorbeeld van zo’n firma is Pronokal, soms wordt het ook het Bart De Wever dieet genoemd. Hij is een mooi voorbeeld wat je kan bereiken met een proteïnedieet. Pronokal werkt hiervoor samen met huisartsen om mensen te helpen vermageren. Heb je interesse om hiermee te starten, meer informatie vind je op www.pronokal.com/ben of maak vrijblijvend een afspraak bij Dr Hoste.

Een psychiater en een psycholoog zijn niet hetzelfde. Een psychiater heeft geneeskunde gestudeerd. Na 7 jaren studie heeft hij/zij zich gespecialiseerd in de psychiatrie. Een psychiater is daardoor meestal verbonden met een psychiatrisch ziekenhuis. Een psychiater schrijft ook medicatie. Een psycholoog daarentegen heeft psychologie gestudeerd. Tijdens deze studie gaan ze vooral op zoek hoe gewone mensen in elkaar zitten en hoe het komt dat deze personen het soms moeilijker hebben om met bepaalde situaties om te gaan. Ze kunnen geen medicatie voorschrijven. Een heel belangrijk verschil is de kostprijs. Een consultatie bij de psychiater krijg je sowieso terugbetaald via je ziekenfonds, tot op vandaag is er nog geen terugbetalingsregeling via het RIZIV voor de psycholoog. Hierdoor kan het vrij kostelijk zijn om een gesprek bij een psycholoog te volgen. In deze regio varieert een gesprek van 1 uur tussen de 50 en 55 euro. Sommige ziekenfondsen betalen hier iets van terug, hiervoor kan je best eens polsen bij je eigen ziekenfonds.
Meer info: het team - Psycholoog

Sinds oktober 2017 kan je aan je vaste apotheek vragen om je huisapotheker te worden. Dit kost je niets, je moet hiervoor enkel een document bij de apotheek ondertekenen. De huisapotheker zorgt er dan voor dat je een correct medicatieschema hebt en kan nagaan of alle medicatie die je inneemt wel goed samen gaat. Hij is ook de perfecte contactpersoon voor informatie over jouw medicatie.

De dokter verzamelt alle belangrijke gegevens over uw gezondheid in het globaal medisch dossier; zo wordt de zorg, die u nodig heeft, optimaal gecoördineerd. Om administratieve redenen regelen we dit met uw toestemming rechtstreeks met uw ziekenfonds via derdebetalersregeling. Hiervoor hebben we uw identiteitskaart, kidsID of ISI+kaart nodig. Jaarlijks wordt dit dan automatisch verlengd bij een eerstvolgende consultatie. Logischerwijs laat de ziekenkas enkel toe dat u slechts bij één huisartsenpraktijk een globaal medisch dossier heeft. U kan ten alle tijden van huisarts veranderen en ook het GMD-dossier. Het is de taak van de nieuwe huisarts om dit aan uw ziekenfonds mee te delen, met uw toestemming.

Een zorgtraject is een soort van samenwerkingsovereenkomst tussen 3 partijen: de patiënt, de specialist en de huisarts. Ze komen samen overeen om een chronische aandoening zo adequaat mogelijk op te volgen. Op dit ogenblik bestaat er een zorgtraject met betrekking tot diabetes type 2 en met betrekking tot nierinsufficientie. Voor meer info: www.zorgtraject.be/NL/index.asp

Wanneer je een arts bezoekt, wordt er altijd een deel van het bedrag dat je daar hebt moeten betalen terugbetaald. Het deel dat niet wordt terugbetaald door de ziekenkas, wordt remgeld genoemd.

Een wilsverklaring is een document waarin je je wil/wens kan verklaren wanneer je het zelf niet meer kan vertellen. Je hebt twee soorten wilsverklaringen. De negatieve wilsverklaring zegt iets over wat je zeker NIET wilt op het moment dat je in een situatie verkeert waarbij je niet meer bewust iets kan zeggen. Bv. geen antibiotica of sondevoeding om het leven niet onnodig te rekken. Bij een wilsverklaring euthanasie is er expliciet de vraag om actief in te grijpen, bv. de machines stilleggen. Dit kan wettelijk gezien enkel bij comateuze personen. Op de website van LEIF vind je alle informatie en de nodige documenten. www.leif.be/voorafgaande-zorgplanning/voorafgaande-zorgplanning/. Het is belangrijk om onderscheid te maken met de “actieve” euthanasie. Dit is een totaal andere procedure die kan worden toegepast wanneer iemand zich in een ondraaglijk fysisch en/of psychisch lijden bevindt en dit ook nog zelf kenbaar kan maken en er op dat moment om vraagt.

Medisch Centrum Oost, de mutualiteit en de patiënt gaan een contract met elkaar aan. Er is een rechtstreekse afrekening tussen de mutualiteit van de patiënt en Medisch Centrum Oost. U hoeft geen consultatie te betalen. U hoeft geen documenten naar de mutualiteit te brengen. U engageert zich om enkel Medisch Centrum Oost als huisarts te raadplegen. Let op: Consulten bij andere huisartsen worden NIET terugbetaald door de mutualiteit!
Het centrum ontvangt iedere maand, voor elke patiënt die zich ingeschreven heeft, een vaste vergoeding van het ziekenfonds waarbij de patiënt aangesloten is. Dankzij deze vaste inkomsten hebben wij financiële zekerheid en kunnen wij werken aan optimale zorgen voor u, onze patiënt.
Ja. Alle mutualiteiten kennen dit systeem en zijn verplicht hieraan deel te nemen.
Neen, zowel de inschrijving als de consultaties zijn volledig gratis. Door u bij Medisch Centrum Oost in te schrijven, verklaart u automatisch aan de mutualiteit dat onze praktijk uw medisch dossier beheert.
Voor sommige technische prestaties of het gebruik van verbandmateriaal of medicatie kan een kleine vergoeding worden gevraagd. Indien gewenst kan u hier een rekeningafschrift van krijgen.

De kostprijs van een technische prestatie hangt af van uw statuut bij de mutualiteit.
Labo-onderzoeken moeten betaald worden aan het labo. Het labo stuurt een factuur naar uw thuisadres enkele weken nadat het onderzoek is gebeurd.
Kosten voor medicatie zijn NIET in de inschrijving inbegrepen. U blijft uw medicatie zelf betalen. Voorschriften worden geschreven tijdens een raadpleging bij de arts.
U hoeft geen extra bijdrage te betalen aan uw mutualiteit. Uw ziekteverzekering blijft ook tussenkomen in de kosten van de apotheek, specialist, tandarts en u geniet verder van alle voordelen.
U kan zich altijd uitschrijven door het onthaal hiervan op de hoogte te brengen of door een aangetekend schrijven. Na een welbepaalde periode bent u dan uitgeschreven en kunt u elke huisarts raadplegen, net zoals vroeger. Het ziekenfonds heeft tijd nodig om de gegevens te verwerken. Als je bv. uitschrijft op 15 februari, kan je vanaf 1 april terecht in een andere praktijk.

Let wel op, de eerste 3 maanden na uw inschrijving kan u zich niet uitschrijven.
Alle patiënten die wonen in de gemeente Malle en de naburige (deel)gemeentes Vlimmeren, Rijkevorsel, St. Lenaarts, Zoersel, Wechelderzande kunnen zich inschrijven. Indien u buiten deze regio woont en u wilt zich toch inschrijven, neem dan even contact met ons op zodat we samen de voorwaarden en mogelijkheden kunnen bekijken.

Indien u reeds bij ons patiënt bent (GMD) vóór de omschakeling naar een forfaitaire praktijk maar niet in de regio woont, kan u zich bij ons inschrijven.

Ontdek hier het werkingsgebied van Medisch Centrum Oost!

Voor de inschrijving komt u persoonlijk naar de praktijk met uw identiteitskaart.
Indien u akkoord gaat met de voorwaarden van het forfaitair systeem, kunnen de nodige documenten worden ingevuld. Kinderen ouder dan 14 jaar dienen dit zelf te ondertekenen. Ieder gezinslid wordt individueel ingeschreven.
Indien u dat wenst, kan u bij de inschrijving een papier ondertekenen waarmee u toelating geeft dat wij uw medisch dossier opvragen bij uw vroegere huisarts.
Zeker! Iedereen kan zich komen inschrijven. U hoeft niet te wachten tot u ziek bent om u in te schrijven. Wanneer u zich nu al inschrijft, hebben wij tijd om uw medisch dossier op te vragen bij uw vorige huisarts. Op die manier hebben wij de juiste en volledige medische gegevens over uw gezondheid wanneer u ons echt nodig heeft.
Meer info: FAQ - forfaitaire praktijk
Neen. Iedereen heeft de individuele en vrije keuze om zich al dan niet in te schrijven. Het is dus perfect mogelijk dat u zich inschrijft en ons als huisarts kiest, terwijl uw partner een andere huisarts heeft. Let wel op, wanneer u naar de huisarts van uw partner zou gaan, betaalt de mutualiteit deze consultatie niet terug!
De baby wordt niet automatisch ingeschreven, ook al bent u zelf als patiënt ingeschreven. U maakt best zo snel mogelijk een afspraak om de inschrijving in orde te maken. Bij de inschrijving brengt u de ISI-kaart mee. Een van de ouders moet de overeenkomst ondertekenen.
Als u van adres of mutualiteit verandert, geef dit dan zo snel mogelijk door aan Medisch Centrum Oost. Geef ook veranderingen in uw gezinssituatie door aan het onthaal. Dan komen brieven steeds op de juiste plaats terecht en worden problemen met de mutualiteit vermeden.
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten uit de omgeving. U bent volledig vrij te kiezen waar en door wie u bepaalde onderzoeken laat doen. Wel adviseren we eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan wanneer u een vraag heeft. Wij kunnen samen met u bekijken welke specialist op dat ogenblik u het best zal kunnen helpen. Wist u dat we u tevens een “bewijs van doorverwijzing” kunnen meegeven? Indien u dit laatste document samen met het getuigschrift van de specialist aan uw mutualiteit bezorgt, dan betaalt uw mutualiteit een groter aandeel aan de specialist en wordt uw persoonlijk aandeel goedkoper. Meer informatie vindt u hier.
Patiënten die niet zijn ingeschreven maar medische zorgen nodig hebben en niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen (of geen huisarts hebben), kunnen bij Medisch Centrum Oost geholpen worden als ‘bezoeker’. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij een reguliere huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen.
In principe heeft uw vaste huisarts een vervanger aangeduid. Wanneer u hier niet terecht zou kunnen, kan u als ‘bezoeker’ eenmalig op consultatie komen bij Medisch Centrum Oost. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij uw vaste huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen. Indien u een omnio-statuut heeft, graag een kleefbriefje meebrengen!
Het RIZIV staat toe dat u tot 3x/jaar in een forfaitaire praktijk op consultatie komt, zonder dat u hier ingeschreven bent. U betaalt dan gewoon uw consultatie zoals u dit gewoon bent bij een reguliere huisarts, en krijgt een getuigschriftje dat u bij de ziekenkas kan binnenbrengen.

Komt u vaker langs, dan kunt u beter overwegen zich in te schrijven in de praktijk.
Als jouw kind een vaste huisarts heeft bij Medisch Centrum Oost, moet je hem/haar inschrijven. Als dit niet het geval is, raden we aan om, bijvoorbeeld in geval van co-ouderschap, jouw kind níét in te schrijven. Voor hen maken we een uitzondering en blijven hen zien via het klassieke betalingssysteem. Verblijft jouw kind in hoofdzaak bij de ouder die steeds onze praktijk consulteert, kan je jouw kind inschrijven en betalen we de consultaties bij de huisarts van de andere ouder terug aan terugbetalingstarief. Dan brengt u uw getuigschrift bij ons binnen, bij voorkeur met een verslag van de andere huisarts.
In dat geval kan u natuurlijk een beroep doen op ons. Uw familielid of kennis wordt als ‘bezoeker’ behandelt, betaalt dan gewoon en krijgt een prestatiebriefje. De mutualiteit betaalt terug volgens het terugbetalingstarief. Deze regeling kunnen we slechts uitzonderlijk toepassen. Het is om iemand uit de nood te helpen.
Wij kunnen de beste medische en verpleegkundige zorgen verlenen wanneer u bij ons op de praktijk langskomt. Hier beschikken wij over veel meer materiaal dan wat we kunnen meebrengen naar u thuis. Wanneer het écht niet lukt om tot bij ons te geraken, kan de arts bij u langs komen.
Ja, onze artsen zijn erkende, geconventioneerde, geaccrediteerde huisartsen of huisartsen-in-opleiding. Dit wil zeggen dat wij op regelmatige basis bijscholingen volgen en werken volgens alle regels die het RIZIV voorstelt.
U bent vrij in de keuze van arts. Tijdens drukke periodes is dit echter niet altijd mogelijk. Beide artsen hebben inzage in uw dossier en zullen voldoende informatie hebben om u te helpen.
Bel het nummer 0900 10 512
Weekdagen

Van 19.00 uur tot 08.00 uur
Weekend en feestdagen
Vrijdagavond 19.00 uur tot maandagochtend 08.00 uur

LET WEL: de arts van wacht dient steeds betaald te worden. Sommige van deze raadplegingen worden tegen terugbetalingstarief door ons terugbetaald. Kom dus zeker met uw getuigschriftje bij ons langs nadien! U dient een arts te raadplegen die officieel van wacht is en het moet dringend zijn. Vraag steeds het wachtverslag.
Neen! Onze artsen en verpleegkundige plannen hun vakantiedagen zodanig, dat er steeds iemand aanwezig kan zijn. Hierdoor kunnen wij het hele jaar door permanentie voorzien op de praktijk.
Op vakantie in België
Raadpleeg ter plaatse een huisarts.
U brengt de prestatienota samen met het verslag binnen bij Het Medisch Centrum Oost na uw vakantie.

LET WEL: een andere huisarts moet steeds betaald worden. Sommige van deze raadplegingen worden tegen terugbetalingstarief door ons terugbetaald. Vraag steeds een verslag!

Op vakantie in het buitenland
Raadpleeg ter plaatse een huisarts. De prestatie wordt terugbetaald door uw ziekenfonds volgens de algemeen geldende regels (E111).
Jazeker! Wij werken samen met alle verschillende ziekenhuizen en specialisten uit de omgeving. U bent volledig vrij te kiezen waar en door wie u bepaalde onderzoeken laat doen.

Wel adviseren we eerst met ons te overleggen, in plaats van op eigen initiatief naar een specialist te gaan wanneer u een vraag heeft. Wij kunnen samen met u bekijken welke specialist op dat ogenblik u het best zal kunnen helpen. Wist u dat we u tevens een “bewijs van doorverwijzing” kunnen meegeven? Indien u dit laatste document samen met het getuigschrift van de specialist aan uw mutualiteit bezorgt, dan betaalt uw mutualiteit een groter aandeel aan de specialist en wordt uw persoonlijk aandeel goedkoper.

Binnenland
Wanneer u de helft van het jaar een huisarts ergens anders in België heeft, kan u zich beter niet inschrijven bij Medisch Centrum Oost. Wel kan u met ons afspreken dat u hier occasioneel als ‘bezoeker’ langskomt (zie vorige vraag). Kom zeker langs om een regeling op uw maat af te spreken met ons! Wij vinden het wel belangrijk optimaal met uw andere huisarts samen te werken!

Buitenland
Wanneer u de helft van het jaar in het buitenland verblijft (vb Spanje, Frankrijk, …) en u ook in België een huisarts wil, kan u zich wel inschrijven in Medisch Centrum Oost. De beperkingen aangaande het consulteren van andere huisartsen gelden immers enkel voor huisartsen in België. U kan dus gerust bij ons ingeschreven zijn en ook in het buitenland een huisarts hebben. Bespreek dit met ons, zodat wij optimaal kunnen samenwerken met deze andere huisarts!

 

 

 

Bereikbaarheid van de praktijk

Oude Meirstraat 30 2390 Oostmalle

Met de wagen
De praktijk is enkel via de Herentalsebaan bereikbaar.
(niet via de Turnhoutsebaan)

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Ook met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.

Klik hier om de wegbeschrijving in PDF te bekijken.