afspraken bij dokters

Herhaalrecepten

Vanaf 1 januari 2020 verwacht de overheid dat we zoveel mogelijk elektronisch voorschrijven. Dit wil zeggen dat herhaalrecepten via de computer in de cloud kunnen worden klaargezet.

Herhaalrecepten zijn voorschriften waarvan het medisch niet noodzakelijk is om bij uw arts langs te gaan. We willen hierbij op maat van de patiënt werken. Het is belangrijk dat u samen met uw huisarts hebt afgesproken wanneer wel of geen fysiek contact nodig is.
Medicatie Voorwaarde
Bloeddrukmedicatie De bloeddruk is gekend en staat goed, meting gebeurt door middel van bloeddrukmeting thuis of bij onze verpleegkundige.
Bloedverdunners De stollingswaarde in het bloed is gekend, u laat uw bloed controleren op de afgesproken tijdstippen.
Suikermedicatie Er is een regelmatige opvolging van uw suiker in het bloed en u bezoekt onze verpleegkundige op de afgesproken tijdstippen.
Allergiemedicatie Indien u merkt dat uw allergieklachten minder goed onder controle zijn met uw huidige medicatie, is het interessant om hiervoor een afspraak bij ons te maken. Indien het een gekend probleem is, dat goed onder controle is, is een afspraak niet nodig. Wij kunnen indien gewenst medicatie voorschrijven voor 1 jaar.
Anticonceptie Indien er vragen zijn over de pil, of indien men wenst over te schakelen naar aan ander anticonceptiemiddel, maak dan een afspraak bij ons om dit verder te bespreken. Indien u ondertussen gestart bent met roken (wat we natuurlijk zouden betreuren), is het belangrijk om ons hiervan op de hoogte te brengen. De pil en roken gaat niet samen. Dit geeft hogere kans op nevenwerkingen. Vanaf de leeftijd van 25 jaar, is het belangrijk om de 3 jaar een uitstrijkje te laten nemen. Hiervoor kan u ook bij ons terecht.
Antidepressiva Bij het gebruik van antidepressiva vinden we het belangrijk dat u goed opgevolgd wordt. We raden af om op eigen houtje medicatie te stoppen. U spreekt best met uw arts af hoe de behandeling verder zal verlopen.
Slaapmedicatie Slaapmedicatie lost een slaapprobleem nooit op.
Meer info:FAQ - Ik wil graag een slaappil, want ik slaap de laatste tijd niet zo goed. Dit gaat mijn probleem oplossen. of op www.fitinjehoofd.be/veel-voorkomende-klachten/slaapproblemen.

We raden daarom aan om dit probleem met uw arts te bespreken. Samen met uw arts maken we een plan op in verband met de herhaalrecepten.
Astma Uw astma is onder controle. Uw astma is niet onder controle indien u meer dan 2 keer per week moet bijpuffen met een noodpuffer. Maak dan best een afspraak bij uw arts.
Chronische bronchitis Uw chronische bronchitis is onder controle. Maak een afspraak bij uw arts indien:
 • Uw klachten steeds erger worden.
 • De medicijnen onvoldoende helpen.
 • De medicijnen vaker nodig zijn dan met u is afgesproken.
 • De klachten erger worden bij ziekte of koorts.
 • Eten niet goed lukt.
 • U merkt dat u magerder wordt.
 • U behoefte heeft aan begeleiding bij bewegen.
 • U behoefte heeft aan begeleiding bij stoppen met roken. Met ondersteuning lukt het vaak beter de adviezen op te volgen.
 • U gestopt bent met roken, maar bang dat u weer gaat roken.
Schildkliermedicatie U laat jaarlijks uw bloed controleren om te kijken of de medicatie voor de schildklier nog voldoende is.
Cholesterolmedicatie U laat jaarlijks uw bloed controleren om te kijken of de medicatie voor de cholesterol nog voldoende is.
Maagmedicatie U kan bij ons medicatie voor 1 jaar bekomen, indien dat zo afgesproken is met de arts. Het is altijd interessant om na te gaan of het mogelijk is om de maagmedicatie af te bouwen. Meer informatie over afbouwen van maagmedicatie vind je hier. Plots stoppen met de maagmedicatie is geen goed idee.
Stap 1: Lees de richtlijn in verband met specifieke herhaalmedicatie (zie hoger)
Stap 2: Afhankelijk van de richtlijn, maakt u een afspraak bij de dokter of de verpleegkundige. Of bel de secretaresse of mail naar herhaalrecept@mcoost.be

Herhaalrecepten kunnen telefonisch gevraagd worden bij de secretaresse of via mail via het volgende emailadres: herhaalrecept@mcoost.be Deze recepten zijn nooit dringend. Om zo min mogelijk fouten te maken en de telefoon te ontlasten, raden we aan bij voorkeur via mail te werken. U hebt hierbij zelf de keuze of u uw mail omwille van privacy redenen zou willen beveiligen of een gewone mail wenst te versturen. Een mail die beveiligd bij ons binnenkomt, beantwoorden wij sowieso beveiligd. Het is belangrijk dat u op de hoogte bent hoe een beveiliging juist werkt. Hierbij is het noodzakelijk dat u zich registreert en met een beveiligd wachtwoord moet werken. Om een veilige mail naar ons te sturen kan u bijvoorbeeld volgende methode gebruiken: support.zivver.com/nl/login#.
Het papieren voorschrift
(n.v.t. tijdens coronacrisis)
Geen LOGIN nodig. Het voorschrift (met de code) kan opgehaald worden in de praktijk.
 • bij één van de artsen tijdens een consultatie
 • bij het secretariaat tijdens de openingsuren.
Omwille van privacyredenen worden er geen voorschriften op de balie gelegd.
Mijngezondheid Nodig: Identiteitskaart en kaartlezer of Itsme app
Stap 1: surf naar www.mijngezondheid.belgie.be
Stap 2: klik op ‘openstaande medicatie voorschriften’. Dit vindt u centraal op de pagina bij medicatie.
Stap 3: kies uw digitale sleutel (kaartlezer of itsme-app) om aan te melden.
Stap 4: u ziet de code links, als u rechts op het oogje klikt, krijgt u ook de inhoud te zien van het voorschrift.
Stap 5
: schrijf de BEP-code op of maak een foto met je telefoon en toon hem aan de apotheker.
Helena Nodig: account bij Helena.
Stap 1: surf naar https://helena.care/
Stap 2: login met je eigen cijfercode of maak een login aan. Voor het aanmaken van een login heb je een kaartlezer of itsme-app nodig en gsm.
Indien je niet over een ID-lezer of itsme-app beschikt, kan je een code aanvragen bij één van de artsen. Een handleiding in verband met Helena vind je hier.
Stap 3: ga naar de categorie: medicatievoorschriften. ( Je krijgt zowel de BEP-code als de barcode te zien van het voorschrift.)
Stap 4: met de code en barcode kan je apotheker je verder helpen.


Bereikbaarheid van de praktijk

 • Oude Meirstraat 30, 2390 Oostmalle
  (Dokter Eggers, Dokter Hoste)
 • Oude Meirstraat 32, 2390 Oostmalle
  (paramedici: verpleegkundige diëtist …)

Met de wagen
De praktijk is enkel via de Herentalsebaan bereikbaar.
(niet via de Turnhoutsebaan)

Met de bus
Er is een bushalte op 400 meter van de praktijk op de Turnhoutsebaan. De praktijk is dan verder te voet bereikbaar via de Onze Lieve Vrouwstraat.

Met de fiets
Ook met de fiets is de praktijk zowel via de Turnhoutsebaan als de Herentalsebaan bereikbaar.

Klik hier om de wegbeschrijving in PDF te bekijken.